מה רואים באופק? נקווה לטוב
להלן מספר דוגמאות שכיחות לכך
- פחד ממקומות סגורים עם אנשים: הלחץ הרב שיש בתחום גורם לא אחת ללחץ ופחד להתכנס במקום אחד למרות שמבחינת ההנחיות ניתן לעשות זאת עד מספר אנשים מסוים. לדוגמא, מספר האנשים במעלית. ניתן 2-4 במרבית המקרים ולעיתים אף יותר במעליות גדולות יותר. ועדיין נוכחות של אדם אחד עם מסיכה על האף ועל הפה יחד גורמת לכך שרבים לא נכנסים למעלית למרות שניתן להיכנס אליה. אזי, המתנה למעלית הבאה שמתפנה עשויה להיות גם ארוכה במיוחד וללא ספק הדבר לא נעים ובמיוחד כשמדובר על מקום עבודה או מקום מגורים.
- חובשים מסיכות במקומות שאין בהם צורך כלל: חבישת מסיכות חשובה והכרחית על מנת למנוע הדבקה. מנגד, אין צורך במהלך פעילות ספורטיבית לחבוש מסיכה וגם שלא צועדים לבד בשטח פתוח וללא אנשים כלל באזור. קיצוני והזוי להבחין בבני הגיל השלישי וגם צעירים שהולכים בשטחים פתוחים לבד, לא בקבוצה עם מסיכות על הפה והאף כמובן, מתקשים לנשום ופוגעים ללא ספק באיכות הביצוע של הפעילות הספורטיבית.
- אגירה של מזון: תופעה שכיחה גם. כאן בישראל אין בעיית אספקת מזון ולמרות הכל עדיין יש כאלה שקונים במרכול ללא הכרה וללא הצדקה והיגיון, ומוציאים סכומי כסף לא מבוטלים כלל. במיוחד כשמדובר בכאלה שבמצב סוציו-אקונומי נמוך במיוחד.
- חבישת מסיכות לילדים קטנים: ילדים קטנים (מתחת לגיל 6) לא צריכים לחבוש מסיכות לפי הנחיות של משרד הבריאות ולמרות הכול ישנם הורים שבשל הלחץ דואגים שגם ילדים מתחת לגיל 6 חובשים מסיכות. לא ייאמן.
- שיחות תמידיות בבית, בעבודה, בהליכה וכדומה - רק על הקורונה: כתוצאה מהלחץ ועיסוק תמידי בכך, שיחות קבועות נעשות על נגיף הקורונה. בכל מקום אפשרי: בבית, בעבודה, בטלפון, תוך כדי ביצוע הליכה ספורטיבית ועוד. דבר זה, ללא ספק, מגביר את הלחץ ומשבש את ההתנהלות התקינה, ולכך השלכות על איכות החיים ללא ספק.
- אי ביצוע בדיקות רפואיות שונות: תקופת הקורונה נמשכת חודשים ארוכים ואלה שהיו צריכים טיפולים מסוגים שונים בבתי חולים או בכל מקום אחר נמנעו מלהגיע. בחלק מהמקרים מדובר על טיפולים מצילי חיים או לפחות לשיפור איכות החיים. מה שכמובן בעייתי וגם מביא לירידה בתפקוד הפיזי והנפשי גם יחד.
היכנסו בנוסף:
דיאטה בימי קורונה: ככה עושים את זה
נגיף הקורונה: כל מה שמבשלים ואופים בבית
מתכונים לתקופת הקורונה
- השמנה: 3 סגרים הביאו ללא ספק למצב של עלייה במשקל של אחוזים ניכרים מהאוכלוסיה. מדובר על כל שכבות האוכלוסיה לרבות ילדים. נציין שלעלות במשקל קל במיוחד, לרדת במשקל משימה מורכבת משמעותית יותר. לכך השלכות רבות על הרעה של מצב בריאות וגרימת תחלואה נילווית מידית ועתידית, ביטחון עצמי נמוך יותר, אסתטיקה פחות טובה ועוד.
