ישנם הרבה גורמים המשפיעים על נראות הבטן שלך
מבין אלה נציין שחשובה במיוחד מידת אחוזי השומן מכיוון שהיא נמצאת מעל רקמת השריר וככל שהיא רבה יותר, כך שרירי הבטן בולטים פחות. בנוסף, מעניין לדעת שבכלל אזורים קדמיים בגוף, אלה הנראים לעין יותר (רואים אותם במראה תמיד), מבוקשים לעיצוב, שינוי ושיפור אסתטי, מאשר אזורים אחוריים שלא תמיד מקבלים את אותה התייחסות/חשיבות. המובילים באזורים/איברים המבוקשים הם שרירי הבטן ואזור החזה. מנגד, השכמות, הגב התחתון, הכתף האחורית ועוד, מקבלים (שלא בצדק) התייחסות שונה לחלוטין.
מבחינת אחוז השומן נאיר את הנקודה שאף על פי שטווח אחוזי השומן המומלצים/ממוצעים אצל גבר הינו כ- 20%-13% ואצל אישה 30%-23%, גם בטווח זה הסיכוי להבחין בשרירי הבטן נמוך. על מנת שניתן יהיה ממש לראות את שרירי הבטן, יש צורך שאחוזי השומן יהיו ברמה נמוכה יותר מהטווח המומלץ/הממוצע.
האם הדבר אפשרי?
למתאמנים "מן השורה" - בספק. לכן, מרבית האנשים יחוו תסכול רב מהסיבה שהם מתאמנים ומשקיעים, אך בעצם לעולם לא יראו את שרירי הבטן בגופם, לא רק בשל אחוז השומן אלא גם מסיבות אחרות שיפורטו בהמשך. לעיתים מדובר בהשקעה כה קיצונית באורח החיים והתסכול כמובן - בהתאם. מנגד, כשמדובר על ספורטאים מקצועיים או מפתחי גוף, הדבר בהחלט אפשרי ושכיח.
חשוב לדעת...
- לא ניתן להפחית שומן באזור מסוים בגוף: לכן, ביצוע רב של סטים וחזרות לשרירי הבטן לא יסייעו! הפרזה בביצוע תרגילים לחיזוק שרירי הבטן, במיוחד אלה המערבים כפיפה ופשיטה של הגו, מעלים עומס על חוליות עמוד השדרה התחתון והעליון. כשמדובר במתאמנים הלוקים בפתולוגיות אורטופדיות מסוגים שונים - הדבר בהחלט בעייתי ועלול אף לגרום לפציעה. הפחתת שומן באזור מסוים אפשרית רק באמצעים כירורגיים (ניתוח). אילולא כן, יש להשקיע לא מעט על מנת להפחית את ריכוזי השומן בכלל בגוף ובד בבד באזור המבוקש.
- גיוון: על מנת להשיג תוצאות טובות, להשפיע על אפקט האימון (מידת ההתקדמות של השריר באימון) ולהשפיע במידה מסוימת על האסתטיקה, חשוב לגוון באופי התרגילים. ביצוע אותם תרגילים על בסיס קבוע למשך תקופה ארוכה ואף כל החיים - לא ממש יוביל לתוצאות טובות, אם בכלל.
- השפעת המזון על האסתטיקה של שרירי הבטן: לתפריט הנבחר משקל רב והשפעה על מידת אחוזי השומן הכללי, התת-עורי והאסתטיקה הגופנית. צריכה רבה מדי של קלוריות, כך שמספר הקלוריות היוצאות במהלך היום קטן יותר מהנכנסות (עודף קלורי), יגרור עלייה במשקל הגוף ובאחוזי השומן. מעניינת העובדה שלא רק למספר הקלוריות חשיבות במקרה זה, אלא גם למקורן. קרי, תפריט של 2,000 קלוריות ליום (לגבר בן 30 השוקל 80 ק"ג ומתאמן על בסיס קבוע) הכולל 35% שומן עשוי לגרור עלייה באחוזי השומן (אם מדובר בעודף קלורי) באופן מהותי יותר לעומת גבר אחר עם נתוני גיל ואימון זהים, אך צורך 2,000 קלוריות ביום המכילות רק 20% שומן. מכאן אנו למדים שלא רק למספר הקלוריות במהלך היום חשיבות, אלא גם להרכב המזון!
