אפוי או מטוגן?
לכל אחד יש את התוספת המועדפת עליו. אנחנו הכי אוהבים צ'יפס - בין אם הוא מטוגן או אפוי, מדובר בתוספת נפלאה וטעימה, שיכולה ללוות מגוון מנות עיקריות. היא מוגשת כשלצידה מבחר רטבים כמו קטשופ, ברביקיו או איולי והיא יכולה לתפקד גם כמנה בפני עצמה. יש מי שיקראו למנה הנפלאה הזו טוגנים, תפוחי אדמה מטוגנים או פוטטוס מטוגנים - הטעם הוא זה שמדבר, ומדובר בטעם מושלם.
מאכל חובק עולם
הצ'יפס הוא מאכל בינלאומי המוגש במדינות רבות. בארצות הברית למשל מוגש הצ'יפס כתוספת למנת ההמבורגר. באנגליה, הוא מוגש לצד דגים (ומוכר כמנת פיש אנד צ'יפס) ויהודי פולין נהגו להגיש פרוסות תפוחי אדמה מטוגנות עם דג כבוש. כיום הצ'יפס מזוהה בעיקר עם אמריקה, אך ניתן למצוא אותו בכל מסעדה ברחבי העולם. מדובר במנה פשוטה להכנה והיא כוללת מרכיב אחד - תפוח אדמה.
ערך תזונתי
הצ'יפס נודע כמאכל עתיר בשומן ובקלוריות. תהליך הכנתו כולל טיגון בשמן עמוק, דבר שמשפיע רבות על הטעם הנפלא של תפוחי האדמה. אכילת צ'יפס על בסיס קבוע עלולה להביא לעלייה חדה במשקל, עלייה בערכי השומנים הלא בריאים וכמובן עלייה בלחץ הדם. על מנת להינות ממנת צ'יפס נפלאה ובריאה, ישנן גרסאות שונות של המאכל שכוללות תהליך אפייה או הכנת צ'יפס מבטטה הידועה כפחמימה מורכבת ולכן היא בריאה יותר.
לקריאה נוספת:
איך מכינים קפה שחור: המדריך המלא
איך מכינים המבורגר ביתי: המדריך המלא
מתכונים עם תפוח אדמה
להרשמה לניוזלטר של FoodsDictionary (בחינם)
מספר טיפים חשובים להכנת המנה המושלמת
- זן תפוחי האדמה: כאשר מכינים צ'יפס, רצוי להשתמש בזנים יבשים של תפוחי אדמה כדי שלא יהפכו למקלות צ'יפס ספוגיים או קמחיים, ויאפשרו למעטפת החיצונית להיות פריכה ושחומה. בדרך כלל קשה לדעת מה הוא הזן המשווק ברשתות ובשווקים הפתוחים, ולכן בכדי לבחור תפוחי אדמה טובים להכנת הצ'יפס, מומלץ לבחור בתפוחי אדמה צהובים מבפנים ושקליפתם אדומה.
- קצת מים: את רצועות תפוחי האדמה מומלץ להשרות במים קרים לאחר החיתוך, מאחר שתהליך ההשריה מסייע לשטוף עודפי עמילן. בכך הוא יצליח להפוך את הצ'יפס שלכם לפריך יותר.
- דברים טובים ומכופלים: בכדי להפוך כל מנת צ'יפס פשוטה למנה מנצחת רצוי לבצע טיגון כפול. למעשה, לא מדובר בניסיון להקשות ולהאריך את תהליך ההכנה, מאחר שמבחן התוצאה הוא זה שקובע. סיבוב הטיגון הראשון צריך להתבצע בטמפרטורה נמוכה יחסית (בשלב זה תפוחי האדמה עוברים תהליך בישול) ובמהלכו צבע הצ'יפס לא משתנה. הסיבוב השני יהיה בטמפרטורה גבוהה שתעניק לתפוחי האדמה את הצבע והפריכות.
- הכינותי מראש: לפני שאתם ניגשים להכנה, כדאי להצטייד מראש במסננת גדולה, סיר עמוק, כף מחוררת גדולה וניירות סופגים. טיפ קטן מאיתנו: הכניסו לסיר גזר כדי לשמור על ניקיון השמן ולמנוע ממנו להישרף. זה באמת עובד.
- הגשת הצ'יפס: את מנת הצ'יפס נהוג להגיש בליווי רטבים שונים. כולנו אוהבים לאכול את המנה הזו טבולה בקטשופ, חרדל ומיונז, אבל ניתן לשלב רטבים מיוחדים יותר כמו צ'ילי מתוק, רוטב שום ולהרפתקנים שבינינו, ניתן לנסות לטבול את רצועות הצ'יפס בחמאת בוטנים, שוקולד או אפילו גלידה!
איך מכינים מנת צ'יפס ממש כמו במסעדות?
מצרכים להכנת 4-5 מנות צ'יפס:
- 2 ק"ג תפוחי אדמה בינוניים.