- נסיעה ברכב לבד עם מסיכה על הפנים: גם זו תופעה שכיחה למדי המאופיינת באלה שנוסעים לעבודה או לכל מקום אחר עם מסיכה על הפנים שמכסה פה ואף גם יחד. מסיבה לא ברורה וככל הנראה מלחץ נפשי תמידי. הרי לא ניתן להדביק ולא ניתן להידבק בעת נסיעה לבד ברכב.
- אטרופיה שרירית וירידה בכוח השרירי בכלל: מועדוני הכושר, הסטודיו והשאר סגורים מזה חודשים ארוכים. לכך השלכות גם על מידת ביצוע הפעילות הספורטיבית בכלל ואנאירובית בפרט. אזי, חלה ירידה בכוח השריר, במסת השריר, עלייה באחוז השומן ועוד. ללא מציאת חלופה לאימונים אלה הירידה הינה קבועה וכמובן עם השלכות גם על מצב בריאותי, אסתטי, ספורטיבי ועוד.
- היסטרית חיסונים: לחץ ופניקה גורמים לאפקט העדר. כך גם עם החיסונים החדשים של הקורונה שהביא לידי כך שצעירים שהינם עקרונית לא בתעדוף להתחסן עושים כל מאמץ להגיע ולהתחסן ראשונים וזאת עוד לפני המבוגרים, חולים ועוד. לא רק, קמו כבר מספר קבוצות פייסבוק שמעודכנות היכן יש עמדות חיסון והיכן גם יש חיסונים פנויים. לא ייאמן.
- פגיעה כלכלית: משמעותית לרבים באוכלוסיה. הן בשל ה"חלת" (חופשה ללא תשלום) והן עצמאיים שלא מקבלים פיצויים והשלמת הכנסה בחלק ניכר מהמקרים. לכך השלכות בתחומים שונים ללא ספק.
- אלימות מכל סוג (פיזית, מילולית ועוד): שכיחה בכל תקופת הקורונה וזאת גם בשל שינוי דרמטי באורח החיים בשל הסגר שחייב למעשה את האוכלוסיה להיות בבית, לא להתרחק יותר מ- 1 ק"מ מהבית ועוד. אין ספק שאין זה תירוץ לאלימות מכל סוג, אך אין ספק שבאוכלוסיות בעייתיות שינוי חיים זה מזרז ופותח פתח למקרים קשים.
- פגיעה חינוכית ואקדמאית: הקורונה אילצה מוסדות להשכלה גבוהה, בתי ספר יסודיים ותיכוניים לעבור ללמידה מרחוק. דבר זה כשלעצמו הינו אתגר לא פשוט על המרצים והסטודנטים/התלמידים, והקושי וההשלכות כבר נראות ומתבטאות בשטח: אוכלוסיות הקצה - תלמידי כיתות א', מכינות, סטודנטים חלשים - מיד נפגעים ואינם יכולים לעמוד בקצב ונוצרים קשיים לימודיים הבנתיים ובעיקר פערים בחומרים שיבואו לידי ביטוי עוד שנים ארוכות.
לסיכום
אין ספק שמגפת הקורונה והמגמה התקשורתית סביבה יצרה בעיה כלל מערכתית הפוגעת בכל השכבות באוכלוסיה ונראה שבכל המובנים, ואת ההשלכות נראה עוד בשיא העוצמה ביום המיוחל שבו נתחיל לחזור לשיגרה, ונקווה שכמה שיותר מהר!
הכותבים הם ד"ר איתי זיו (ph.D), מומחה לפעילות גופנית, ספורט וחדרי כושר, ומורן נחמני MPH, MPE, EP-C(ACSM), פיזיולוג מאמץ ורכז ומרצה בכיר בהכשרת מדרכי כושר במכון וינגייט. אל האתר של איתי: www.itaiziv.co.il
|