בכתבה זו נציג בפניכם את 15 המוצרים המסחריים המכילים הכי הרבה ויטמין C.
כיום, יצרני מזון רבים נוטים להוסיף ויטמינים ומינרלים למוצרים שהם מייצרים, לכן קיימים מוצרים כמו דגני בוקר, המכילים כמות נאותה מאוד של ויטמין C - כפי שתוכלו לראות ברשימת המוצרים. אנו בוודאי נוטים לשאול את עצמנו - "במידה וחסר לי ויטמין C, אולי כדאי לצרוך מדגני הבוקר האלו?". "האם צריכתם תועיל לי מבחינת ויטמין C אך תזיק לי מבחינות אחרות?". "האם מומלץ לקחת תוסף תזונה של ויטמין C ובאילו מקרים?". "אולי בכלל הכי טוב לצרוך ויטמין C ממקורות טבעיים (פירות הדר, עגבניות, שעועית ועוד)?".
להלן 15 המוצרים המכילים הכי הרבה ויטמין C מתוך המאגר, נכון ליום פירסום כתבה זו:
- Fitness דגנים מחיטה מלאה ואורז של נסטלה: מכיל 108 מ"ג ויטמין C ל-100 גרם מוצר!
- קלוגס ספיישל קיי של קלוגס: מכיל 100 מ"ג ויטמין C ל-100 גרם מוצר!
ספרינג אגס תפוח סברס של ספרינג: מכיל 100 מ"ג ויטמין C ל-100 מ"ל מוצר!
- Fitness שקדים ודבש - דגנים מחיטה מלאה ואורז בטעם שקדים ודבש של נסטלה: מכיל 81 מ"ג ויטמין C ל-100 גרם מוצר!
- נקטר אגסים של ספרינג: מכיל 80 מ"ג ויטמין C ל-100 גרם מוצר!
- Fitness שוקולד - דגנים מחיטה מלאה ואורז עם פתיתים מצופים בשוקולד חלב של נסטלה: מכיל 76.7 מ"ג ויטמין C ל-100 גרם מוצר!
- ASIAN KITCHEN - דפי נורי - אצות ים קלויים של דין שיווק: מכיל 75 מ"ג ויטמין C ל-100 גרם מוצר!
- סימילאק הנוסחה המתקדמת 3 של סימילאק: מכיל 73 מ"ג ויטמין C ל-100 גרם מוצר!
- CRUNCH של נסטלה: מכיל 68.9 מ"ג ויטמין C ל-100 גרם מוצר!
CRUNCH DUO - דגנים בטעם שוקולד ושוקלד לבן של נסטלה: מכיל 68.9 מ"ג ויטמין C ל-100 גרם מוצר!
- Nesquik בטעם שוקולד של נסטלה: מכיל 67 מ"ג ויטמין C ל-100 גרם מוצר!
- Fitness אגוזי לוז של נסטלה: מכיל 61.5 מ"ג ויטמין C ל-100 גרם מוצר!
- Trix פירות - דגני תירס תפוחים בטעם פירות של נסטלה: מכיל 57.7 מ"ג ויטמין C ל-100 גרם מוצר!
- CRUNCH רולס נוגט של נסטלה: מכיל 51 מ"ג ויטמין C ל-100 גרם מוצר!
- ספרינג נקטר פירות טרופיים של ספרינג: מכיל 50 מ"ג ויטמין C ל-100 מ"ל מוצר!
מהם עשרת המוצרים המכילים הכי הרבה ויטמין C באתר (לא מוצרים מסחריים):
- כוסברה מיובשת
- פלפל ירוק חריף
- גויאבה
- פלפל צהוב
- פלפל אדום מבושל
- תימין
- פלפל אדום חריף
- קליפת תפוז
- פטרוזיליה
- קליפת לימון
להרחבה נוספת על ויטמין C.
מה חושבים אנשי המקצוע?
