גופן וקישורים
צבעים
סמן העכבר
בית | » | ערוצי תוכן | » | בריאות | » | על מזונות ומשקאות | » | משקאות מוגזים |
כולנו יודעים כי הכי בריא לשתות מים, אבל לפעמים מתחשק לנו משהו אחר, שתייה שונה, שתייה עם טעם. רבים מאיתנו משלבים את השתייה המוגזת כחלק מהשתייה הכללית. בשנת 1767 גילה לראשונה אדם בשם ג`וסף פריסטלי את השיטה בה יוצרים ערבוב של מים עם פחמן דו חמצני ליצירת מים מוגזים.
יעל משיח ארזי, דיאטנית קלינית, MSc, 27.10.2012
משקאות מוגזים למכירה בסופר
שתייה מוגזת, או גזוז, זהו שם כללי לשתייה המכילה פחמן דו חמצני מומס, לרוב בשילוב עם ממתיק מלאכותי או סוכר ותוספת של טעם ו/או צבע. הפחמן הדו חמצני שהופך לגז בעת פתיחת הפקק גורם לתחושת עקצוץ בלשון. קיימים משקאות מוגזים מתוקים (קולה/קינלי/ספרייט/פפסי/פנטה ועוד). כמו כן, קיימים משקות מוגזים המכילים תחליפי סוכר ללא קלוריות, וכמובן שיש את משקה הסודה שהוא למעשה מים בשילוב עם פחמן דו חמצני. בנוסף, ניתן גם למצוא משקאות מוגזים אלכוהוליים. המתיקות במשקאות השונים יכולה להגיע משימוש בסוכר, או סירופ תירס עשיר בפרוקטוז (סוכר הפירות), מיצי פירות או ממתיקים מלאכותיים כמו אספרטיים, או שילוב של כמה ביחד. שתייה של משקאות מוגזים המכילים סוכר או פרוקטוז ברמות גבוהות נקשרים עם השמנה, סוכרת מסוג 2, בעיות של כבד שומני, רמות מוגברות של שומנים בדם, עששת, נפיחות בבטן וגזים, וכן תזונה דלה באופן כללי. שתייה של משקאות מוגזים ללא קלוריות, המכילים ממתיקים מלאכותיים, נוצרו בראשונה עבור אלה שצריכים להימנע מסוכר כמו סוכרתיים, בעלי כבד שומני ועוד, אך כיום מדובר רבות על ההשפעה המאוחרת של שתייה מסוג זה. הטענה היא כי שתייה עם תחליפי סוכר, בשל הטעם המתוק שמרגישים כאשר המשקה נוגע בלשון, גורמת למוחנו לפרש זאת כאילו אנרגיה (קלוריות) עומדת להיכנס לגוף, כאשר למעשה נכנס רק טעם אך ללא אנרגיה, מה שעלול לגרום לנו להתהלך עם תחושת רעב גדולה יותר במהלך היום (בעיקר למזונות מתוקים). לסיכום, אולי כדאי לשאול את עצמינו האם שתייה של משקאות מתוקים מוגזים כחלק מהתפריט היומי שלנו אכן הכרחית, או ששינוי יכול להביא להטבה בבריאותנו, וירידה במשקל במקרה הצורך. ואם כבר מתחשק משקה מוגז עדיף לשתות סודה. הכותבת היא יעל משיח ארזי, דיאטנית קלינית. שווה לקרוא בנוסף: ממתיקים מלאכותיים: המיתוס |