אנשים רואים בניתוח כפתרון קסם
ההצלחה לבצע ניתוחים בריאטריים (או בשמם העממי, קיצורי קיבה) בשיטה הזעיר פולשנית (לפרסקופית) במקום פתיחת בטן, יחד עם המצאות שיטות ניתוחיות חדשות ומוצלחות יחסית עם פחות תופעות לוואי (כמו השרוול), הפכה אותם לפתרון אטרקטיבי ביותר עבור קהל האנשים הסובלים מהשמנה קיצונית, והביאה לביקוש גדול מאוד שהולך ועולה בשנים האחרונות.
אנשים הסובלים מהשמנה קיצונית במשך שנים רבות ללא מזור, מגיעים לייאוש רב ביותר ורואים בניתוח את הפתרון האחרון לייסוריהם. הם אפילו נוטים להאמין שהוא הקסם שיהפוך אותם לרזים לתמיד. הרצון להסיר את עשרות הקילוגרמים כמה שיותר מהר גורם להם הרבה פעמים להגיע אל שולחן הניתוחים תוך זמן קצר מרגע קבלת ההחלטה, בלי שתמיד הספיקו לקבל את כל המידע הדרוש, לתאם ציפיות וללמוד על האתגרים הלא פשוטים שמחכים להם אחרי.
אחרי הניתוח, כאשר מסתבר שלא מדובר בנס ושיש צורך בשינוי התנהגותי וחשיבתי לא פשוט כי הניתוח הוא במערכת העיכול ולא בראש, חווים אותם אנשים לא פעם אכזבות וקשיים, בעיקר עקב חוסר הכנה מספקת. גם הקשיים הפיזיים באכילה המאפיינים את החודשים הראשונים קשים עוד יותר כאשר מגיעים לניתוח לא מוכנים רגשית.
אז מה כדאי לדעת כאשר בוחרים לעבור ניתוח בריאטרי?
- האכילה שלנו (כמו המילה "מאכל") מורכבת מארבעה גורמים שמשפיעים עליה: מ = מה אוכלים, א = איך אוכלים (בארוחות מסודרות או בנשנושים, לאט או מהר, ליד שולחן או בחטיפה על הדרך ועוד), כ = כמה אוכלים, ל = למה אוכלים (מרעב או מצרכים אחרים כמו חשקים צרכים רגשיים ועוד). ניתוחים בריאטריים כולם משפיעים על הכמה, אבל כדי לא רק לרדת במשקל אלא לשמור על ירידה זו לטווח ארוך, יש לבצע גם שינוי במה אוכלים, איך אוכלים ולמה אוכלים, כלומר שינוי בבחירת המזון, הרגלי האכילה והסיבה לאכילה. שינויים אלה אינם מתרחשים אוטומטית על ידי הניתוח, ואותם יש לבצע במקביל לניתוח, ומומלץ עוד לפני. מומלץ להיעזר בליווי של דיאטנית בריאטרית ופסיכולוג לביצוע השינויים הללו.
- המועמדים המתאימים ביותר לניתוח בריאטרי ואלה שעשויים להרוויח ממנו הכי הרבה הם אכלני הכמויות. לעומת זאת, אכלני מתוקים ובעלי אכילה נשנשנית (קצת כל שעה) יזדקקו להרבה יותר עבודה עצמית לשינוי הרגלי האכילה שלהם כדי לשמר את הירידה לאורך זמן.
- קצב הירידה במשקל בשנה הראשונה לא נמצא בהכרח במתאם עם השמירה על המשקל בהמשך. השנה הראשונה לאחר הניתוחים (בעיקר הכוונה לשרוול ומעקף) נקראת שנת "ירח הדבש ". הירידה במשקל המתרחשת בה היא תוצאה של כמויות אכילה קטנות מאוד (מתחת לכמות נורמטיבית), יחד עם היעדר רעב בצורה מוחלטת. שילוב שני הגורמים הללו מביא לירידות גדולות מאוד במשקל המתרחשות גם אם לא משנים הרגלי אכילה וחשיבה. יחד עם זאת, לאחר שנה הכמויות עולות באופן חלקי וגם הרעב חוזר במידה מסוימת, ולכן ללא שינוי גם במרכיבי האכילה אחרים שהוזכרו לעיל - שינוי זה לא יישמר לאורך זמן.
- אף ניתוח (אולי פרט למעקף תריסריון), אינו מהווה פתרון סופי ודאי לבעיית ההשמנה ללא שילוב של שינוי הרגלי אכילה, צורת חשיבה ובחירת מזון. בכל הניתוחים הקיימים, גם במעקף קיבה, ניתן לעלות לאורך זמן חזרה במשקל או לא לרדת מספיק.
