גופן וקישורים
צבעים
סמן העכבר
בית | » | ערוצי תוכן | » | בריאות | » | מרכיבי מזון | » | פחמימות: ברכה או קללה? |
הפחמימות במזון בעלות תפקיד חשוב ומרכזי בתזונת האדם ומהוות את מקור האנרגיה העיקרי לתפקודו התקין של גופנו. סוגיית הפחמימות היא נושא חם העולה השכם וערב כמעט בכל שיח בנושאי תזונה ופעילות גופנית, ובעוד רבים סבורים כי יש לצמצם את צריכתן ככל הניתן בשל חשש מעלייה במשקל ונזקים בריאותיים, בפועל אין כך הדבר. בכתבה זו אעסוק בחשיבות הפחמימות בתזונה, אפרט אילו סוגי פחמימות מצויים במזונות השונים, אסביר מהי פחמימה בריאה ומאילו סוגי פחמימות מומלץ למעט ואגע בקשר בין פחמימות להשמנה ותחלואה. כמו כן, אסביר מדוע מיעוט בפחמימות עשוי לגרום יותר נזק מאשר תועלת, ואביא גם מספר טיפים להתנהלות ושילוב בריא יותר של פחמימות בארוחה.
ליאור גל, דיאטן קליני וספורט (R.D), בוגר תואר במדעי התזונה (B.Sc), 15.08.2016
![]() מומלץ לצרוך לחם מקמח מלא
לא צריך להיבהל מהמילה "פחמימות"פחמימות (סוכרים) הן המרכיב העיקרי בתזונת האדם. טווח הפחמימות המומלץ לצריכה עבור האוכלוסייה הכללית הבריאה נע בין 65%-45% מסך הקלוריות היומיות, ובעוד חלק מהקוראים נבהלו לאחר קריאת שורה זו, בפועל גופנו זקוק לכמות רבה של פחמימות מאחר והן מקור האנרגיה העיקרי לפעילות הגוף, וצריכה נאותה שלהן חיונית לשמירה על הבריאות. בקרב אנשים רבים המילה "פחמימות" היא בגדר "מילה גסה" ובעיקר מרתיעה, זאת בשל החשש שצריכת פחמימות תוביל להשמנה. אז הרשו לי להאיר את עיניכם ולהדגיש שהקשר בין פחמימות להשמנה מושפע בעיקר מסוג, כמות ואיכות הפחמימות אותן אנו אוכלים. מה הן סוגי הפחמימות הקיימים בתזונה, אילו מומלץ לצרוך ומאילו למעט?הפחמימות במזון מחולקות לשתי קטגוריות עיקריות:
מה הן הסכנות הנשקפות כתוצאה מצריכת פחמימות מועטה מדי?צריכה מועטה מאוד של פחמימות כתוצאה מתזונה דלת פחמימות (או צום ממושך) עשויים להוביל למצב קליני הנקרא "היפו-גליקמיה", כלומר ירידה קיצונית בערכי הסוכר בהשוואה לערכי הנורמה. זהו מצב מסוכן העשוי להוביל לפגיעה רב מערכתית. מאחר וגלוקוז מהווה את מקור האנרגיה העיקרי לרקמת המוח, חוסר קיצוני יכול לגרום לנזק מוחי. כאשר רמת הסוכר בדם יורדת מתחת ל- 50 מיליגרם/לדציליטר, יחלו אצל רוב האנשים סימנים קליניים להיפוגליקמיה כגון זיעה קרה, רעד בגפיים, עצבנות, דופק מואץ, אי שקט ולעיתים גם אגרסיביות. החמרת היפוגליקמיה תוביל לבלבול ואדישות, חולשה, חיוורון, רעידות בצורת פרכוסים או עוויתות עד למצב אובדן הכרה ובמקרים קיצוניים נשקפת סכנת חיים ממשית. במקרים בהם מופיעים סימפטומים אלה יש לצרוך מזון המכיל סוכר פשוט כגון סוכרייה, פרי (תמר יבש), מים עם סוכר או משקה ממותק (לא דיאט) המכיל סוכר. לקריאה נוספת: פחמימות קריטיות ביותר לספורטאיםבהיבט הספורטיבי לפחמימות חשיבות קריטית מאחר והן מהוות את מקור הדלק הראשוני לפעילות אנאירובית ולפעילות אירובית עצימה. הן מספקות אנרגיה באופן מיידי (ומהיר יותר בהשוואה לחלבונים ושומנים) ולכן הן חיוניות לכל ענפי הספורט. הבעיה העיקרית נובעת מכך שמאגר הפחמימות בגופנו מוגבל. חלק קטן מהן נמצאות כגלוקוז בדם וחלקן העיקרי נאגר כגליקוגן בשרירים. סך מאגר הפחמימות בגוף הינו כ- 500 גרם. תזונה ענייה בפחמימות תוביל לפגיעה בביצועים הספורטיביים ולדילול מהיר של מאגרי הגליקוגן, וכתוצאה מכך לתשישות מוקדמת. מהו אינדקס גליקמי וכיצד הוא קשור לצריכת פחמימות נבונה?מדובר למעשה מערכת דירוג למזונות מקבוצת הפחמימות, המציינת כיצד כל מזון משפיע על רמות הגלוקוז בדם. בכדי לקבל אינדקס גליקמי של מזון מסוים מחשבים את השפעתו על רמת גלוקוז בדם ביחס למזונות בעלי המדד הגליקמי הגבוה ביותר, כדוגמת גלוקוז = אינדקס גליקמי 100. ככל שהאינדקס הגליקמי של מזון גבוה יותר, פירוקו וספיגתו תהיה מהירה וקלה בתהליך העיכול, מה שיוביל לעלייה חדה ולא רצויה ברמות הגלוקוז בדם.
טיפים להתנהלות תזונתית בריאה יותר
להלן דוגמאות למזונות המורידים ערך גליקמי:
לסיכוםפחמימות הן המרכיב העיקרי בתזונת האדם והן המקור המרכזי המספק אנרגיה לגוף. לכן, יש להקפיד על צריכת פחמימות נאותה לשמירה על הבריאות ועל תפקודו התקין של הגוף. תזונה דלה בפחמימות פוגעת בתפקוד הגוף ובביצועים ספורטיביים, חוסר קיצוני בפחמימות עשוי להוביל לפגיעה באיברים חיוניים וגם למוות. מומלץ לצרוך בעיקר פחמימות מורכבות המונעות עלייה חדה ברמות הסוכר והאינסולין בדם ומכילות ויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים, ולמעט בצריכת פחמימות פשוטות ומזון מתועש בעל ערך תזונתי ירוד. שילוב מזונות בעלי אינדקס גליקמי גבוה עם מזונות בעלי אינדקס נמוך יסייע למתן את העלייה המהירה ברמות הסוכר בדם לאחר האכילה. הכותב הוא ליאור גל, בוגר תואר B.Sc במדעי התזונה, יועץ תזונת ספורט ומאמן כושר אישי. הצטרפו אל הקבוצה של ליאור בפייסבוק. |
כלי התזונה והחיטוב המקיפים והאיכותיים בישראל שיסייעו לכם לקחת שליטה על התזונה שלכם
5 ימי ניסיון חינם