מיכל וינברגר, דיאטנית קלינית - "ויטמין C (או חומצה אסקורבית) הינו חומר מסיס במים, אחד מנוגדי החמצון החיוניים לגופנו. בניגוד לחלק מבעלי החיים, האדם אינו מסוגל לסנטז את הויטמין ולכן זקוק לו מהמזון. בשל היותו מסיס במים, נספג ויטמין C בגוף בקלות, אך אינו נאגר בו והעודפים מופרשים דרך השתן. הויטמין נמצא באופן טבעי בכמויות רבות בפירות וירקות טריים כמו - תפוז, לימון, אשכולית, אבטיח, פפאיה,תות, מנגו, אננס, אוכמניות ודובדבנים. הוא נמצא גם בירקות כמו עגבניות, ברוקולי, פלפל ירוק או אדום, כרובית וכרוב ועלים ירוקים". "הויטמין רגיש לחום, אור, אויר ולכן גם נהרס בקלות לאחר תקופת אחסון ארוכה. עקב תכונת המסיסות במים בזמן בישול הוא מחלחל למי הבישול. הויטמין אינו נהרס בהכרח, הוא עדיין קיים במי הבישול, לכן חשוב לשמרם בתבשיל. גם הטמפרטורה ומשך הבישול חשובים. זמן מוגזם בטמפרטורה גבוהה והקפאה ממושכת עלולים גם לגרום להרס ויטמין C". "המלצות תזונתיות של ויטמין C: הנושא שנוי במחלוקת - עדיין כיום לפי המלצות ה-RDA - Recommended Dietary Allowancesׁ הצריכה היומית המומלצת של ויטמין C למבוגרים (מעל גיל 19) היא 90 מ"ג ליום לגבר ו 75 מ"ג ליום לאישה. כיום יש מחקרים שטוענים שהמלצות ה-RDA הן לא מספיקות והן מותאמות יותר למניעת מחלות חסר, כך שלמעשה יש צורך בכמויות גדולות יותר. כמו כן, בהתבסס על מחקרים קליניים ואפידמיולוגים נראה כי מתן מינונים גדולים יותר של הויטמן (100 מ"ג ביום וגם יותר) הראו קשר עם הפחתה במקרים של מחלות לב, שבץ וסרטן. יחד עם זאת, לחץ, עישון, אלכוהוליזם, חום, מחלות ויראליות ומחלות כרוניות, גורמים לירידה מואצת ברמות הויטמין C שבדם ומצריכות רמות גבוהות יותר של הויטמין: 500-1000 מ"ג ליום - ושוב חשוב לציין: אין עדיין מספיק מחקרים בנושא ואין עדיין המלצה רשמית". "אין ספק שעדיין מומלץ ביותר לקבל את הויטמין באופן טבעי דרך המזון. ההמלצה לצריכת פירות וירקות ביום עומדת על כ-7 מנות - (4 מנות ירק ו3 פרי) במידה ועומדים בהמלצה זו - אין מה לדאוג לגבי רמות הויטמין C. לאור העובדה שהויטמין יחסית רגיש, ונהרס מהר, ולא תמיד אנו צורכים כל כך הרבה פירות וירקות טריים - לפעמים יש צורך בתוספת. כמו שראינו כאן בכתבה, הויטמין גם מוסף באופן מלאכותי למוצרי מזון שאנו צורכים - דגנים וחטיפי אנרגיה, משקאות. אני באופן אישי פחות ממליצה על שתייה מתוקה ודגנים מתוקים, משום שבנוסף לויטמין הם מכילים הרבה מאוד סוכר, אבל אם כבר החלטנו לצרוך מוצר כזה, אז כמובן שעדיף שיהיה עם ויטמין C. בכתבה יש גם דוגמאות לחטיפי אנרגיה, שיכולים להיות הממתק היומי, עם ערך מוסף של ויטמין C".
