גופן וקישורים
צבעים
סמן העכבר
בית | » | ערוצי תוכן | » | בית ומשפחה | » | צרכנות | » | Slow Food וצדק חברתי |
לא סתם החלה הדרישה לצדק חברתי דווקא דרך מחאת הקוטג`. קוטג` הוא סמבול גם למזון וגם לבית שלחלקנו קשה יותר ויותר להשיג. בימים אלו של מהפכה חברתית וכמי שבאה מתחום התזונה, מצאתי לנכון לכתוב ולדון בקשר שבין אוכל למהפכות.
עינת לב ארי, דיאטנית קלינית RD, 20.08.2012
כנס ה- Slow Food הבינלאומי צילום: עינת לב ארי
אחת הטענות של מובילי המהפכה החברתית ובצדק, אומרת כי הכוח הכלכלי בארץ ובעולם נמצא בידיהם של מספר משפחות קטן ומספר תאגידי ענק שפעילותם גלובלית והם אלו המכתיבים את חיינו כמעט בכל תחום: רמת החיים שלנו, רמת התעסוקה/אבטלה, הריבית שאנו משלמים, חשיפה לסכסוכים איזוריים (נפט, יהלומים, זהב, יערות), מלאי הקרקעות לבנייה, מחירי הדיור, החינוך והמזון ואופיו ועוד. המהפכים שהחברה שלנו עברה:מעבר לשינויים ברמת החיים ושחיקת מעמד הביניים, עברה החברה מהפך באורח החיים, בעיקר במאפייני דפוסי התזונה והפעילות הגופנית. אלו נובעים כתוצאה משינויים בדפוסי העבודה: למשל, ימי עבודה ארוכים כאשר שני בני הזוג עובדים על מנת לקיים את המשפחה. המהפך בא לידי ביטוי בפחות ארוחות משפחתיות. ילדים והורים כמעט ואינם אוכלים ביחד. יותר ילדים אוכלים בבדידות (כן, גם אם יש עוד בני משפחה בבית) מול טלוויזיה ומחשב, ארוחות לא סדירות. יותר ויותר משפחות מדווחות על צריכת מזון תעשייתי ומהיר (אין זמן, ולעתים גם ידע, לבשל). זה האחרון נתפס כמזון זול יותר בעיני הרוכשים למרות שאין זה בהכרח כך, בטח לא כאשר משווים כמה "ויטמינים, מינרלים, סיבים תזונתיים וחלבון" אנו מקבלים עבור כל שקל ששילמנו. ויותר מכך, הילדים למדו להעדיף מזון זה בשל תכולת הסוכר והמלח הגבוהים שבו והקהיית חושי הטעם שלהם לטעמים וריחות אחרים. יש עלייה בצריכת מזונות שאינם חיוניים לקיום, כאלו אשר "מעמיסים" על התקציב המשפחתי ועל רקמת השומן, כגון מעדני חלב מתוקים, משקאות קלים, דברי מאפה, חטיפים ורטבים מוכנים. בשל החשיפה הממושכת לאמצעי התקשורת האלקטרונית, יותר ילדים ומתבגרים מושפעים מהפרסומות והמסרים המיועדים אליהם ותפקידם של אלו לשרת את בעלי ההון באמצעות עידוד צריכת מזון תעשייתי, מהיר ומותגי מצד אחד, ומצד שני, להגדיל את תחושת התסכול של הצופה בהציגם מודל גוף רזה ובלתי אפשרי המעודד הפרעות אכילה ותחושת ערך נמוכה. באופן זה "מיוצרים" נתינים חדשים לתעשייה הגלובלית, קרי, בעלי בטחון עצמי נמוך, תחושת חוסר ערך ודחף לשנות את עצמם במקום את הסביבה (אם ע"י דיאטות או באמצעות ניתוחים פלסטיים וקניות מותגים אובססיבית). ולבסוף ולא פחות חשוב: רכישת המזון העיקרית מתבצעת ברשתות ענק הפועלות מול ספקים גדולים תוך שינוע מזון באופן מזהם (פליטת גזי חממה) לאורך אלפי ק"מ ממדינה למדינה. עקב כך, טיפוח זנים עתירי פרי ורווחיים, בעלי מראה יפה וחיי מדף ארוכים, לעתים גם אם חסרי טעם ודלים ברכיבי תזונה, באים על חשבון שימור מגוון מינים החיוני לשמירת האיזון הסביבתי ועל עמידות הצמחים למזיקים. רשתות המזון אינן מתחשבות ביצרנים קטנים ומקומיים ולא מתגמלות אותם באופן הולם. אנו עדים, כעת חיה, לקריסתה של החקלאות המסורתית בארץ ובעולם, קריסה הפוגעת בכלכלה המקומית וב"שרשרת המזון" של כוח הקנייה. יצרני מזון קטנים כגון חקלאים, יצרני גבינות, יין, שמן זית ועוד נלחמים על חייהם ואלו המצטיינים נרכשים ע"י החברות הגדולות וחוזר חלילה. אופס, הנה חזרנו להתחלה...