גופן וקישורים
צבעים
סמן העכבר
בית | » | ערוצי תוכן | » | מחלות ובעיות | » | המלצות לטיפול בבלוטת הערמונית |
הגדלה שפירה של הערמונית BPH - Benign Prostetic Hyperplasia, מהווה את אחת מן הבעיות הרפואיות השכיחות בקרב גברים, אך עם העלייה בגיל נצפית בשכיחות גבוהה יותר. למעשה, יותר ממחצית הגברים מעל גיל 50 נושאים ערמונית מוגדלת, ובסביבות גיל 70 למעלה מ- 90% מהגברים יסבלו מהגדלה שפירה של הערמונית.
יאיר מנדני, נטורופת N.D מוסמך, מטפל בצמחי מרפא, רפלקסולוג בכיר, 13.08.2012
בלוטת הערמונית (פרוסטטה) ממוקמת אצל הגבר בתחתית שלפוחית השתן ומתפקדת כאיבר חיוני במערכות ההפרשה והמין. צינורית השופכה עוברת משלפוחית השתן אל מרכז הערמונית ומאפשרת העברת שתן אל מחוץ לגוף, והובלת תאי הזרע עד לפליטתם. נוזל הזרע נוצר בחלקו ברקמת הבלוטה ובין מרכיביו החיוניים לתפקודה התקין של הערמונית מצויים בה: אבץ, אנזימים, אנטיגן ספציפי – PSA - prostate specific antigen, ואת הורמון המין הגברי - טסטסטרון. הטסטוסטרון שנוצר באשכים מגיע דרך מחזור הדם לבלוטה והופך בחלקו על ידי האנזים 5 אלפא רדוקטז לדה-הידרו-טסטסטרון (DHT). ההגדלה השפירה של הערמונית עלולה לגרום לסימפטומים הבאים:
התסמינים החסימתיים מלווים לרוב בקימות תכופות בלילה, לדחיפות במתן השתן עד לחוסר יכולת להתאפקות ואיבוד שתן, זרם שתן חלש, תחושת חוסר התרוקנות. שלושה מחלות שכיחות קשורות לבלוטת הערמונית:
מצב זה ניכר בירידה ברמות הטסטוסטרון החופשי, בעלייה ברמות האסטרוגן, ובייצור מוגבר של הדה-הידרו-סטרון הנקשר לקולטנים בערמונית. פעולה זו גורמת לרגישות יתר של רקמת הערמונית ולצמיחת תאים לא מבוקרת. את התסמינים הנ"ל ניתן לבדוק על ידי הבדיקות הבאות: אולטרא סאונד, בדיקות דם - את רמת האנטיגן החופשי PSA מאחר ועלייה ברמת האנטיגן בדם מצביעה על מצב פתולוגי של הערמונית, או על ידי בדיקה רקטאלית (בדיקת החלחולת במעי הגס). הטיפול התרופתי והטיפול הנטורופתיהטיפול התרופתי המקובל כיום הוא מתן תרופות חוסמי קולטני אלפא, התורמות להפחתת תסמינים הקשורים למערכת השתן, ובתרופות המעכבות את ייצור ה-DHT ואת ריבוי התאים בערמונית. הטיפול הנטורופתי הוא שילוב של צמחי מרפא, תוספי תזונה ותפריט תזונה עשיר ברכיבים תזונתיים ואנטיאוקסידנטים, הפועלים לעיכוב תהליך ההגדלה של בלוטת הערמונית, להגברה של זרימת השתן, ולמניעה וצמצום של תהליכים סרטניים בבלוטה. ההמלצות התזונתיות לטיפול בבלוטת הערמונית, הן להימנע מצריכת אלכוהול, קפאין, מוצרי קמח לבן, ומוצרי חלב:
להעשיר את התזונה
צמחי מרפאשילוב של צמחי מרפא ייעודיים שנחקרו והוכחו ביעילותם לטיפול בהגדלה שפירה של הערמונית, הם חלק בלתי נפרד מתוכנית הטיפול. דרך השפעתם דומה לדרך הפעולה של התרופות הקונבנציונליות, אך בלי תופעות הלוואי, כגון: 1. דקל ננסי/סו פלמטו - Saw Palameto שפירותיו מכילים רכיבים פעילים כגון חומצות שומן, ביופלבנואידים וסטרולים הפועלים כנוגדי דלקות. עושים שימוש בצמחי המרפא בטיפול בהגדלה של הערמונית כיוון שהם: 1. מונעים הפיכת הטסטוסטרון לדהידרו-טסטוסטרון ע"י עיכוב האנזים 5 אלפא רדוקטאז. ייחודם של צמחי המרפא הוא בתכולת המרכיבים הפעילים דוגמת חומצת השומן, סטרולים ופלאבנואידים, על ידי פעילות סינרגטית בין המרכיבים השונים ורמת ספיגתם בגוף. פעילות הדדית זו מגבירה את תפקודם בהקלת ובהפחתת התסמינים בבלוטת הערמונית ובמניעת תהליכים סרטניים בבלוטה. נכתב על ידי יאיר מנדני נטורופת N.D מוסמך, מטפל בצמחי מרפא, רפלקסולוג בכיר. |