- אף ניתוח אינו מבטיח ירידה של 100% מעודף המשקל, ולכן משקל היעד בניתוחים לקיצור קיבה אינו BMI תקין (25), ואי הגעה אליו אינה נחשבת לכישלון של הניתוח. הירידה המצופה והנחשבת להצלחה ניתוחית היא של 50%-80% מעודף המשקל, בהתאם לסוג הניתוח.
- הימנעות מאכילה בכלל, או מאכילת מגוון רב של מזונות ו/או הקאות, גם אם הן תורמות לירידה במשקל, אינן רצויות ועשויות לגרום לסיבוכים, לפגיעה במצב הפיזיולוגי של המנותח ובסופו של דבר גם לעלייה במשקל.
- ניתוח קיצור קיבה אומנם מאפשר ירידה במשקל, אך אינו פותר את כל בעיות החיים. אנשים הופכים לרזים יותר, אך לא תמיד למאושרים יותר. יש לקחת בחשבון גם את עודפי העור הרפוי שנשארים שמונעים לפעמים את המראה החטוב אליו באמת שואפים.
- החודשים הראשונים אחרי הניתוח אינם תמיד פשוטים. עשויים להיות קשיים פיזיים בהסתגלות לאכילה השונה כמו בחילות, צרבות, כאבים אחרי אכילה, שינויים בחשקים ובטעמים עד כדי חוסר חשק ורצון לאכול מגוון רב של מזונות (בעיקר מזון מבושל בשרי, דגים וביצים) וכן הקאות. הקשיים הללו עשויים לנבוע מבעיות בניתוח, אך גם מאי הסתגלות להרגלי אכילה נכונים (אכילה איטית בכמויות קטנות ולעיסה טובה), וגם מאי הסתגלות רגשית לשינוי.
- אובדן היכולת לאכול כמות גדולה של מזון בצורה אימפולסיבית מהר וללא תכנון, והיעדר הספונטניות באכילה - יש להם גם השפעות רגשיות כמו אובדן חדוות האכילה, ועד כדי דיכאון אצל אנשים שמגיעים לא מספיק בשלים ומוכנים לניתוח, עם ציפיות לא מתואמות או אצל אנשים שהאוכל בשבילם הוא "החבר הכי טוב".
- לגבי הפרעות אכילה ספציפיות כמו אכילה בולמוסית התקפית (אכילת כמויות עצומות של אוכל בזמן קצר ללא שליטה ומודעות), אכילה בולמית (הכוללת הקאות יזומות) או אכילה לילית (קימה בלילה הקשורה באכילה) - ניתוח לקיצור קיבה לא רק שאינו מתקן אותן, אלא אפילו יכול להחמירן במידה ולא ניתן לפניו טיפול הולם.
לקריאה נוספת בנושא: ניתוח בריאטרי: כל המיתוסים ניתוח קיצור קיבה: מצריך ליווי דיאטנית? ניתוחים לקיצור קיבה: הרזיה אך בשילוב עם בריאות
ומה כדאי לעשות לפני ואחרי ניתוח קיצור קיבה?
- לעצור ולנשום. השמנה רבת שנים לא ניתן לפתור בבת אחת, גם לא בניתוח מהיר ככל שיהיה. מצד שני, הליכה מהירה לניתוח ללא הכנה מתאימה לפני, פיזית ורגשית, עלולות להיות לה השלכות חמורות על המצב הרגשי והפיזיולוגי בהמשך. כיוון שמדובר בתהליך כל כך חשוב עם השלכות משמעותיות לגבי המשך החיים, יש לעשות אותו בצורה יסודית ורצינית לפחות כמו כל תהליך שינוי אחר שאתם עושים בחיים.
- החלטתם לעבור ניתוח או שאתם מתלבטים לגביו? עשו שיעורי בית. בדיוק כמו שלא תסעו על רכב מבלי לעשות קודם קורס נהיגה. קראו מידע לגבי הנושא ולגבי סוגי הניתוחים הקיימים, התייחסו גם ליתרונות וגם לחסרונות, קראו ולמדו גם על הנזקים והסיבוכים האפשריים אל מול התועלת. שוחחו ופגשו מנותחים מכל סוגי הניתוחים וברמות ותק שונות. שמעו מהותיקים על ההתמודדות לאורך השנים בשמירה על הירידה. דברו גם עם כאלה שעלו במשקל והבינו מהם מדוע עלו.
- התייעצו עם צוות מקצועי אובייקטיבי בנוסף לייעוץ עם המנתח. פגשו דיאטנית בריאטרית וקבלו ממנה חוות דעת לגבי רמת התאמתכם לניתוח, ואילו שינויים צריכים לעשות עוד לפני הניתוח (כמו לעיסה טובה, הורדת שתייה מתוקה ומוגזת ועוד). מצאו גם פסיכולוג שבקיא בתחום ההשמנה והניתוחים לקיצור קיבה וקבלו ממנו חוות דעת לגבי מוכנותכם הרגשית. התחילו עימו הכנה רגשית לניתוח במידה וצריך. נצלו את הזמן עד לניתוח (אל תנסו לקבוע תור הכי מהר שיש) להכנה ולהתחלת השינוי עוד לפני, כדי שאחריו יהיה קל יותר.