- תבנית קוביות קרח.
- 1 ליטר שמן קנולה.
- לניקוי השמן: 1-2 גזרים בינוניים, נקיים וחצויים.
- מלח (לפי הטעם).
איזו גרסא של צ'יפס אתם הכי אוהבים?
אופן ההכנה:
- הכנות: שוטפים את תפוחי האדמה, מקלפים וחותכים אותם למקלות בעובי של 1 ס"מ (כדאי לשמור על חיתוך מדויק ככל הניתן כדי לשמור על טיגון אחיד), מעבירים לקערה, מכסים במים קרים, מוסיפים קוביות קרח ומאחסנים במקרר במשך חצי שעה.
- חימום השמן וייבוש תפוחי האדמה: מניחים סיר גדול על להבה בינונית-גבוהה, יוצקים לתוכו שמן בגובה של כ- 10-12 ס"מ ומניחים בו את הגזר. מוציאים את הקערה מהמקרר בזמן שהשמן מתחמם ומסננים את המים ומייבשים את תפוחי האדמה.
- ומה עם השמן? בודקים את חום השמן לאחר 5 דקות חימום באמצעות קצה ידית של כף עץ - אם נוצרות באופן מיידי בועות סביבה השמן חם מספיק. אם לא, ממשיכים לחמם את השמן לעוד דקה או שתיים.
- סבב הטיגון הראשון: לאחר שבדקנו שהשמן מוכן, מכניסים לסיר חופן של מקלות תפוחי אדמה. מטגנים במשך כ- 4 דקות או עד שמקלות הצ'יפס מקבלים גוון חום-זהבהב. בנוסף, מוציאים מקל צ'יפס אחד מן השמן ובודקים - אם הוא רך, סבב הטיגון הראשון הסתיים, דולים את יתר מקלות הצ'יפס ומניחים על צלחת עטופה בנייר סופג (אפשר להשאיר בטמפרטורת החדר עד שעתיים לאחר ההכנה. כדאי לכסות את הצ'יפס בנייר סופג נגד זבובים).
-
סבב הטיגון השני: מחממים את השמן בשנית (גם הפעם בודקים את חום השמן בעזרת כף העץ) ומטגנים את הצ'יפס במשך 2-3 דקות נוספות עד לקבלת גוון חום-זהבהב עמוק. מוציאים את מקלות הצ'יפס מן השמן, מניחים על צלחת מרופדת בנייר סופג, מפזרים מלח ומגישים מיד.
-
בתיאבון (:
המלצות ושדרוגים: אנחנו ממליצים לפזר מעט גבינת צ'דר כשהצ'יפס עדיין חם - תתקבל מנה מושחתת וטעימה עם גבינה נמתחת.
הגרסא הבריאה: מתכון לצ'יפס בתנור
מצרכים להכנת 5-6 מנות צ'יפס:
- 6 תפוחי אדמה בינוניים.
- כפית מלח.
- 4 כפות שמן זית.
- ליטר מים.
אופן ההכנה:
- מקלפים את תפוחי האדמה וחותכים לרצועות עבות.
- מרתיחים מים בסיר, מבשלים את תפוחי האדמה עד לריכוך קל למשך מספר דקות.
- מחממים תנור ל- 200 מעלות.
- מרפדים תבנית בנייר אפייה ומניחים את רצועות הצ'יפס, מזליפים את שמן הזית, מפזרים את המלח ומערבבים עד שכל רצועות הצ'יפס מרוחות בשמן.
- מכניסים לתנור למשך כ- 20 דקות או עד השחמה.
- מנת צ'יפס בריאה וטעימה - ממש כמו הגרסא המטוגנת! בתיאבון (:
הקליקו הקליקו: מתכון נוסף של צ'יפס אפוי בתנור של שרית מברוכה!
הגרסא המתוקה: מתכון לצ'יפס בטטה
מצרכים להכנת 5-6 מנות צ'יפס:
מצרכי המרינדה:
- 6 כפות שמן זית.
- חצי כפית פלפל שחור.
- כפית מלח.
- חצי כפית פפריקה.
אופן ההכנה:
- מקלפים וחותכים את הבטטות לרצועות צ'יפס עבות.
- מכינים מרינדה ומשרים בה את רצועות הבטטה כרבע שעה.
- מרפדים תבנית בנייר אפייה ומפזרים את רצועות הבטטה במרווחים.
- מחממים תנור לחום של כ- 250 מעלות וצולים את צ'יפס הבטטה למשך 25 דקות. לאחר מכן, ממשיכים בצלייה למשך 10 דקות נוספות בחום של 200 מעלות.
- בתיאבון (:
לסיכום
אין כמו מנת צ'יפס מושלמת שמשאירה פירורי מלח על האצבעות. ניתן להגיש את הצ'יפס לצד מנה עיקרית או סתם כנשנוש כשמגיעים חברים לצפות בסרט או לשבת על כוס בירה. יאמי!
|