מרגישים כבדים? תימנעו מלהכביד על מערכת העיכול שלכם!
הפרעות במערכת העיכול
מי לא נתקל בתופעות המגיעות באופן ישיר או עקיף ממערכת העיכול? כבדות, נפיחות, אי נוחות, אולי כאב מסוים, אולי צרבת ותופעות נוספות להן מכנה משותף - כולן גורמות לנו לאי נעימות. האינסטינקט הראשון עם תחושת אי הנעימות הוא לנסות ולהיזכר מה הכנסנו לפה ביממה האחרונה, אבל לא רק - איפה אכלנו? מתי אכלנו? מה שתינו? אלה השאלות הנפוצות בהן נתעסק, ולא בכדי. למזון אותו בחרנו להכניס לגופנו ביממה האחרונה בהחלט יש השפעה רבה על אותה תחושת אי נוחות, אך לא רק. הרגלי האכילה שלנו משפיעים על איכות חיינו לאורך זמן. המשמעות היא שרכיבי מזון רבים נשארים בגוף זמן רב לאחר אכילתם. הגוף משתמש ברכיבים לפעילותו וחלק משאיר במאגרים. חלק נוסף פשוט מצטבר. לא יעבור זמן רב עד שנתחיל להרגיש את התוצאות. מערכת העיכול ועיכול המזון הינם מורכבים. מערכת העיכול הינה רבת איברים (ושט, קיבה ומעיים הם רק חלק מן האיברים המרכיבים אותה).
חשוב לזכור כי אף איבר ואף מערכת בגוף אינם פועלים לבדם. קיים שיתוף פעולה בין המערכות השונות בגוף והשפעה אחת על השנייה. דוגמה לכך ניתן לראות בשיתוף פעולה בין הכבד לאיברים אחרים במערכת העיכול. רעלים שמצטברים בגופנו מכבידים על הכבד, משום שתפקידו של הכבד לסנן רעלים. כאשר הכבד אינו מצליח להתמודד ולפנות את הרעלים, הם מצטברים בגוף ועלולים להשפיע על העיכול התקין (וכמובן על מערכות אחרות).
אילו מזונות מכבידים על מערכת העיכול?
- רעלים: סיגריות, אלכוהול וקפה (שזכה בקטגוריה משלו). רעלים אלה מזיקים מהמון בחינות. מבחינת העיכול הם גם מכבידים על הכבד ומצטברים בגוף, וגם שוחקים ויטמינים ומינרלים חיוניים.
- קפאין: נמצא בקפה, משקאות מעוררים, משקאות מתוקים, שוקולד, קקאו ותה שחור. לכאורה, קפאין מעורר. זה נכון לפרק זמן קצר. הקפאין גם מאיץ את הפריסטלטיקה (תנועת המעי) וגורם להפרעה בעיכול מזונות. הקפאין מזרז הפרשה של חומצת הקיבה (HCL), אפשרי שדבר זה יגרום לצרבות וכיבים. בנוסף, הקפאין גורם להפרעות במרכז הרוגע במערכת העיכול. מצב זה עלול עלול לגרום למערכת עיכול רגישה (מה שנקרא מעי רגיז/רגיש), מצב המתבטא בשלשול ועצירות לסירוגין, כאבי בטן וגזים.
- סוכרים ופחמימות פשוטות: סוכרוז והפחמימות הפשוטות, דהיינו ממתקים, שתייה ממותקת, קמח לבן ומאפים, ממרחים, דגני בוקר ומזון מתועש, הופכים בגוף לסוכר בתהליך מואץ. פחמימות אלה מעלות את רמות הסוכר בדם, מה שגורם להפרשה מוגברת של אינסולין. כאמור, מערכות הגוף השונות עובדות במקביל זו לזו ובשיתוף פעולה. צריכת סוכרים מוגברת עלולה לגרום לירידה במערכת החיסון, דבר אשר ישפיע ישירות על מערכת העיכול.
- מזון מטוגן: מזון זה או מזון הכולל שימוש בכמות רבה של שמן גורם לפגיעה בתפקוד מערכת העיכול. עודף שמן עלול לגרום באופן ישיר לצרבות ועל תפקוד מערכת העיכול. אכילת מזון שמן גורמת לשהייתו זמן רב במערכת העיכול, מה שגורם להופעת תסמינים שונים של הפרעה בפעילות מערכת העיכול.