גאיה פינקל, דיאטנית קלינית B.Sc - "ויטמין סי הינו ויטמין חשוב לבניית קולגן (רקמת חיבור) למערכת החיסונית למרות שאין לכך הוכחות מחקריות והוא משמש בהמון ריאקציות אנזימתיות חשובות. המינון המומלץ ליום הינו 90 מ"ג. ויטמין סי הינו ויטמין שרגיש לחום ויכול לההרס בקלות. לא ברור מה איכות הספיגה של ויטמין סי ממזונות מעובדים. אכילת 100 גרם פלפל אדום מספקת כ-170 מ"ג ויטמין סי, שזה מספיק לפי ההמלצות ויותר. יש גם ויטמין סי בקיווי, פירות הדר, ועגבניות. באופן כללי אני לא ממליצה לאכול מזונות מעובדים על מנת לקבל את מנת הויטמין סי או רכיבי תזונה חיוניים אלא מזונות טבעיים יותר. במידה וכבר אכלנו חטיף אנרגיה/מזון מעובד, כן ניתן לבחור את זה שמכיל כמות גבוהה יותר של ויטמינים ומינרלים. הגוף סופג בצורה הטובה ביותר אוכל טרי בעל עיבוד מינמלי וגם נשארים בו פחות חומרי לוואי מהאכילה והפירוק".
ליאורה גולדברג, מומחית לנושאי תזונה טבעית - "קשה להגדיר מזון מלאכותי ללא ערכיים תזונתיים כמזון "יותר טוב" רק בגלל שחברת המזון הוסיפה לו ויטמין סי - לדעתי זאת צורת שיווק מתוחכמת ומטעה שמטרתה למכור מזון צאנק במעטה של מזון בריאות. אני פשוט מרחמת על הורים ובעיקר אמהות שבמהלך הקניות בסופרמרקט בוחרות מוצרים לילדיהן על פי ההבטחות השיווקיות של חברות המזון. ולא על פי הערכים התזונתיים האמיתיים. מה שחשוב הוא לקרוא את רשימת המרכיבים שיש בכל מזון מתועש והעובדה שהחברה הוסיפה לו תוסף מלאכותי "בריאותי" כגון ויטמין סי לא משדרגת אותו באמת אלא פשוט עובדת על הצרכנים התמימים. את האמת צריך להגיד כדי לשמור על איזון ובריאות טובה צריך לצרוך לפחות 60% של ירקות טריים, דגנים ופירות. מזונות מתועשים המכילים מרכיבים כימיים, צבעי מאכל וכמויות אדירות של סוכר לא נמצאים בקטגורייה הזאת. צריך גם לקחת בחשבון שמזונות מתועשים לא אורגניים יוצרים תגובה מאוד חומצית בגוף מה שגורם לבריחת מינרליים חשובים כגון סידן, מגנזיום ועוד. בנוסף, חטיפי אנרגיה, משקאות וקורנפלקסים למינהם המכילים כמויות סוכר גבוהות מפריעים לספיגת הויטמינים בעיקר מקבוצות ה-b ואף תורמים להתפתחות קנדידה במעיים. כל מזון שחומם מעל טמפרטורה של 40 מעלות צלזיוס מתחיל לאבד את מרבית הויטמינים והאינזימים - עוד סיבה לבחור מזונות טריים אורגניים במקום חטיפים".
ענבר ויטנברג, דיאטנית קלינית (Msc) - "מזון אינו תרופה ובשל כך יש לבחון את המזון לפי כלל הרכיבים שבו ולפי ערכו התזונתי הכולל ולא רק לפי כמות מרכיב אחד מסוים. מזונות תעשייתים גם אם הם עשירים בויטמין, בברזל או כל רכיב אחר הם בדר"כ גם עשירים מאד בסוכר, בשומן רווי ולפעמים אף בשומן טרנס (כפי שהראתם בכתבה קודמת שלכם). בנוסף הם עלולים להכיל כמות לא מבוטלת של תוספים מלאכותיים כמו צבעי מאכל, חומרי שימור, עיבוד ועוד, אשר אינם תורמים לבריאות. לעומת זאת תזונה עשירה בפירות וירקות מכל הצבעים (לדוגמא: קיווי, פירות הדר, עגבניות, פלפל אדום וצהוב, עשבי תיבול ועוד), בדגנים מלאים ובקטניות תספק לנו כמות יפה של ויטמין C יחד עם ערך תזונתי כולל גבוה ולכן היא כמובן זו המומלצת. אם מחליטים לצרוך חטיף אנרגיה או דגני בוקר יש להתייחס אליהם כממתק ולא כארוחה ולהעדיף כמובן את אלה המופחתים בסוכר ובשומן רווי ונטולי שומן טרנס וצבעים מלאכותיים. בנוסף יש להניח שספיגתו של ויטמין C כמו גם ספיגתם של ויטמינים ומינרלים נוספים, כאשר הם מהווים חלק טבעי מהמזון טובה יותר מאשר ספיגתם כשהם מוספים למזון (כמו במזונות תעשייתים)".
