כאשר אנו מתבוננים בגרף התחלואה העולמית, אנו רואים בבירור את מגמת העלייה בסוגי מחלות רבים כגון סרטן, סוכרת, מחלות לב וכלי דם ועוד. העלייה בתחלואה הגבירה את הדרישה למוצרי מזון בריאים ואיכותיים יותר. מערך השיווק והמכירות של חברות המזון זיהה את הצורך ונעשית עבודה שיווקית ענפה שכל מטרתה - לשכנע את הצרכן שהמוצר נחוץ לו לשיפור מצבו הבריאותי.
להלן מספר סיסמאות שעלולות "ללכוד" גם אתכם:
- "ללא כולסטרול" - סיסמא נפוצה מאוד במזונות רבים. סיסמא זו גורמת לאנשים הסובלים מכולסטרול גבוה לחשוב כי המוצר מתאים ונכון עבורם. האמת: כולסטרול מצוי במזונות מן החי בלבד ולא מצוי במזונות מן הצומח. מוצר אשר אינו מכיל ביצים, חלב, בשר, עוף או דג - אין סיבה שיכיל כולסטרול. כיום ידוע כי הגורם האמיתי לעליית רמת ה"כולסטרול רע" בדם הוא שומן רווי. לעומת כולסטרול, שומן רווי מצוי גם במזונות מן הצומח. מרגרינה לדוגמא, אשר מתהדרת בסיסמא "ללא כולסטרול" הנה בעלת תכולה גבוהה של שומן רווי ולכן אינה מומלצת לבעלי כולסטרול גבוה.
- "ללא תוספת סוכר" - סיסמא נכונה אך מטעה. בדרך כלל הסיסמא פונה לחולי סוכרת או לאנשים המעוניינים לצמצם צריכה קלורית. מוצר המזון אכן לא מכיל תוספת סוכר אך עם זאת, עלול להכיל תוספת של סוכרים כוהליים כגון סורביטול, מלטיטול, קסיליטול ומניטול המתפרקים בגוף לסוכרים. שלא כמו ממתיקים מלאכותיים שאינם מכילים קלוריות כלל (סכרין, סוכרלוז, אספרטיים וכו'), ממתיקים כוהליים מכילים בין 2-4 קלוריות לגרם. לכן, חולי סוכרת צריכים להתאים מוצרים אלו לצריכת הפחמימות היומית.
- "חומרים טבעיים בלבד" - סיסמא זו משדרת בריאות ולכן מופנית לכלל הציבור. יש לי חידוש עבורכם: גם חומרים טבעיים יכולים להיות פחות בריאים. קחו לדוגמא שמן קוקוס. טבעי? כן. בריא? במחלוקת. שמן קוקוס מכיל אחוז גבוה של שומן רווי, אשר כאמור, גורם לעלייה ברמת הכולסטרול הרע.
- "חטיף בריאות" - חטיפים רבים מתהדרים בסיסמא זו המכוונת לכלל האוכלוסיה. בדרך כלל חטיף בריאות מכיל שיבולת שועל, אגוזים, גרנולה ועוד. מה עוד? סוכר, שומן רווי, חומרי תשמורת רבים. מחד, אכן מכיל רכיבים התורמים לבריאות ומנגד, מכיל חומרים רבים מזיקים. בהחלט ניתן לצרוך חטיפי "בריאות" כחלק מתזונה מאוזנת, אך שימו לב שהסיסמא לא תמיד מעידה על טיב המוצר.
- "מאושר על ידי האגודה הישראלית לסוכרת" - אגודת אייל הנה האגודה הישראלית לסוכרת אשר בוחנת כל מוצר ונותנת אישור רק אם עומד בהגבלות מסוימות של תכולת סוכר פשוט, תכולת שומן רווי ועוד. הבעיה היא שסוכרתיים רבים קונים מוצרים המאושרים על ידי האגודה ואוכלים אותם ללא הבחנה. חשוב מאוד לקחת בחשבון כי המוצרים מכילים קמח ודגנים נוספים ולכן נחשבים כחלק ממנת פחמימה. נכון שהמוצרים אינם מכילים סוכר אלא ממתיקים מלאכותיים בלבד, אך פרוסת לחם, גם כשאינה מכילה סוכר, עדיין שווה למנת פחמימה.
- "מכיל פרי" - אכן פירות בריאים וחשובים בתזונה. אך לא כל מוצר המכיל פרי אמיתי הוא מוצר בריא וטבעי. קחו לדוגמא משקה תפוזים; מכיל פרי, אך גם מכיל הרבה סוכר ופרוקטוז.
כיצד נתמודד עם שפע הסיסמאות הללו?
- בדקו תמיד את רשימת הרכיבים על גבי מוצר המזון. רכיבי המזון יופיעו בסדר תכולה יורד, מהרכיב הדומיננטי ביותר ועד לרכיב המצוי בכמות המועטה ביותר.
- שימו לב למזונות אשר מכילים "שומן צמחי מוקשה" או "שומן צמחי מוקשה חלקית" - הלא זוהי המרגרינה המוכרת לנו.
- בחנו את הסימון התזונתי בקפידה - כאשר ברצונכם לבחון את אחוזי השומן במוצר, בדקו כמה גרם שומן יש ב- 100 גרם מוצר (ולא ביחידה או במנה). מספר זה שווה לאחוז השומן במוצר. לדוגמא: בחטיף גרנולה מסוים יש 6.1 גרם שומן ליחידה ו- 22 גרם שומן ל- 100 גרם. דהיינו, המוצר מכיל 22% שומן!
- במוצרים ללא סוכר - שימו לב האם ההמתקה היא באמצעות ממתיק מלאכותי או האם באמצעות ממתיק כוהלי.
- שימו לב לרשימת תוספי המזון המצוינים באות "E". חלק מתוספי המזון הם טבעיים ובטוחים לשימוש, אך חלקם אסורים לשימוש או עלולים לגרום לרגישות יתר באוכלוסיה. הרשימה המלאה של החומרים מצויה באתר משרד הבריאות.
אז בפעם הבאה שאתם נתקלים בסיסמא על מוצר מזון, בחנו היטב את האותיות הקטנות.
לאתר של לירון - www.dietliron.com
|