לעצירות בהריון יכולות להיות מספר סיבות:
- האטה בפעילות העיכול שנגרמת מסיבות הורמונליות - הגוף שלנו חכם. על מנת לנצל כל טיפת אנרגיה ורכיב תזונתי, פעילות העיכול מואטת, מה שעלול לגרום לעצירות, לנפיחות ולגזים.
- נטילת תוסף ברזל, בייחוד סינטטי, עלול לגרום לעצירות. במקרה זה מומלץ להחליף לסוג אחר, רצוי לא סינטטי.
- שינוי בתזונה - הקרייבים (חשקים בלתי נשלטים) איתו מביא ההריון או בחילות הבוקר, גורמים לפעמים לשינוי קיצוני בתזונה או לצריכת יתר של מאכלים נטולי סיבים (פירות וירקות, דגנים מלאים וקטניות).
- שינוי מבני - הרחם לוחץ על המעי ומאט את פעילות מערכת העיכול.
לנפח, לא לכווץ!
אז כולנו שמענו על תרופות סבתא כמו שתיית מי שזיפים מיובשים, או צמחי מרפא משלשלים למיניהם. עם זאת, מומלץ שלא לצרוך אותם בתקופה זו (או בכלל, אם יש ברירה אחרת!). השזיפים המיובשים וצמחי המרפא הללו פועלים על כיווץ המעי ועל הגברת הפריסטלטיקה, דבר שלא מומלץ בהריון.
אז מה עושים? מוסיפים סיבים תזונתיים
להלן המזונות העשירים ביותר בסיבים, שיעזרו אפילו להריונית העצורה ביותר לרוץ לשירותים בחדווה:
- זרעי פשתן טחון - עשירים בסיבים מסיסים וברכיבי תזונה אחרים כמו חומצות שומן חיוניות מסוג אומגה 3.
איך וכמה? מומלץ לקנות שלמים, לטחון (מטחנת תבלינים או קפה מצויינת למטרה זו) ולשמור שבוע במקרר. אפשר לפזר על סלטים, יוגורט, או להשרות כף בכוס מים פושרים ללילה, ולשתות את הנוזל שהופך למעין ג'ל. לא מומלץ לקחת בסמוך לנטילת תוספי תזונה או תרופות.
- סלק - עשיר בסיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים. הוא עוזר לפעולת מעיים תקינה בלי ליצור גזים.
איך וכמה? מומלץ לבשל או לאפות עם הקליפה עד לריכוך (כשעה), לקלף ולאכול עם מעט שמן זית או להוסיף לסלט. הסלק עשיר בסוכר ופחות מומלץ לסוכרתיות...
- תפוחים ואגסים עם הקליפות - מכילים סיב תזונתי מסיס במים הנקרא "פקטין". הוא יוצר מעין שכבת ריר במעי, ועוזר לצואה להחליק החוצה בלי בעיות. על הדרך הוא גורף איתו החוצה גם שאריות שומן וסוכר.
- שיבולת שועל - אחד הדגנים העשירים ביותר בשומנים (טובים) ובחלבונים. עשירה בסיבים מסיסים במים ומתאימה מאוד לטיפול בעצירות וברמות שומנים גבוהות בדם. אם זה לא שכנע אתכן, אז שיבולת השועל מכילה גם חומצות אמינו שמהוות חומר מוצא לייצור סרטונין, שיעזור להרגיע גם את ההריונית החרדתית ביותר...
איך וכמה? לפחות 3 פעמים בשבוע. בגרנולה (שימו לב שהיא לא מכילה הרבה סוכר), דייסת קוואקר, או פשוט להוסיף אותה לתבשילים ולמרקים.
- במיה - מכירים את הג'ל שיוצא מהבמיה כשמבשלים אותה? אז הג'ל הזה מכיל חומר שנקרא "מוצילגים", והוא כמו הפקטין עוזר למעי ליצור שכבת הגנה ולהוציא הכל בקלות רבה החוצה.
