גופן וקישורים
צבעים
סמן העכבר
בית | » | ערוצי תוכן | » | מחלות ובעיות | » | מיגרנה: מניעה באמצעות תזונה |
אלו שסובלים ממיגרנות יודעים שלא מדובר על כאב ראש קל, אלא על הפסקה ביכולת לתפקד. מיגרנות פוגעות בכ- 18% מכלל הנשים, על 6% מכלל הגברים ועל 4% מהילדים, ומובילות להיעדרויות רבות מימי עבודה ולהפרעות קשות בתפקוד. שלושת המאפיינים העיקריים של מיגרנה המבדילים אותה מכאבי ראש אחרים הם חוסר תפקוד, בחילות ורגישות לאור. אם ניכנס לפיזיולוגיה, הסיבות למיגרנה רבות. מיגרנה נובעת מכיווץ והרחבה של כלי דם באזור המוח כתוצאה מחוסר חמצן, דלקת או שינויים הורמונליים ועצביים ויש לה גם בסיס גנטי. לכן, מופיעה אצל נשים רבות לפני מחזור, בזמן סטרס ולחץ רב וכתוצאה ממשקאות ומזונות מסוימים העלולים לעורר אותה. במאמר הבא אני אסקור את הגורמים התזונתיים המשפיעים על תדירות ועוצמות מיגרנות ואתן טיפים כיצד לטפל במיגרנה ולהפחית את עוצמתה.
אורנית יונה, תזונאית קלינית, B.Sc, 14.08.2012
גם אתם סובלים ממיגרנה?
האם יש קשר בין השמנה למיגרנות?כאשר בדקו את הקשר בין השמנה לכאבי ראש מצאו כי ב- BMI 20, קיים הסיכון הנמוך ביותר לפתח כאבי ראש, ב-BMI 30 ישנה עלייה של 35% בסיכון וב- BMI מעל 40 ישנה עלייה של 80% בסיכון לפתח כאבי ראש. עם זאת, לא נמצא קשר ישיר בין השמנה למיגרנה באופן ספציפי. אילו מזונות עלולים לעורר מיגרנה אצל אנשים הסובלים ממגרנות?קפאין - צריכה של למעלה מ- 200 מ"ג קפאין ביום מביאה לבעיות ספיגה, דפיקות לב, רעד וכאבי ראש. כאב הראש מתחיל בד"כ 24-48 שעות מהפסקת הצריכה, כיווץ כלי הדם במוח במהלך צריכת הקפאין מלווה בהרחבה חוזרת של כלי הדם ועלייה בזרימת הדם בעורקים. גם משככי כאבים המכילים קפאין כמו אנסין ואקסדרין (כ- 30-50 מ"ג קפאין) מביאים להתמכרות לקפאין. גם אצל ילדים נמצאה התמכרות לקפאין וכאבי ראש בעת ההפסקה, בעיקר כשהיה מדובר על קפאין מקולה לשתייה ומשוקולד. במחקר שנעשה על ילדים מצאו כי ניתן להפסיק את השימוש בקפאין גם ללא כאבי הראש הנלווים להפסקה, על ידי הורדה הדרגתית של הכמויות - כוס קולה פחות כל יום. אלכוהול - כולנו מכירים כאבי ראש מסוג הנגאובר אך לא מדובר במיגרנה. מסתבר כי ללא קשר להנגאובר, אלכוהול בפני עצמו עלול להוות טריגר להתחלת מיגרנה אצל אנשים הרגישים למיגרנות ובייחוד כששותים יין אדום. משקאות אלכוהוליים מכילים סולפיטים, היסטמין, פנילאתילאמין, תיראמין, פנולים פלבנואידים (נוגדי חמצון), המעוררים מיגרנה אך נמצא כי גם לאתנול בפני עצמו יש תפקיד במנגנון המיגרנה. אין וודאות לגבי כמות האלכוהול הנדרשת על מנת לעורר התקף מיגרנה ואין המלצה להימנע לחלוטין מצריכת אלכוהול מאחר שצריכת כוס אלכוהול תורמת להגנה מפני מחלות לב. צום - הימנעות מאכילה לאורך שעות נמצאה כמעוררת מיגרנות דרך הפרשה של הורמונים ונוירוטרנסמיטורים המופרשים במצבי סטרס. לכן, מומלץ לסובלים ממיגרנה לאכול בצורה מסודרת ארוחות קטנות לעיתים תכופות. מונוסודיום גלוטמט - חומר זה אשר נמצא באבקות מרק למיניהן ורטבים שונים, מעורר מיגרנות רק ב- 1.8% מהאוכלוסייה כאשר נצרך בכמויות גדולות ועל בטן ריקה. גבינות שמנות ונקניקים מעובדים - חומרים אלו מכילים ניטריטים אשר גם הם עלולים לעורר מיגרנה אצל אנשים אשר רגישים למיגרנות. יש עוד מזונות רבים המעוררים מיגרנה כולל שוקולד, בשרים מעובדים, חומרים משמרים וכדומה. עם זאת, ההמלצה היא לערוך יומן מזון ולראות לאחר איזה מזון מופיעה המיגרנה ולא לנסות להפחית את כל המזונות החשודים. הפחתה של כל המזונות החשודים במקום בדיקה מעמיקה עלולה לגרום לחסרים תזונתיים והפרעות בריאותיות נוספות. מה כדאי לעשות על מנת להימנע ממיגרנה?
הערה וטיפ: בטיפול בפסיכודרמה, מטפלים במיגרנה על ידי שיחה עם המיגרנה, ברגע שמזהים שהמיגרנה באה לעצור אותנו מהלחץ שנשאבנו לתוכו ומאלצת אותנו לא לעשות דבר, היא בעצם עוזרת לנו להירגע. נסו לעשות עצירות בחיים ולנוח מדי פעם כדי שלא תצטרכו את המיגרנה שתזכיר לכם ש"מותר לכם לעשות כלום". למידע נוסף, בואו לקרוא על חשיבות שתיית מים. הכותבת: אורנית יונה, תזונאית קלינית B.Sc, ברשת סטודיו C, סניף רמת-גן. www.studioc.co.il |