גופן וקישורים
צבעים
סמן העכבר
בית | » | ערוצי תוכן | » | בריאות | » | מרכיבי מזון | » | דברים שכדאי לדעת על צבעי מאכל |
ט"ו בשבט בפתח והאינטרנט מתמלא כמו בכל שנה בכתבות בעד ונגד פירות יבשים. בצד הבעד מדברים על העובדה שבפירות יבשים עשירים יחסית בויטמיני B ומינרלים כמו אשלגן, מגנזיום, ברזל וסידן, בעוד שבצד הנגד מדברים על העובדה שפירות יבשים עשירים יחסית בסוכר ובקלוריות ומכילים תוספות של חומרים משמרים וצבעי מאכל. לכן, זוהי הזדמנות נפלאה ללמוד קצת על החומרים שעושים לכם את הצלחת צבעונית יותר.
נטלי שמש, דיאטנית קלינית, M. Sc ,RD, 13.01.2014
כמעט לכל הפירות היבשים מוסיפים צבעי מאכל
מה הם צבעי מאכל ומהי מטרת השימוש בהם?צבע מאכל הינו כל צבע או פיגמנט שמשמש לצביעת מזון. המטרה בשימוש בצבע מאכל הינה להעניק למזון צבע מיוחד, לתקן אובדן צבע הנובע מחשיפה לאור/חום/אחסון (כמו במקרה של הפירות היבשים), להעצים צבע קיים ולהעניק צבעים אטרקטיביים למזונות (בעיקר במזונות המכוונים לילדים). מה הם הסוגים העיקריים של צבעי מאכל?קיימים שני סוגים עיקריים של צבעי מאכל - צבעים מלאכותיים וצבעים טבעיים. הצבעים המלאכותיים הם צבעים על בסיס פחם או צבעי אזו, והצבעים הטבעיים הם מסוגים שונים - בעיקר ממזונות צמחיים כמו ירקות, פירות ותבלינים, ממינרלים ומבעלי חיים. אפשר קצת היסטוריה?צבעי מאכל טבעיים היו בשימוש מאז העת העתיקה ממקורות כמו פפריקה (אדום), כורכומין (צהוב), ברזל, עופרת ונחושת. הצבעים הללו שימשו במצרים העתיקה גם לצביעת שיער ולקוסמטיקה. את היין החלו לצבוע בשנת 300 לפנה"ס. הצבע הסינטטי הראשון התגלה בשנת 1856 ומאז התגלו צבעים סינטטיים רבים. עם זאת, חלק לא קטן מהחומרים הללו התגלה כמזיק לבריאות ואף מסרטן ונאסר לשימוש. מה הבעיה עם צבעי מאכל?ישנן עדויות שצבעי מאכל מלאכותיים מסוימים עשויים להיות קשורים להיפראקטיביות ואלרגיות, וישנן אף טענות שיש לחלק מהם קשר לסיכון מוגבר לסרטן. הצבעים העיקריים שמקבלים תשומת לב בהקשר שלילי הם אדום אלורה (E129: אדום 40), טרטרזין (E102: צהוב 5) וסאנסט ילו (E110: צהוב 6). אז למה לא משתמשים רק בצבעים טבעיים?תהליך ההפקה של צבעים טבעיים יקר יותר ועמידותם נמוכה יותר, ולכן מעדיפים בתעשייה להשתמש דווקא בצבעי המאכל המלאכותיים. אולי יעניין אותך גם: איפה יש צבעי מאכל?מזונות שונים מכילים תוספת של צבעי מאכל, כולל עוגות, עוגיות, בצק סוכר, משקאות ממותקים, סוכריות, פודינג, ג'לי, גלידות, מרציפן ועוד. לעיתים צבעי המאכל מקנים למזון צבע ייחודי ולא טבעי (למשל סוכריות בצבעים, בצק סוכר), ולעיתים הם מחזקים את הצבע הטבעי שלו (למשל בפירות יבשים או גלידות עם פירות). אגב, גם בחלק מהתרופות ומתוספי התזונה נעשה שימוש בצבעי מאכל. איך נזהה את צבעי המאכל?מעבר לעניין הצבע שלעיתים מובן מאליו, צבעי מאכל מסומנים על ידי המספור E100-E199, בדרך כלל אם צבע המאכל טבעי הוא יצוין גם בשמו. באילו פירות יבשים יש צבעי מאכל?ישנם סוגים שונים של פירות יבשים שמוסיפים להם צבעי מאכל על מנת לשפר את המראה שלהם. במהלך תהליך הייבוש חלק מהפירות מאבדים את צבעם. גופרית דו חמצנית (E220), שמסייעת כחומר משמר ועוזרת לשמור על הצבע, משמשת ככזו לדוגמא באננס ומשמש. ישנם פירות שלהם בנוסף לגופרית מוסיפים צבעי מאכל. תוספת הצבע מקנה להם צבע עז וגורמת להם להיראות יותר טעימים ואטרקטיביים. דוגמאות בולטות הם מנגו ופפאיה. בפירות אורגניים לא מוסיפים צבעים ולכן צבעם עמום יותר. דוגמאות לצבעי מאכל בפירות יבשים:
המלצההבחירה החכמה: העדיפו מזונות ללא צבעים עזים מדי, בדקו את הרכיבים התזונתיים והעדיפו מזונות שמכילים רק צבעים טבעיים כמו סלק, גזר, כורכום, פפריקה, ליקופן מעגבניות ועוד. בפירות יבשים עדיף לבחור פירות יבשים אורגניים ללא תוספת של צבעי מאכל. באופן כללי, בין אם צבעי מאכל מזיקים או לא, בחירת מזונות ללא צבעי מאכל יכולה להפחית את הצריכה של מזונות מעובדים וזה בהחלט מומלץ. לקריאה נוספת על צבעי מאכל לחצו כאן. הכותבת היא נטלי שמש, דיאטנית קלינית M.Sc, RD (הרזיה, צמחונות, טבעונות, גסטרו וספורט). הצטרפו אל דף הפייסבוק של נטלי שמש. |