גופן וקישורים
צבעים
סמן העכבר
בית | » | ערוצי תוכן | » | חדשות האוכל והבריאות | » | מיהו השף האופטימאלי? |
חולמים להיות שפים?
המסלול הפרקטיהאפשרות הראשונה לקידום מקצועי היא מה שנקרא - on the job כלומר המסלול הפרקטי שבו אדם נכנס למטבח, ללא שום לימודים בסיסיים בבית ספר קולינרי ולומד בקצב שלו, לומד לפי אותו שף שמנחה אותו וסופג ידע מאותו סוג מטבח שם הוא עובד ולפי התרבות של אותו מקום. סביר להניח שעם הזמן אותו אדם (במידה ויש לו את היכולת) יתקדם באותו מקום, בין אם זה במסעדה, באולם אירועים, בשירותי קייטרינג או בבית מלון. כמו כן, ישנה אפשרות סבירה כי הוא יעבור למקום אחר על מנת לחוות סוגי מטבחים שונים בארץ או בחו"ל. היום בעקבות הגלובליזציה התקשורת קלה יותר, החיבור בין אנשים למקומות נעשה קל וזמין יותר, ואף נוצר טרנד שטבחים הולכים לעבוד במסעדות בחו"ל על מנת ללמוד ולחוות סגנונות בישול שונים ממטבחי עמים למשל, או לימוד טכניקות שונות בבישול, או מהשפים המובילים במטבחי הפיוז'ן בניו יורק, פריז או הונג קונג. תהליך למידה זה היה בעבר וקיים גם היום. הרבה שפים גדולים עברו את המסלול הנ"ל וניתן לראות אותם במסעדות מובילות, בערוצי התקשורת, בבתי המלון ובכל מוסד קולינרי. ללמוד להיות שףהמסלול השני, אפשר לומר ה"שמרני" הבנוי על פי "הספר", משלב לימודים עיוניים עם עבודה מעשית והוא למעשה המסלול הנפוץ ביותר בארץ ובעולם. זהו מסלול הקיים לאורכה של כל תקופת הקולינריה החדשה (כפי שהיא מוגדרת בספרות המקצועית) החל מהשף הצרפתי הנודע אסקופיה ועד ימינו אנו. לאותם אלו המעוניינים במסלול המשולב, ישנם מספר מסלולים בארץ ובעולם. בדרך כלל, בבתי הספר הקולינריים בחו"ל מדובר על מסלול שאורך 3 שנים, שבמסגרתו לומדים את המטבח מהיסוד. החל ממונחים קלאסיים, דרך חלקי הבקר, שיטות בישול, התאמת המוצר ללקוח, תורת התפריט, תורת היין והאירוח, עלויות מזון, ניהול מטבח וכדומה. גם בארץ ניתן ללמוד את הלימודים הקולינריים במספר מקומות ובמגוון מסלולים בבתי ספר פרטיים שבדרך כלל מלמדים בהם קורסים ממוקדים בנושאים שונים כגון בישול a la cart, עבודה עם שוקולד, מנות גורמה וכדומה. כמו כן, ישנם בתי הספר ותיקים שבמסגרתם קיימים מסלולים פרטיים, לצד מסלולים לפי תכניות של משרד העבודה. לקריאה נוספת: המסלול על פי משרד העבודההתוכנית של משרד העבודה בנויה מ- 5 שלבים, כשכל שלב מקנה סיווג מקצועי בתחום הטבחות:
עם השנים והפרקטיקה המקצועית שצבר העובד, ניתן להתקדם בסוגים המקצועיים, כאשר נדרש לשם כך ניסיון מוכח במקצוע בין סוג לסוג. יש לציין שהיום למעשה אין תקן או דרישת מעסיקים לגבי סיווגים מקצועיים, למעט מקומות וארגונים כמו בתי חולים או משרדים ממשלתיים, שבהם נדרשת תעודת סיווג מקצועי בהתאם לסוג התפקיד. אז מיהו השף המושלם?לדעתי, כשף העובד שנים רבות בבתי מלון וכמרצה במכללה, חשוב מאוד לעשות את המסלול השני, את מסלול הלימודים כבסיס שמקנה הרבה מאוד ידע תיאורטי, הבנת תהליכים, למידה ממספר רב של אנשי מקצוע והכוונה ממוקדת. כמובן שאם לכל אלו מתווספת עבודה מעשית לאורך השנים במקומות עבודה שונים, אנו נקבל את הנוסחה המנצחת של השף האופטימאלי. רוצים לבשל כמו שפים? בקרו בקטגוריית מתכוני שפים באתר! |