- פרופורציות גופניות: משפיעות כמובן גם על האסתטיקה הגופנית בכלל ועל שרירי הבטן בפרט. אזור מותניים רחב, ריכוז שומן באזור הבטן (או אף השמנת "תפוח") ועוד, הם מהגורמים להבדלים בין אנשים, כך שיכול בהחלט להיות ששתי נשים בנות 30 תהיינה עם אותה רמת אחוז שומן, אך נראות אזור הבטן תהיה אחרת לחלוטין.
לקריאה חשובה נוספת:
ריבועים בבטן: הכל על ריבועים בשרירי הבטן
חיטוב הבטן: העמדת מיתוסים על דיוקם
השמנה בטנית: כל הפתרונות
- יציבת הגוף: אופן החזקת הגוף והיציבה בכלל משפיעים על נראות שרירי הבטן. יציבה זקופה, החזקת הבטן אסופה בפנים, שכמות כלפי מטה, מבט זקוף וראש מביט לפנים, קשורים רבות להופעה טובה הרבה יותר מאשר כתפיים שמוטות, מצב של היפרלורדוזיס (קער גבי) או היפר קיפוזיס (קמר גבי) ועוד. אי לכך, טיפול בבעיות יציבה שונות בהחלט יכול להביא לשינוי מהותי גם באזור הבטני.
- ארגונומיה: התאמת סביבת העבודה לאדם. חשובה עד מאוד וגם היא קשורה לאסתטיקה הכוללת לרבות גם של האזור המותני. ישיבה תוך רכינה לפנים, ללא החזקה/כיווץ של שרירי הבטן יביאו לרפיון שרירי וכמובן השפעה שלילית על האסתטיקה הגופנית, לרבות אזור הבטן. בל נשכח שמול מחשב אנשים יושבים שעות רבות במהלך היום ואף בערב, ולכך השפעה מכרעת על משתנים רבים.
- הוותק באימון והשפעתו: אין מה להשוות אדם פלוני בן 45, למשל, שמתאמן באופנים שונים במשך מספר שנים, לעומת חברו שרק התחיל בגיל זה להתאמן. לתקופת הזמן בה הופעלו שרירי הגוף השונים השפעה רבה על איכותם, על האסתטיקה ועוד.
- סוג התרגילים המבוצע באימון ושרירי הבטן: השפעה רבה יש לסוג התרגילים המבוצע באימון על השיפור האסתטי. למשל, ביצוע התרגיל סקוואט עם ידיים מעל הראש ומשקל גבוה יחסית יפעיל את שרירי הבטן באופן משמעותי הרבה יותר ממרבית תרגילי הבטן המסורתיים ה"נוחים" לביצוע, אותם אנשים מאוד אוהבים לבצע. בשכיבה, על גבי כדור פיטבול ועוד.
- בטן תחתונה, בטן עליונה ושיפור אסתטי: הדיון על חיזוק נפרד לחלק העליון של הבטן לעומת חלק תחתון ממושך במיוחד. לכן, רק נציין שמבחינה יישומית יש אנשי מקצוע שנוהגים לייעד תרגילים שונים לחלק עליון/תחתון, אך חשוב לדעת שהדעות חלוקות מאוד בנושא (יפורט בפרק אחר). בפועל, כפי שהוזכר קודם לכן, לגיוון התרגילים, איכותם ועוד, השפעה רבה על הנראות הכוללת של האזור הבטני.
- נראות העור בכלל ובד בבד באזור הבטן: חשובה גם היא. אחרי לידות, הזנחה כוללת של הגוף, קפלי שומן ועוד ועוד - משפיעים כמובן לשלילה על הנראות הכוללת של הגוף ועל האזור הבטני בפרט. לפעמים אין מנוס ויש צורך גם בהתערבות חיצונית של פלסטיקאי על מנת "לתקן" הזנחה גופנית או השמנה עתירת שנים.
