גופן וקישורים
צבעים
סמן העכבר
בית | » | ערוצי תוכן | » | רפואה משלימה | » | נטורופתיה | » | ארומתרפיה: טיפול בשמנים אתריים |
משמעות השם ארומתרפיה נגזר מהמילים ארומה (ריח) ותרפיה (טיפול). הטיפול מתבצע על ידי שימוש בשמנים אתריים אשר מופקים מחלקי צמחים שונים: שורשים, פרחים, גזע, קליפת גזע, עלים, פרי וזרעים. השמן האתרי מכיל מבנה מולקולרי הכולל חומרים נדיפים כגון מונוטרפנים, כהלים, קטונים וחומרים נוספים אחרים, בעלי תכונות אנטי ויראליות, אנטי בקטריאליות, אנטי פטרייתיות וגם מתאים לטיפול בכאב, דלקות וזיהומים שונים. כיצד מכינים ומשתמשים בשמנים אתריים? לאילו מטרות משתמשים בהם במצבי חולי? וכיצד יודעים איזה שמן אתרי לבחור?
אלונה מצליח, נטורופתית ND והרבליסטית קלינית CLH, 05.04.2022
טיפול ארומתרפי: כדאי להכיר
מה הם שמנים אתריים וכיצד מייצרים אותם?שמנים אתריים נמצאו בשימוש כבר לפני 5,000 שנה. השמן האתרי מיוצר מחלקים שונים של צמחים כגון:
בצמחים עצמם, תפקיד השמן האתרי הוא להגן על הצמח מפני מזיקים ומחלות, לעזור לצמחים להתאים את עצמם לתנאי האקלים והוא זה אשר נותן לצמח את ריחו. אפשר לומר שהשמן האתרי הוא מערכת החיסון של הצמח. השמן האתרי מכיל חומרים פעילים אשר משפיעים על גופנו במצבים של זיהומים, חולי, כאב ותסמנים נוספים. השמנים האתריים מתחלקים לכמה משפחות, כאשר לכל משפחה יש מאפיינים כלליים האופייניים לה. המשפחות הן:
חשוב מאוד להתאים את סוג השמן האתרי לבעיה אותה אנו מנסים לפתור על ידי בעל מקצוע כמו נטורופת, התאמה שגויה עלולה לא לסייע כלל ואף להחמיר את הבעיה. הפקת השמן האתרי נעשית בהתאמה לצמח (זמן הקטיף שלו והעונה), ובידוד החלק של הצמח. איכות השמן והרכבו תלוי גם באיזור הגאוגרפי. שיטת ההפקה הנפוצה כיום הינה זיקוק בקיטור המבוסס על הזרמת קיטור דרך מיכל בו נמצאים הצמחים. לחץ הקיטור גורם להפרדה בין הנוזלים והשמנים האתריים של הצמח. כיוון שהמשקל הסגולי שלהם שונה, ניתן להפרידם בתום התהליך. מצבי חולי בהם ניתן להשתמש בשמנים אתרייםמצבי החולי בהם ניתן להשתמש הינם מגוונים ורחבים. אפרט חלקית את המצבים בהם ניתן לטפל באמצעות שמנים אתריים:
אופני השימוש בשמן אתרילשמנים אתריים שימוש רב גם בטיפול - אך גם במוצרי קוסמטיקה, סבונים ובשמים. לרוב, השימוש הטיפולי בשמנים אתריים הינו חיצוני, אם כי קיים המודל הצרפתי שתומך בשימוש פנימי. שיטה זו שנויה במחלוקת שכן שימוש פנימי בשמנים אתריים עלולים לעורר תופעות לוואי. חלק מהשמנים רעילים לכבד ולמערכת העצבים, ואילו חלק לא מתפרקים בכבד ולכן טיפול במודל הצרפתי פחות מקובל בארץ. השימוש המוכר והנפוץ יותר הוא חיצוני. מחקרים הראו כי גם בשימוש חיצוני נמצאו החומרים הפעילים של השמנים האתריים בזרם הדם של המטופלים. שימוש חיצוני נעשה בכמה דרכים:
חשוב לציין כי במצבים של מריחה, עיסוי וקומפרסים, יש לערבב את השמנים עם שמנים נשאים (כגון שמן זית, שמן שקדים, שמן נבט חיטה...), שכן השמנים האתריים מאוד מרוכזים וחזקים, ויכולים לגרום לגירוי וכוויות במגע ישיר עם העור. לפני שקונים - חשוב לדעת...כיום יש בשוק היצע של שמנים אתריים רבים וחלקם באיכות שאינה מספקת לטיפול. ישנם גם תרכובות כימיות שאינן כוללת מרכיב צמחי או המכילות אחוז מאוד קטן של הצמח. מוצרים אלו יכולים אולי להיות טובים עבור בישום חלל החדר, אך לשימוש בתהליך טיפול עלולים לגרום לצריבות, כאבי ראש, בחילות ואף הרעלות. לכן רצוי מאוד להימנע מהם. על בקבוק של שמן אתרי איכותי יהיה רשום שהינו 100% צמח או 100% טהור. חשוב מאוד לשים לב לדברים הבאים לפני שקונים שמן אתרי על מנת לוודא שאכן השמן איכותי:
אחרי שקנינו את השמן חשוב להקפיד על הכללים הבאים:
למי אסור להשתמש בשמנים אתרייםהשימוש בשמנים אתריים לרוב בטוח וללא תופעות לוואי. עם זאת, חשוב לדעת כי ישנם מקרים בהם לא נשתמש בשמנים או שנפעל בזהירות יתרה, לדוגמא:
לסיכוםטיפול בעזרת שמנים אתריים היא שיטה יעילה מאוד למצבי חולי ותסמינים רבים. לשמנים האתריים השפעה משמעותית, אם במריחה על מקום כואב, הרחה לטיפול בקושי נשימה או במבער לחלל החדר, על מנת להביא לרגיעה במצבים של סטרס. על מנת להגיע לתוצאות טובות ומהירות יותר, ניתן לשלב מספר שמנים. להתאמת השמנים חשיבות גדולה להצלחת הטיפול, ולכן מומלץ מאוד להתייעץ עם איש מקצוע למנוע מצבים של רגישויות ותופעות לוואי, להבטחת טיפול מוצלח. הכותבת היא אלונה מצליח, נטורופתית N.D, והרבליסטית קלינית Cl.h. |