לתאגידים החזקים. הקשר בין Slow Food לצדק חברתי:אז מה הקשר בין מזון איטי לצדק חברתי? כבר בשנות השמונים של המאה הקודמת, עם פתיחת הסניף הראשון באיטליה של מקדונלדס, אחד מסמלי הקפיטליזם והגלובליזציה, הוקמה ע"י העיתונאי קרלו פטריני, תנועת נגד ל"Fast Food" - שנקראה "Slow Food". התנועה חרטה על דיגלה את ערכי האוכל הבריא והביתי המבוסס על מסורות בישול אתניות תוך שמירה על ערכי הסביבה ואיכותה וכאלטרנטיבה למזון המהיר. עקרונות התנועה מתומצתים כך: "Good, Clean and Fair", ובעברית: טוב, נקי והוגן. כיום התנועה מונה מעל 100,000 אנשים ברחבי העולם ביותר מ- 130 מדינות הפעילים בתאים קטנים (מה שנקרא "קונויויום" בשפת התנועה), הכוללים גם שלושה תאים פה בארץ (גליל העליון , עמק חפר ותל אביב). חברי סלואו פוד נפגשים מספר פעמים בשנה, אוכלים בחברותא ובנחת מכלים רב פעמיים (ולא מכלים חד פעמיים רחמנא ליצלן), מזון בבישול עצמי וממרכיבים טריים, עונתיים ופשוטים. חברי התנועה מחוייבים לקידום פעילויות של חינוך לאכילה בריאה, טיפוח גינות קהילתיות, קידום חקלאים ויצרנים מקומיים וחקלאות ברת קיימא, עם דגש על שימור זנים מקומיים. תנועת סלואו פוד היא בהחלט תנועה פוליטית - The Slow Food Story: Politics and Pleasure, Andrews, Geoff (2008), אך לא כזו המייצגת ימין או שמאל. סלואו פוד מהווה פלטפורמה להשמעת קולו של העם, של האנשים הפשוטים, של השבטים שאדמתם נגזלה ע"י תאגידים ושל כל מי שמתגעגע לימים של פעם, לאוכל של פעם ולקצב החיים השפוי של פעם. סלואו פוד מאמינה שלכל אחד בעולם יש את הזכות לאכול בריא, לחיות בריא וליהנות מהאוכל שלו. ציטוט מדברי פרופסור לכלכלה חברתית הפעיל בארגון, מנפרד מקס ניף: "לא ייתכן שחצי עולם ימות מעודף מזון והחצי שני ימות ממחסורו". כחברה ופעילה בתנועת ה- Slow Food מזה ארבע שנים, זכיתי להשתתף בכנס הדו שנתי של התנועה בטורינו שבאיטליה. אל הכנס הגיעו מעל 7,000 איש מכל העולם (כולל משלחות מאיראן, פלשתין וישראל). התחושה הייתה של "מגדל בבל" הפוך: בליל של שפות וצלילים אך כולם מדברים בשפה אחת: נגד גלובליזציה תאגידית, רווחים בכל מחיר, ניצול ורמיסת החלש, נגד ניצול משאבי הסביבה, נגד הקשר של הון ושלטון ובעד אהבת הייחודיות והמגוון המקומי, הקהילתיות, אוכל בריא טעים במחירים הוגנים. ומה גרם לכל זה? נכון, אוכל ואהבת האוכל, אך גם שילוב של רצון להגברת מודעות חברתית, צרכנות נבונה ואכילה בריאה. טיפים בשבילכם ברוח תנועת Slow Food:לסיום, כחלק מתרומתי הצנועה למהפכה החברתית, הנה מספר טיפים לשינויים קטנים אך משמעותיים, ברוח תנועת ה- Slow Food, שיתרמו לכם, למשפחתכם, ילדיכם וסביבתכם הקרובה רק טוב:
כל אלו, בשילוב של מודעות חברתית, צרכנות חכמה ואכילה בריאה יהוו אבני יסוד הכרחיות לבניית חברה צודקת וחלוקה הוגנת יותר של המשאבים בעולם שלנו. בברכת אכילה איטית ובריאה, |