- מזון מעובד: מאיפה להתחיל? מזון זה מכיל חומרים מזיקים רבים כגון צבעי מאכל, טעמי לוואי, חומרים משמרים, סוכרים שונים, מלחים שונים ומייצבים. חומרים אלה נועדו לשפר את מראה וטעם המזון ולהעניק לו חיי מדף ארוכים. בפועל, חומרים אלה מעלים סיכון למחלות שונות, ביניהן מחלות עיכול, אך לא רק.
- מוצרי חלב: בחלק מן המקרים קשים לעיכול וגורמים ללחות ולחולשה. זו כמובן הכללה. מוצרי עיזים וכבשים מומלצים ממוצרי חלב פרה, בעיקר בגלל כמויות שונות של לקטוז וקזאין, שהם חלק מן הרכיבים המכבידים על העיכול החלב. המלצות לגבי צריכת חלב הן אינדיווידואליות מאדם לאדם.
לקריאה נוספת: הקשר בין סטרס ובעיות במערכת העיכול מהי עצירות? טיפים ודרכי טיפול מערכת העיכול ברפואה הסינית גזים: הגורמים לתופעה וטיפים לטיפול
הרגלי אכילה אחרים המכבידים על העיכול
- שילובים: שילובי מזון הינם תיאוריה שלמה (יש מחקרים החולקים עליה) ובקצרה ממליצים על שילובים מסוימים, לעומת שילובי מזון אחרים מהם כדאי להימנע. לדוגמא: בשר ואורז, בשר ותפו"א, ארוחה מבושלת ופירות. הסיבה היא הפרעה של רכיבים שונים להם דרוש זמן עיכול שונה.
- לעיסה: ככל שפחות נלעס, כך מערכת העיכול תתקשה בפירוק המזון. לדוגמא: מזון עמילני (תפו"א, לחם, אורז, פסטה) שאינו נלעס כראוי עלול לתסוס בקיבה. מזון חלבוני (בשר, ביצים, גבינות) שאינו נלעס היטב יתעכל רק בחלקו. הסיבה לכך היא שמיצי העיכול לא יצליחו להגיע לחלקי ורכיבי המזון השונים.
- שתייה במהלך האוכל: גם על תיאוריה זו יש החולקים, אולם מחקרים מצאו כי הכנסת נוזלים במהלך האוכל מאיצה את הגעת המזון לקיבה ומדללת את מיצי העיכול, כך שחלק מן המזון אינו מתעכל כראוי. כדאי לחכות 20 דקות לאחר האוכל, ולאכול כ- 20 דקות לאחר שתייה.
- לאכול בשעת לחץ/מול הטלוויזיה/מחשב/נייד: כאשר האכילה ותהליך העיכול נעשים תוך לחץ, הדבר משפיע ישירות על איכות עיכול המזון. גם כאשר הדעת מוסחת (על ידי טלוויזיה, מחשב נייד) - הריכוז באכילה מופרע ומשפיע. בתקופות של מתח וחרדה המערכת ההורמונלית בגוף משחררת הורמונים שונים כגון אדרנלין וקורטיזול. הורמונים אלה נועדו לעזור גוף להתמודד עם מצבי לחץ, אך בזמן לחץ הגוף אינו מעכל מזון כראוי - וההיפך מכך. הורמונים אלה מגבירים את קצב הלב, קצב הנשימה ומעודדים את כיווץ השרירים. סטרס גם גורם לכבד להוציא מן המאגרים גלוקוז למחזור הדם כדי לספק אנרגיה מהירה. בין התופעות נוכל לראות שחיקה של מאגרי הויטמינים והמינרלים בגוף, עייפות וירידה במערכת החיסון.
- אכילה לפני השינה: מחקרים מראים כי מזון שנאכל לפני השינה עלול לגרום לעיכול לקוי ולתחושת אי נוחות. בשעות הלילה המערכות עובדות בקצב איטי, הדם הזורם למערכת העיכול פוחת והעיכול אינו מתבצע כראוי.
הכותבת היא אילה ארנון נאמני, מטפלת בתזונה טבעית. בואו לבקר באתר של אילה.
|