- עור שזוף ומגולח: משפיע כמובן על הנראות הכוללת. לראיה, ניתן לציין את מפתחי הגוף שדואגים בסמוך לתחרות פיתוח הגוף לגלח את כל גופם ואף להשתזף. כך הנראות של שרירי הגוף בולטת יותר וכמובן של שרירי הבטן.
- אירועים רפואיים שונים, לידות ועוד: אלה כמובן קשורים גם לנראות הכוללת של אזור הבטן. ניתוח קיסרי, ניתוח אפנדציט או ניתוחים כירורגיים בכלל, ניתוחים בריאטריים וכדומה, משליכים מאוד על הנראות הכוללת של האזור הבטני.
- איכות הביצוע של התרגילים באימון והשפעתה: ביצוע תרגילים לחיזוק שרירי הבטן במספר רב של חזרות לא משפיע באותו האופן כמו מספר נמוך יותר ועומס גבוה. מדובר על העומס בהם מבוצעים התרגילים השונים. ניתן להמליץ על 8-20 חזרות בסט ובאיכות גבוהה דיה, כך שלא ניתן יהיה לבצע חזרות נוספות בסיום הסט וגם שהתרגיל יהיה מאתגר. ברם, אין צורך בביצוע מספר פעמים רב של התרגילים הללו במשך השבוע וגם פעמיים סך הכל של לא יותר מ- 4-5 דקות יספיקו. במידה ומבוצעים תרגילי הרמת משקולות עצימים ובמנחי גוף בהם יש הפעלה רבה של שרירי הגו בכלל, לא בטוח בכלל שיש צורך בהשלמות וביצוע התרגילים לשרירי הבטן.
- בטן נפוחה, עצירות כרונית ועוד: משפיעים גם הם על הנראות של האזור הבטני. הרי בעיות עיכול, עצירות, הצטברות גזים ועוד יש ללא מעט מהאנשים מפעם לפעם או אף על בסיס קבוע. או אז, האזור הבטני עשוי להיות נפוח וממש לא אסתטי למראה. חשוב לדעת שבטן נפוחה, במרבית המקרים, אינה השמנה בטנית.
- מחזור חודשי, שינויים הורמונאליים ואסתטיקה גופנית: עשויים להשפיע גם על האסתטיקה של האזור הבטני. מדובר בשינויים הורמונאליים שונים הקשורים ייתכן בעלייה במשקל, נפיחות, צבירת נוזלים ועוד. לאחר חלוף המחזור - הנפיחות גם תרד.
- מצב נפשי: לחץ נפשי משפיע ישירות על מערכות הגוף השונות. לחץ נפשי קשור גם לאסתטיקה הכוללת של הגוף וגם באזור הבטן. במקרה כזה ישנה ירידה בויטליות הגופנית באופן משמעותי. לפעילות גופנית בכלל השפעה על האסתטיקה הגופנית וגם כמובן על אזור הבטן.
הידעתם?
במחקר שנערך בספרד נבדקו שחקני טניס מקצועיים ומסתבר שהפעילות הגופנית העצימה הכרוכה במשחק טניס מקצועי גורמת להיפרטרופיה (עלייה במסת השריר) משמעותית של אחד משרירי הבטן ששמו Rectus Abdominis. ההיפרטרופיה הייתה יותר בצד הדומיננטי לעומת הצד הלא דומיננטי בעת משחק הטניס, ובעיקר באזורים המרוחקים יותר של השריר. על פי החוקרים סביר שבני אדם יכולים לגייס דיפרנציאלי את ה- Rectus Abdominis. כלומר, הפעלה של האזורים העליונים והתחתונים של כל שריר. אולם, עדיין לא נקבע על ידי החוקרים האם איזון זה מעלה את הסיכון לפציעה.
לסיכום, נראות הבטן קשורה בגורמים שונים. חלקם ניכרים בשליטה של האדם וחלקם, למרבה הצער, לא. במידה ויש רצון לערוך שינוי פיזי בכלל ובאזור הבטן - בפרט חשוב לעשות זאת בהקדם ולהתנהל נכון ככל שניתן על מנת להשיג תוצאות טובות ואף אולי - מצוינות.
הכותב הוא ד"ר איתי זיו (Ph.D), מומחה לפעילות גופנית, ספורט וחדרי כושר. אל האתר של איתי: www.itaiziv.co.il
|