איך וכמה? כמה שיותר! הבמיה היא ירק והיא עוזרת לשמור על תחושת השובע, במינימום תרומה קלורית. ברוטב עגבניות, במרק, או ככה, מוקפצת במעט שמן זית, שום ולימון. אין לך כוח להתעסק עם הניקוי והקילוף? אפשר להשתמש גם בבמיה הקפואה.
- אגוזי מלך - עשירים במינרלים, בסיבים תזונתיים ומתאימים מאוד לסובלים מעצירות (פחות מומלצים לסובלות משלשולים!) מכילים מינרלים כמו אבץ, מגנזיום ואם זה לא שכנע, אז הם מכילים גם חומצות שומן אומגה 3 שחיוניות להתפתחות המוח של העובר.
איך וכמה? חופן ביום, טריים בלבד! (לא קלוייםמומלחיםמטוגנים), אחרת חומצות השומן נהרסות. הכי טוב לקנות עם הקליפה ולקלף לבד, ככה יודעים בוודאות שהם טריים יותר.
- חסה ערבית - מכילה סידן, ברזל ואשלגן, שמסייע בהורדת לחץ הדם. החסה תופסת נפח. לא רק בסלט, אלא גם במערכת העיכול שלנו. החסה הערבית מכילה המון סיבים, ועוזרת לנקות את מערכת העיכול מפסולת בצורה מאוד יעילה.
איך וכמה? פעם - פעמיים ביום, בסלט.
- אורז מלא - עשיר במינרלים כמו מנגן, מגנזיום וסלניום, שמחזק את המערכת החיסונית. הקליפה באורז המלא מכילה גם ויטמיניB רבים וכמובן סיבים תזונתיים. אם נסכם את היתרונות שלו לסובלות מעצירות, אז תדמייני לך מעין מברשת שעוברת לך במעי ומנקה אותו... כאלה הם הסיבים שבאורז המלא.
איך וכמה? אורז מלא בסמטי, עגול, ארוך, אדום וג'פניקה (שחור). פשוט לבשל ולאכול כמו שהיית אוכלת כל אורז. אפשר להשרות אותו כמה שעות לפני הבישול ואז משך הבישול מתקצר, והאורז מתרכך אפילו יותר.
- שעועית - מכילה כמות גבוהה מאוד של סיבים מסיסים במים. כמו כן, מכילה חלבונים, ויטמינים ומינרלים רבים, ויחד עם דגן (אורז, למשל) מהווה חלבון מלא!
איך וכמה? שעועית בפרט וקטניות בכלל, מומלץ לצרוך על בסיס יומיומי, אבל גם 3-4 פעמים בשבוע יעשו את העבודה. קיימים סוגי שעועית רבים, וזמן ההשרייה והבישול שלהם משתנה בהתאם לזן. למי שאין כוח להשקיע בהשרייה, יכולה לקנות שעועית קפואה, שכבר מוכנה לבישול.
- כרוב - מכיל המון סיבים, ויטמינים ומינרלים, כמו סידן בכמויות יפות (סידן שמאוד זמין לנו ונספג בקלות!), אך גם תרכובות גופרית שעלולות לגרום לגזים למי שלא רגילה.
איך וכמה? מומלץ להתחיל בלהוסיף מעט כרוב לסלט, או לנשנש כחטיף בין הארוחות. הריוניות רבות מדווחות על קרייב (חשק עז) לכרוב, ההשערה היא שכמויות הסידן הגדולות שהוא מכיל ונוגדי החמצון הרבים שבו הופכים אותו לכזה אטרקטיבי. מומלץ לאכול כרוב לבן וסגול על בסיס יומיומי, אבל אם הוא עושה לך גזים, אכלי ממנו במתינות. חבל להוסיף עוד בעיות עיכול על אלה מהן את כבר סובלת...
שיהיה הריון קל!
מילה יופה היא נטורופתית D.N, הרבליסטית ומטפלת בפרחי באך. בעלת קליניקה לרפואה טבעית ברחובות. לאתר של מילה יופה »
|