קרן הוד, דיאטנית קלינית M.Sc - "מה זה ויטמין C? ויטמין C מצוי במגוון מזונות מהחי (בעיקר בכבד) ומהצומח (פרי הדר, תות שדה, מלון, גויאבה, אננס, פלפל אדום וירוק, עגבנייה, כרוב, כרובית, ברוקולי ותפוח אדמה). כמות הויטמין במזון שאנו אוכלים תלויה בשני מרכיבים: הכמות הבסיסית בצמח או בבע"ח והכמות שנהרסת בתהליכי הקציר, האחסון, העיבוד והבישול". "למה חשוב לצרוך מספיק ויטמין C? ויטמין C הינו אנטיאוקסידנט חשוב שמגן על רקמות מפני תהליכי חמצון של רדיקלים חופשיים, והוא חיוני לספיגת ברזל במעי, לבניית קולאגן ושמירה על תקינות רקמת החיבור, לתפקוד מערכת החיסון, לריפוי פצעים, ולהגנה מפני חומרים מסרטנים. חסר בויטמין C גורם למחלת הצפדינה, שללא טיפול הולם עלולה להסתיים במוות. בנוסף, חסר שלו מתבטא בדימום בחניכיים, חולשה, פגיעה ברקמת חיבור, וכאבים ראומטיים". "המלצות לתזונה: מעל גיל 12 מומלץ לצרוך 60 מ"ג ויטמין C ליום. יחד עם זאת יש לשים לב לקבוצות המצריכות תשובת לב: אנשים שמעשנים צריכים כמות ויטמין C גדולה יותר, ואף כפולה מההמלצה היומית של הלא מעשנים. בנוסף, קשישים נמצאים בסכנה לחסר בויטמין C כיוון שהם נוטים לאכול פחות ירקות ופירות, ויש לדאוג שהם צורכים מספיק ויטמין C". "מבחר המזונות המועשרים בויטמין C שמפורטים בכתבה מגוון ומפתה. חלקם צבעוניים, אחרים מבטיחים פינוק שוקולדי ויש כאלו שמתהדרים בדגנים המלאים שהם מכילים. הבעיה היא שחלקם מכילים כמויות גדולות של סוכר ונתרן, צבעי מאכל ועוד, ולמעשה לא תמיד אפשר לראות בהם מזון בריא, למרות תכולת ויטמין C מרשימה. אני ממליצה על תזונה מאוזנת המשלבת מגוון פירות וירקות טריים, על חמשת צבעיהם".
ריטה שאוליאן, דיאטנית קלינית - "אין ספק שאחת המגמות כיום בתעשיית המזון היא להוסיף ויטמנים ומינרלים כדי להגדיל את אטרטיביות המזון. על חשיבות ויטמין C אין עוררין. הנקודה שחשוב להדגיש היא כי כל נוטריאט נספג בצורתו הטובה ביותר בדרך בה הוא מופיע בטבע, לכן עדיף לצרוך את הויטמין דרך פירות וירקות העשירים בו, ואם יש כאלה שמעוניינים לקחתו כתוסף תזונה - יש לזכור שמעל ל-180 מ"ג הוא אינו נספג ומופרש בשתן ולכן כדאי לפזר לקיחתו כתוסף למשך כל היום".
טליה לביא, דיאטנית קלינית M.Sc - "תודה שהדגשתם את המילה מסחריים. אכן שם לא הכתובת לויטמין C. פירות וירקות הם המקור הנכון ואת זאת כולם יודעים. העשרה של מוצרים בויטמין C איננה מחליפה את הצורך לשלב בתפריט כמות נכונה של פרי וירק. ירקות עשירים במיוחד הם פלפלים ומבין פירות הקיץ מלון וקיווי".