- בחפשכם אחר המנתח והמקום המתאים להתנתח, חשבו לא רק על הניתוח עצמו אלא גם על התקופה שאחריה. בדקו היכן ואיפה תוכלו לקבל מעקב וליווי רב צוותי הכי טוב ומסודר. בררו עד כמה המנתח זמין לכם גם אחרי הניתוח, ודאגו להשיג את דרכי יצירת הקשר עימו במקרים של מצוקה. במידה ואתם מנותחים במקום שבו אין צוות רב מקצועי של דיאטנית ופסיכולוג, עליכם למצוא כאלה עוד לפני הניתוח וכמובן להמשיך להיפגש עימם אחרי הניתוח בצורה מסודרת.
- במידה ואתם סובלים מהפרעות האכילה שהוזכרו להלן, הפרעות שהמקור להן הוא בדרך כלל רגשי, דאגו לטיפול מקדים בבעיה בטרם ביצוע הניתוח.
- צרו לעצמכם רשת תמיכה חברתית ומשפחתית טובה שתסייע לכם לעבור את המהמורות הנפשיות והפיזיולוגיות שאחרי הניתוח. יחד עם זאת, את המידע המקצועי לגבי אכילה, פעילות גופנית ונטילת ויטמינים, דאגו לקבל אך ורק מאנשי המקצוע שמלווים אתכם.
- הקפידו על אכילת מזון בריא מגוון ומוצק, גם אם עובר בקושי וגם אם אין חשק אליו, אחרת תיגררו לאכילת מתוקים ונשנושים שעוברים בקלות ועלולים לעכב את הירידה במשקל ואף לגרום לעלייה במשקל, וכן לחוסרים תזונתיים רבים ולפגיעה בתפקוד. בחודשים הראשונים השתדלו לאכול בהתאם להנחיות ופחות לפי החשקים.
- במידה ובחרתם בניתוח הטבעת יש להגיע לסגירות מתונות בלבד, כאלה שמגבילות את כמות המזון המוצק הנאכל (לחם, בשר, אורז, ביצים ועוד), אך לא מונעות את אכילתו לגמרי, מאפשרות אכילה מגוונת ומאוזנת של מזונות מרוב קבוצות המזון ולא גורמות להקאות. עשו זאת גם אם זה דורש מכם הקפדת יתר על מה אוכלים וגם אם המחיר הוא ירידה איטית יותר במשקל.
- בשנה הראשונה הרפו מהיצמדות למשקל ולשקילות כי כאמור הם לא אינדיקציה אמיתית למידת הצלחתכם בתהליך (יכולה להיות ירידה גם אם לא בוחרים נכון ולא אוכלים מסודר, אבל זמנית בלבד). בעיקר התייחסו ובדקו את ההתנהלות שלכם והאם אתם משנים הרגלים וחשיבה.
- לימדו לאהוב את עצמכם ולהוקיר עצמכם על עצם התהליך והשינוי שאתם עוברים. מדובר בתהליך הדרגתי עם עליות ומורדות. היו סבלניים ודאגו לראות את חצי הכוס המלאה, התייחסות כזו תאפשר תהליך חיובי.
לסיכום
ככל שתקדימו להבין שלא מדובר בכלי קסם, אלא בכלי עזר לירידה במשקל ודרושה גם עבודה אישית שלכם לשינוי הרגלי אכילה בליווי צוות מקצועי הכולל דיאטנית בריאטרית ופסיכולוג, כך גדלים הסיכויים שלכם לשמור על הירידה במשקל. אירוע הניתוח משול לזכייה בפעם הראשונה במיליון שקל בפיס. ניתן להנות מהכסף מהר וללא חשבון, לעשות בו כל מה שחפצים בלי חשיבה ובלי תכנון ומהר מאוד לאבד אותו, ואפשר לקחת ולהשקיע אותו בבנק ובדרכים אחרות ולהפוך אותו להרבה יותר. אז רגע לפני שאתם רצים אל שולחן הניתוחים עצרו, חשבו ועשו את כל מה שנדרש לפני ואחרי, והכי חשוב בהצלחה!
ענבר ויטנברג, דיאטנית קלינית בריאטרית Msc - ייעוץ, הדרכה וליווי אנשים לפני ואחרי ניתוח קיצור קיבה, הנחיית קבוצות למנותחים, חברת עמותת עתיד - עמותת הדיאטנים בישראל. אל האתר של ענבר: www.inbardiet.coi.co.il
|