גופן וקישורים
צבעים
סמן העכבר
בית | » | ערוצי תוכן | » | בריאות | » | אלרגנים ורגישויות למזון | » | רגישות ללקטוז: מהי ואיך ניתן להתמודד איתה? |
בשנים האחרונות הולכת וגוברת המודעות לחלב ומוצריו, ובעיקר ליתרונותיהם וחסרונותיהם. לא ניכנס כאן לוויכוח על חשיבותם או לא של מוצרי החלב בתפריט היומי, אך נתייחס בהרחבה לסוכר החלב (הלקטוז), שמוכר לרובנו מאחר ואינו מתעכל בקלות אצל האדם הבוגר, וגורם לעיתים קרובות לכאבי בטן, שלשולים וגזים רבים במערכת העיכול.
ד"ר אילנה דריאל, דיאטנית קלינית מוסמכת, 26.02.2014
קפה הפוך על בסיס חלב יגרום ככל הנראה לריצה מהירה לשרותים
אז מהו הלקטוז?הלקטוז (הסוכר שבחלב) הוא דו סוכר המורכב מגלוקוז וגלקטוז. הלקטוז מתפרק במעי הדק וכך יכול להיספג לדם. לקטוז שאינו מפורק, אינו יכול להיספג ולעבור ממערכת העיכול לדם. האנזים האחראי לפירוק הלקטוז הוא לקטאז. אנזים זה קיים במעי של היונקים החל מרגע הלידה ואז הוא גם בשיאו. עם הזמן הולכת ופוחתת כמות האנזים במערכת העיכול, ואיתו פוחתת היכולת לעכל לקטוז. רוב היונקים, כולל בני האדם, מאבדים את יכולת עיכול הלקטוז החל מגיל 3 ועד בגרותם. יחד עם זאת, קיימים אנשים שמוצאם באירופה, במזרח התיכון, בחלקים רבים בהודו ובחלקים מסוימים באפריקה, שלהם גרסא שונה מעט של הגן האחראי לייצור אנזים הלקטאז. לפיכך, הם מייצרים אותו גם בבגרות. בתרבויות אלו נוהגים לחלוב יונקים אחרים כמו פרות, כבשים ועזים כמקור מזון. האוכלוסיות הרגישות ביותר ללקטוז הן ממוצא אסייתי, אינדיאני, אפריקני ויהודי אשכנזי. מהי אי סבילות ללקטוז?אי סבילות ללקטוז או בשם אחר, רגישות ללקטוז, היא מצב בו הגוף מתקשה לעכל לקטוז וכתוצאה מכך נגרמות תופעות לוואי גופניות שליליות (בדרך כלל: בחילה, שלשול, גזים וכאבי בטן). תופעות אלה נגרמות כתוצאה מחוסר היכולת של הגוף לפרק את סוכר החלב. הסוכר שאינו מפורק גורם לשינויים בהתנהלות מערכת העיכול. חשוב להבין שהתגובה הינה תגובה תפקודית בלבד ואינה מחלה המערבת את מערכת החיסון (להבדיל מאלרגיה לחלב). בחלק מהמקרים, תגובת הגוף הינה ביחס ישר לכמות הלקטוז הנעכלת. כלומר, אכילה של מוצרי חלב דלים בלקטוז ובכמות קטנה עוברת עיכול תקין ואינה גורמת לתופעות לוואי. יחד עם זאת, שתייה של קפה הפוך על חלב (לדוגמא), יגרום לריצה מהירה לשירותים. חשוב להכיר מצב של אי סבילות מישנית ללקטוז, שהיא קושי של עיכול לקטוז הנובע ממחלה או בעיה גופנית אחרת (לדוגמא: וירוס קשה של שלשולים או מחלת מעיים אחרת). במקרה זה, לעיתים קרובות, ישנה התאוששות של המעי, ועם הזמן יכולת העיכול של הלקטוז משתקמת. כיצד נבדקת אי סבילות ללקטוז?הבדיקה המומלצת לאבחון אי סבילות ללקטוז היא בדיקת נשיפה או Hydrogen Breath Test. בבדיקה זו נמדדת כמות המימן הנשוף, לאחר שתיית תמיסה המכילה לקטוז. בתחילת הבדיקה הנבדק יתבקש לנשוף לתוך פיה המחוברת למכשיר שמודד את ריכוז המימן ההתחלתי. חצי שעה לאחר בליעת התמיסה תבוצע מדידה נוספת של ריכוז המימן באוויר הננשף, ובהמשך יבוצעו מספר מדידות נוספות. כמות המימן היוצאת מהריאות עולה ככל שרמת אי הסבילות עולה. לקריאה נוספת: אפשר להתחיל בבדיקה עצמית פשוטה...דרך אחרת לבדוק אי סבילות ללקטוז, היא לנסות בעצמכם להימנע מחלב, מוצרי חלב וכל מזון המכיל חלב למשך 7 ימים (כדי להיות בטוחים שאינכם צורכים חלב ללא ידיעתכם, השתמשו במוצרים עליהם מופיעה המילה פרווה). במידה ותחושו שינוי ניכר ביציאות, גזים, אי נוחות בבטן או שינויים אחרים, תוכלו להעריך את תרומת החלב לבריאותכם. לאחר הימנעות מוחלטת מחלב למשך 7 ימים, תוכלו לדעת אם אתם רגישים ללקטוז. במידה ולא חלו שינויים משמעותיים במערכת העיכול, נראה שיש לכם את היכולת לעכל חלב (כלומר: אינכם סובלים מאי סבילות ללקטוז). גיליתם שיש לכם אי סבילות ללקטוז - מה עושים?רוב הזמן, נמנעים ממוצרי חלב. יחד עם זאת, ניתן לאכול מוצרי חלב דלי לקטוז. מוצרים אלה כוללים חלב דל לקטוז, גבינות לבנות שמופיעה עליהן התווית "דל לקטוז", גבינות צהובות, יוגורט, חמאה וקוטג'. חשוב להימנע ממוצרי מזון חלביים נוספים כגון גלידות שמנת, קצפות וקרמים על בסיס שמנת מתוקה, שוקולד חלב וכדומה. תוכלו להשתמש בתחליפים לחלב כגון: חלב אורז, חלב שקדים, חלב סויה, חלב קוקוס, ממרחים דמויי גבינה מחלב סויה, וכל מזון שמסומן בתווית "פרווה". זכרו שניתן להמיר את כל המתכונים לכאלה שהם דלי לקטוז, בקלות רבה. בברכת הצלחה ובריאות! |
כלי התזונה והחיטוב המקיפים והאיכותיים בישראל שיסייעו לכם לקחת שליטה על התזונה שלכם
5 ימי ניסיון חינם