דנה שפילמן, דיאטנית קלינית Bsc.nutr - "הויטמינים הנם חומרים החיוניים לגופינו. ויטה = חיים. גופנו לא מסוגל ליצרם באופן עצמוני ולכן תלוי בתזונה על מנת לקבל את הכמות הנדרשת לקיומו באופן תקין. הויטמינים מגיעים אלינו בעיקר מפירות וירקות. ויטמין C נמצא בעיקר בקיווי, גמבה, עגבניות, כרוב, ברוקולי, תותים, פירות הדר ומנגו. ויטמין C הנו ויטמין מאוד רגיש אשר מתחמצן מאוד בקלות וכן נהרס בחימום. למשל, תפוז חתוך לשניים מכיל פחות ויטמין C מאשר תפוז שלם מכיוון שהוא חשוף לאויר, תפוז שסוחטים אותו כמעט ולא מכיל ויטמין C בגלל החשיפה הכמעט מוחלטת של חלקי הפרי לאויר. לכן, כדי לקבל את מלוא הויטמין מהמזון יש לאוכלו בשלמותו במצבו הטרי. אמנם כיום יש מודעות הולכת וגוברת לחיוניותם של הויטמינים במזון ועל כן חברות המזון מוסיפות אותם למוצריהן, אך יעילות הספיגה והפעולה בגוף לא ידמו את המזון הטבעי. על כן, יש להיעזר בויטמינים כתוספים (מכאן שמם), ולא כתחליף למזונות הבסיס של קיומנו - הירקות והפירות".
אנה קוזנצוב, דיאטנית קלינית B.Sc - "ויטמין C הוא ויטמין החיוני לבריאותינו ובעל מרכיב משפיע על מערכת החיסון ולתהליכים שונים בגופינו בניהם יצירת כדוריות דם אדומות. חשוב לזכור שכל מוצר המגיע מן הטבע בצורתו המקורית הוא בריא יותר ונספג טוב יותר על ידי גופינו וכך יש לזכור לגבי ויטמין C. ויטמין C רגיש מאוד לחמצן ולחום ומאבד את יעילותו בחשיפה לאוויר - לכן יש לאכול פירות וירקות העשירים בויטמין C בשלמותם ולא בצורת מיץ, מחית או פרוסות! למרות שמוצרים רבים מועשרים בויטמין C אין זה אומר שהם בריאים יותר! רבים מהם מכילים חומרי שימור כמו נתרן וערכי סוכר ושומן רווי גבוהים. לכן אין כמו מין הטבע!".
עדי גודל סולומון, דיאטנית קלינית BSc - "תוספת ויטמין סי במאכלים תעשייתיים היא רעיון נחמד, בעיקר שיווקי כנראה, אך לא זה מה שאמור לשכנע את הצרכנים לאכול אותם. ויטמין סי מקבלים מפירות וירקות. די בצריכה של 3 מנות ירק ו-2 מנות פרי ביום (כמות סבירה לחלוטין) ומקבלים את מנת הויטמין המומלצת. כמובן שכדאי להקפיד על פירות וירקות עשירים במיוחד בויטמין סי, לדוגמא פלפלים, תפוזים, קיוי ועוד".
ורד שומרוני, תזונאית קלינית טבעית - "ויטמין C הינו נוגד חמצון רב עוצמה המסייע במניעת מחלות ובמניעת תהליכי חמצון בגוף. ויטמין C מסיס במים, נהרס בקלות, רגיש לאור, חמצן וחום ולכן יש לצרוך אותו מפירות וירקות טריים. מזון מעובד שעבר תהליכים, אמנם מכיל ויטמין C, אך תהליך העיבוד גרם להרס הויטמין ולחימצונו. ויטמין C שהתחמצן כתוצאה מתהליכי העיבוד, איננו משמש כנוגד חמצון, להיפך, הויטמין המחומצן מעודד יצירת רדיקלים חופשיים האחראים לתהליכי החמצון בגוף".
|