האפשרות להתחדשות במימד הפיזיולוגי די מובנת, אולם מקבילה לה האפשרות לצמיחה האישית בכוחות הנפש. סביר שאין זה מקרי שחג החירות נחגג באביב, שהיום אין מה שיגביל את היכולת שלנו להמשיך ללמוד, להתפתח ולגבש ולחזק יכולות אישיות מלבד אמונות מגבילות, פחדים, דימוי עצמי ועוד כבלים שבנפש פנימה. בכל מימדי קיומנו - הפיזי, המנטאלי, הנפשי והרוחני, השאיפה ללימוד ולהתחדשות מתמדת היא שמבטיחה את שימור הרוח הצעירה שבנו והיא התרופה בטובה ביותר לקפיאה במקום, קיבעון והתכלות החיים.
אז מהן הגישות המועילות להתחדשות שברוח ובגוף השומרות עלינו צעירים?
- חומרי בנייה מעולים: כמעט כל תאי הגוף מתחלפים בפרק זמן של 3 חודשים. מבנה איתן ומאריך ימים בנוי מחומרי בנייה משובחים. עבורנו חומרים אלה הם אבות המזון אותם חיוני שנספק לגוף באופן קבוע ובמידה מספקת. מזונות טבעיים עשירים בערכים תזונתיים הם הבסיס של התחדשות הגוף, לבריאות ואיכות חיים.
- גירוי מעורר: לא די בחומרי בנייה משובחים. יש רקמות שללא גירוי הולכות ונחלשות. כאלה הם השרירים, העצמות, תאי העצב וכדומה. הגירוי של הפעילות הגופנית המאוזנת הוא שמעורר את הגוף לבנות, לשמר ואף לחזק את אותן הרקמות. בלעדי הפעילות הגופנית הגוף שוקע לניוון, התבלות והזדקנות מואצת.
- IF YOU DON'T USE IT - YOU LOSE IT"": אם לא משמרים את זה מאבדים את זה, או במילים אחרות - הצורך מוליד פתרון. על מנת לשמר יכולות כמו כושר הגוף, מרץ וחיוניות, או יכולות מנטאליות/קוגניטיביות וכן את הכוחות והיכולות של הנפש - יש להמשיך ולאתגר את עצמנו בפעילויות שבשגרה וגם בלימוד מתמיד של יכולות חדשות. זו תמצית ההתבגרות והצמיחה ,ובו בעת זו גם תמצית האנטי אייג'ינג וההתחדשות המתמדת.
לקריאה נוספת: מוטיבציה: המפתח לשינוי לאורח חיים בריא חג החירות המחשבתית: אל תשפטו את עצמכם! עשרת הדיברות לאימוץ הרגלי תזונה טובים
- מין חברתי: אנו חברתיים מטבענו. מגע עם אנשים אהובים, משפחה וחברים שמחזקים אותנו וגורמים לנו להרגיש טוב, כמו הנתינה לאחרים וגם היכרות עם אנשים חדשים, כל אלה מטיבים עם מצב הרוח ושומרים אותנו עם גישה רעננה וצעירה לחיים.
- לאזן את הבטון: צאו לטבע כמה שאפשר, הוא ביתנו משכבר, והשהות בתוך עולם החי והצומח כאיזון לאספלט ולבטון הרגילים, מחברת אותנו לכוחות הפנימיים שלנו ולטבע ההתחדשות והצמיחה שגלום בכולנו.
- חוכמת האיזון: נפש האדם מורכבת מטבעה ומצב הרוח שלנו מושפע מהסביבה ואינו קבוע. רגשות שליליים ונפילות במצב הרוח הם חלק בלתי נפרד מהחיים. אנשים שלומדים לאזן את אלה ולתת לעצמם את הפרגון הנדרש להם ובכך להפחית את הנזקקות לאישור והערכה חיצוניים, שלומדים לבנות ולשמור על מרכז פנימי חזק ויציב של דימוי עצמי חיובי, אמונה ביכולות ומיקוד באפשרי ושמנהלים עם עצמם שיח כנה של "דיבור עצמי חיובי" - הם האנשים הבריאים בנפשם ובריאים גם יחסית בגופם (סטטיסטית), והם המעידים על עצמם כמאושרים יותר וצעירים יותר ברוחם.
- להסתכל קדימה: חיים של הגשמת מטרות וחזון ומוטיבציה של עשייה להגיע לשם, תוך עשייה של הדברים שאנו רוצים ואוהבים לעשות וגם נהנים מדרך עשייתם - הם הבסיס המנטאלי (ואולי גם הרוחני) לחיים נמרצים ולהתפתחות הנלוות להם של הכוחות המתגבשים בנו להגשמת תמונת החזון.
- לפנות מקום לחדש: כמו ארון בגדים עמוס כך גם התודעה. על מנת לפנות מקום לחדש, מועיל להיפטר מהרגל ישן מזיק ומיותר. כשתזונה בריאה מחליפה תזונה שאינה מאוזנת - הקשר ישיר וברור, אבל גם במקרים שהקשר פחות ישיר - הכלל הנ"ל תקף. אם לדוגמא נרצה לפנות זמן לפעילות גופנית, מן הסתם נצטרך לוותר על משהו שעשינו קודם בזמן הזה.
לסיכום
החיים המודרניים מרחיקים אותנו מהחיים בטבע בהם ההתחדשות והצמיחה מובנות מאליהן. ככל שהמגמה הזו מתחזקת, כך גובר הצורך באיזון, בצמצום יזום של הפער בין הצרכים האבולוציוניים שבנו ואורח החיים המודרני. לאדם המודע ניתנת הבחירה. הבחירות שלנו לגבי אורח החיים והגישות המנטאליות שלנו הן בעלות השפעה עצומה, למרות השפעות סביבתיות גנטיות ואחרות, והן מאפשרות לנו לקבוע איך יראו חיינו. במובן הזה תמיד קיימת אפשרות בחירה ואנטי איג'ינג אינו סתם צירוף מילים.
הכותב הוא ניר הדס, מומחה לכושר גופני. כנסו אל האתר של ניר "טוב לי בגופי": www.tovlibegufi.co.il
|