זה מצוין עבור הילדים והמתבגרים, שבבתי הספר נדרשים ללמוד, לזכור, לשנן ולשלוף כמות עצומה של חומר. כמובן שיש את הסטודנטים, ובכלל, כולנו מאתגרים את מוחנו בחיי היומיום (וטוב שכך). אז איך "מאכילים" את המוח בצורה הטובה ביותר? כמו הרבה דברים בחיים, התשובה נחלקת לשלושה חלקים: מה לאכול, מה לא לאכול ואיך להתנהל.
מה לאכול?
להלן חלק מן ההמלצות התזונתיות המתייחסות לבריאות המוח:
- נוגדי חמצון - ראשית הקדמה: התאים בגופנו מתמודדים עם תהליך הנקרא חמצון - בין אם באופן טבעי בשל פעילות ביוכימית מתמדת שחמצן הוא התוצר שלה, ובין אם בשל תנאי סביבה כגון קרינה, עישון, זיהום אוויר ועוד. החמצון גורם נזק לתאים: סתימת כלי דם, היווצרות סרטן, דלקות ועוד. גם תאי המוח מושפעים מתהליך זה והמטרה היא למזער נזקים ככל האפשר. כיצד? נחזור לנוגדי החמצון - אלה הם הלוחמים בתוצרי החמצון (רדיקלים חופשיים). הם אלה שמקטינים ככל יכולתם את הנזק ושומרים עלינו בריאים וחזקים. איך נשיג את נוגדי החמצון הללו, אותם חיילים אמיצים? ברור, באמצעות התזונה. צרכו באופן קבעו ירקות ופירות מכל הצבעים (טיפ: צבעים עזים יותר מכילים יותר נוגדי חמצון), רצוי טריים ולא מעובדים/משומרים/מחוממים. דוגמא לפירות וירקות עשירים בנוגדי חמצון: חמוציות, אוכמניות, תרד, דובדבנים, ברוקולי.
- אומגה 3 - כ- 20% מחומצות השומן במוח האדם הן מסוג אומגה 3, ומחקרים מראים קשר בין צריכת אומגה 3 לתפקוד טוב יותר של המוח ופחות מחלות ניווניות של המוח כגון דמנציה ואלצהיימר. גם בהריון חשוב לצרוך חומצת שומן זו עבור התפתחות מוח היילוד. זוהי חומצת שומן מן הצומח, נמצאת בשמן זית, זרעי פשתן, דגים מהים ועוד.
- יין אדום - נמצא כי צריכה מתונה של יין אדום מסייעת לתפקוד מוחי, כנראה בשל נוגדי החמצון אשר נמצאים בו. כמות מומלצת: 1-2 כוסות ליום.
מה לא לאכול?
מומלץ להימנע ממזונות שעלולים להפריע לזרימת הדם התקינה למוח - מזונות עשירים בשומן רווי וטרנס. שומן רווי נמצא במזונות מן החי, למשל בשר אדום שמן (לא כל החלקים בבקר הם שמנים!), איברים פנימיים, חמאה ומוצרי חלב שמנים כגון גבינות צהובות.שומן טרנס נמצא במזונות תעשייתיים ומעובדים, ותוכלו לזהות אותו על המוצר כ"שומן צמחי מוקשה/מוקשה חלקית". לרשימה זו נכנסים המרגרינה, עוגיות ועוגות קנויות, בורקס, מלאווח ועוד.
הרגלים נוספים התורמים לבריאות המוח:
בנוסף למזון ישנם הרגלים העשויים לסייע משמעותית לחשיבה, למידה, זיכרון ומיקוד:
- שתייה מספקת - שתיית מים לא רק מרווה צימאון. גם תאי המוח שלנו יהיו עייפים ונבולים אם לא נשתה מספיק: מחסור בשתייה עלול לגרום לבלבול, עייפות, חוסר ריכוז, קשיים בלמידה ובזיכרון.
- שינה מספקת - מחסור בשינה גורם גם הוא לתופעות מסוג זה. מומלץ לישון לפחות 6.5-7 שעות בלילה.
- אכילה כל שעתיים שלוש - שומרת על רמות סוכר קבועות בדם, ומכאן שמירה על ריכוז, ערנות וחיוניות.
- פעילות גופנית - שומרת על חיוניות, ערנות ומיקוד. מומלץ לשלב פעילות אירובית (הליכה, אופניים, שחייה) וגם אנאירובית (עיצוב) לפחות 150 דקות בשבוע.
- חשוב לציין שגם מתח משפיע לרעה על פעילות המוח, ולכן מומלץ להרבות בפעילות להפחתת סטרס כגון יוגה, התעמלות, נשימות ועוד.
- אחרי שאכלנו נכון, שתינו, ישנו והתעמלנו, מומלץ לשלב בזמן שנותר פעילות המאתגרת את המוח: חידונים, תשבצים, סודוקו וכו'.
בברכת חשיבה צלולה, עדי גודל סולומון דיאטנית קלינית, 054-5588694.
|