גופן וקישורים
צבעים
סמן העכבר
בית | » | ערוצי תוכן | » | בריאות | » | שמנים: הטוב, הרע והלא נורא |
רבות וטובות דיברו בחיים על שמנים. שמן הזית למשל מופיע עוד מתקופת המקרא וסגולותיו נכתבו במקורות רבים. בכתבה זו אנסה לעשות לכם סדר בסוגי השמנים הקיימים בשוק, בתכונותיהם ובהתאמתם לסוגי הבישול השונים.
דפנה ריכטר, נטורופתית N.D ותזונאית הוליסטית, 18.06.2012
שמנים שונים
שמן זיתשמן זית משמש עוד מימי קדם כחומר גלם ליצירת מוצרים שונים למעט שימושו כשמן לבישול. מרבית שמני הזית מיוצרים באזור אגן הים תיכון. שמן זית איכותי הוא שמן זית המופק בכבישה קרה ראשונה. שמני הזית השונים נבדלים אחד מן השני בכמה דברים:
הבדלים אלו נובעים בין היתר מפאת זנים שונים של זיתים ושילובים שונים של זני הזיתים. איכות השמן נקבעת על ידי תהליך ההפקה שלו ורמת החומציות שלו. רמת החומציות מסמלת את אחוז החומצות החופשיות בשמן - שהן נמדדות על פי גורמים משפיעים כמו פגעים ונגעים בזית, מהירות העברת הזיתים לבית הבד ומהירות הכבישה עצמה מרגע הגעת הזיתים לבית הבד. הפקת השמן בכבישה קרה נעשית בטמפרטורה שלא עולה על 30 מעלות צלזיוס. ומיצוי מקסימאלי של השמן מן הזיתים נעשה בקור על מנת שרמת החמיצות לא תעלה על 8%. סוגי שמני הזית השוניםשמן זית כתית מעולה: שמן שהופק בכבישה קרה באיכות גבוהה ורמת החומציות שלו אינה עולה על 1%. סגולות השמןהשמן מכיל כמות גבוהה של חומצה אולאית - חומצת שומן חד בלתי רוויה המסייעת בהורדת ה - LDL (הכולסטרול הרע). ישנו איזון עדין ומדויק בין החומצה האולאית לחומצה הלינולאית (אומגה 6) אשר מזכיר את הרכב חלב האם ולכן הוא אופטימאלי לספיגת סידן. שמן קנולהשמן הקנולה מופק מצמח הלפתית - רבים תוהים למקור השם "קנולה", CANOLA - CANadian Oil, Low Acid - כלומר זהו שמן המכיל מינון נמוך של חומצת שומן ארוסית - חומצה המצויה בשמן הקנולה שמקורו בצמח הלפתית ובכמות גבוהה יכול להיות רעיל. שמן זה שנוי במחלוקת כבר זמן רב. מצד אחד, כאשר הוא מופק בכבישה קרה הוא מכיל כמות נמוכה מאוד של חומציות, מסייע בהורדת כולסטרול בדם. מצד שני, בניסויים שנערכו בבעלי חיים (לצערי) התוצאות היו קשות - כשל מערכתי, עיוורון, עצבנות, קשיי נשימה, מחלות לב, ומה לא! - למרות שהשמן שאנו צורכים במטבח מכיל כמויות נמוכות יחסית של הארוסית - טרם הובהרו כל הפרטים לגביו ולכן ברשימת השמנים שלי הוא מקבל את הכינוי "הרע" ואינו נכנס למטבח שלי. שמן קוקוסשמן הקוקוס עשה כותרות בשנים האחרונות כשמן המסייע להורדה במשקל, להחזרת החיות לעור הפנים, ובחדרי חדרים גם התחילו לגלות בו תכונות ריפוי אדירות למחלות קשות כמו אלצהיימר, פרקינסון, לו גריג (מחלת עצבים מוטורית הגורמת לניוון השרירים על שם שחקן הבייסבול, לו גריג, שחלה במחלה חשוכת מרפא זו - היא חשוכת מרפא כי אין יודעים מה מקורה) ועוד. מה סוד השמן? שמן הקוקוס מתעכל בקלות. חומצות השומן שמהן מורכב השמן מתפרקות במהירות ברוק ובמיצי הקיבה ולאחר עיכולן הן נכנסות לתאים שלנו בגוף ומסייעות בייצור אנרגיה. לכן, השמן אינו נאגר בגוף כשומן ומכאן מסייע לירידה במשקל. שמן הקוקוס עובר בכבד מטבוליזם והופך לקטונים (תוצר לוואי של פירוק שומנים בדם), שהם אנרגיה זמינה וחלופית לגלוקוז, אשר ממנו ניזון המוח. בנוסף חומצות שומן הקוקוס מסייעות בהורדת רמות כולסטרול והסוכר בדם. לסיכוםעולם השמנים מורכב ולכן מומלץ להבין איזה שמן מתאים למאכל ולאיזה שימוש מתאים איזה שמן (בישול, אפייה, טיגון, תיבול, קוסמטיקה). שימוש נכון בשמנים יסייע להורדה במשקל, לשמירה על חיות העור ומערכות הגוף, ולהאטת ההזדקנות מפאת נוגדי החמצון שקיימים בשמנים. בברכת בריאות, |