גופן וקישורים
צבעים
סמן העכבר
בית | » | ערוצי תוכן | » | מחלות ובעיות | » | מבוא לנוירולוגיה: מחלות נוירולוגיות ושיטות אבחון |
נוירולוגיה היא למעשה הלחמה של 2 מילים שמקורן יווני - מדע הנוירונים. זהו למעשה ענף רחב מאוד ברפואה העוסק בהבנה ומחלות של מערכת העצבים. ניתן לחלק את מערכת העצבים למרכזית וההיקפית (עצבים היקפיים, חיבור העצב-שריר ושרירים ומערכת העצבים הסומטית והאוטונומית (אחראית על וויסות פעולות לא מדעת).
ד"ר שחר שלי (MD), מומחה בנוירולוגיה, 09.05.2015
בדיקת טומוגרפיה ממוחשבת (CT)
מחלות מערכת העצביםמחלות מערכת העצבים הן רבות ומגוונות וישנן דרכים רבות לסווג אותן, כאשר הדרך הפשוטה והישירה ביותר היא חלוקה אנטומית. מוח, חוט השדרה, שורשי חוט השדרה, עצבים היקפיים או צומת עצב-שריר או שרירים. התסמינים של פגיעה במערכת העצבים גם הם מגוונים ויכולים לכלול ירידה בתחושה, פרכוסים, בלבול, כאב, שינויים במצב ההכרה, הפרעות בזכרון, חשיבה, חולשה, חוסר יציבות וכדומה. הסיבות להפרעות נוירולוגית צבעוניות ומגוונות גם הן, הנפוצות מביניהן הן הפרעות גנטייות שונות, זיהומים, הפרעות מטבוליות, חבלות, פתולוגיות של כלי דם, שבץ מוחי, מחלות אוטואימוניות וכדומה. שיטות אבחון שונות בנוירולוגיהראשונה היא הבדיקה הנוירולוגית המקיפה. בדיקה זו שנעשת על ידי הנוירולוג המומחה ומטרתה היא לספק אומדן לגבי מצב מערכת העצבים ותפקודה. בדיקה זו מתחילה מבדיקת החשיבה והריכוז וכולל בדיקת כל עצבי הפנים והגולגולת, בדיקת מערכת התנועה, מערכת החישה, מערכת שיווי המשקל וכמובן הסינכרון ביניהן. בנוסף למטרות אבחון מחלות מוחיות או של חוט השדרה, בנוירולוגיה נעשה שימוש נרחב באמצעי הדמייה שונים. אמצעי ההדמיה כוללים תהודה מגנטית (MRI) וטומוגרפיה ממוחשבת (CT). שניהם מספקים תמונה של המוח באופן לא פולשני, כאשר MRI היא שיטה מועדפת כיוון שקרינה מגנטית אינה פוגעת ברקמות בזמן הבדיקה. יש לציין כי בזמן בדיקת MRI משתמשים בחומר ניגוד שנקרא גדליניום שבמקרים נדירים יכול לגרום לפגיעה כלייתית. אמצעי אבחון נוספים קשורים לתחום הנוירופיזיולוגיה וכוללים את ה- EMG וה- EEG. אלו בדיקות שנועדו לבדוק את מאפייני ההולכה וקצב הפעילות של נוירונים (תאי האב של מערכת העצבים ). ישנן אף בדיקות חודרניות כמו דיקור מותני, שזו בדיקה הנועדה לקחת דגימה מנוזל חוט השדרה. את הדיקור המותני מבצעים כשרוצים לאבחן מחלות שונות כמו מחלות דלקתיות של המוח או חוט השדרה, או מחלות ניווניות של מערכת העצבים (מחלת הפרה המשוגעת, אלצהיימר וכדומה). כדי להבין טוב יותר את המחלות הנוירולוגיות יש צורך בהבנת תפקידי המערכת הנוירולוגית הבריאה. תפקידי מערכת העצבים
לקריאה נוספת: סיווג וחלוקה של מחלות נוירולוגיותכאשר חושבים על חלוקת המחלות הנוירולוגיות, ניתן לסווג לפי גורמי המחלה (זיהומי, גנטי, טראומטי, קשור לכלי דם וכדומה), או שניתן לסווג לפני הפתולוגיה באיבר במערכת העצבים שנפגע (מחלות שריר, מחלות של רקמת המוח, מחלות של חוט השדרה וכדומה). לדעתי החלוקה הטובה ביותר היא משולבת לפי אזורים שנפגעו, חלוקה אנטומית ולפי תסמינים. מספר דוגמאות נפוצות:
הכותב הוא ד"ר שלי שחר, המחלקה הנוירולוגית שיבא תל השומר. |
כלי התזונה והחיטוב המקיפים והאיכותיים בישראל שיסייעו לכם לקחת שליטה על התזונה שלכם
5 ימי ניסיון חינם