גופן וקישורים
צבעים
סמן העכבר
בית | » | ערוצי תוכן | » | בריאות | » | על מזונות ומשקאות | » | בעזרת השום: היתרונות הבריאותיים של השום |
"תן למזון להיות התרופה שלך, ולתרופה להיות המזון שלך". אלה הם דבריו של הרופא היווני העתיק, היפוקרטס, המכונה לעיתים קרובות אבי הרפואה המערבית. היפוקרטס נהג לנצל את היתרונות הבריאותיים של מזונות שונים לתועלת מטופליו. אחד ממזונות אלה היה צמח השום. במהלך השנים האחרונות המדע המודרני הוכיח שלשילוב שום בתפריט היומי יש יתרונות בריאותיים רבים. בכתבה זו נפרט כמה מהם.
עודד קומי, 02.10.2014
אין לכם מושג כמה שהשום בריא וחיוני לגוף שלנו
השום עשיר בחומר הקרוי "אליצין" המקנה לו תכונות מרפאכיום השום גדל באזורים רבים בעולם והוא פופולארי בשל ריחו וטעמו, אך לאורך ההיסטוריה השום שימש בעיקר כצמח מרפא. ניתן לומר כי רוב הסגולות הבריאותיות המיוחסות לשום מתאפשרות הודות לתרכובת ייחודית המכילה גופרית בשם "אליצין", והיא זו שגם מקנה לשום את ריחו החזק והמובחן. כאשר אנו אוכלים שום, תרכובת האליצין עוברת דרך מערכת העיכול שלנו אל זרם הדם ומשם מתפזרת בכל הגוף. יש לציין שתרכובת האליצין נוצרת לאחר שאנו קוצצים, כותשים או לועסים את השום (בצורתו הגולמית). במידה ונבשל את השום לפני קציצתו/כתישתו - היתרונות הבריאותיים שלו יפחתו משמעותית. השום עשיר מאוד ברכיבים תזונתיים ו"עני" מאוד בקלוריות28 גרם של שום (כ- 4 שיני שום) מכילים כ- 42 קלוריות בלבד, כמות זניחה בהתחשב בעובדה שהיא מאפשרת לספק לגוף כמות נכבדה של מגנזיום (צריכה מומלצת ליום: 23%), ויטמין B6 (צריכה מומלצת ליום: 17%) וויטמין C (צריכה מומלצת ליום: 15%). בנוסף לכל אלה, השום מכיל כמות לא מבוטלת של רכיבי תזונה חיוניים כגון סידן, זרחן, סלניום, ויטמין B1 וברזל. צריכה של שום עשויה לתרום לחיזוק המערכת החיסוניתפעמים רבות מייחסים למזונות שונים את היכולת "לחזק את המערכת החיסונית". עושה רושם שהשום הרוויח ביושר את הקביעה הזו. מחקרים רבים שנערכו בשנים האחרונות מאששים את היכולת של השום למנוע הצטננות ואף להפחית את הסימפטומים הנלווים לה. מחקר גדול שנערך במשך 12 שבועות הראה כי אנשים שנטלו תוסף שום הפחיתו את הסיכוי שלהם להצטננות ב- 63% (לעומת קבוצת ביקורת שלא נטלה את אותו התוסף). במידה והנחקרים שנטלו שום בכל זאת לקו בהצטננות - משך ההצטננות הממוצע היה רק 1.5 ימים, בעוד שבקבוצת הביקורת משך ההצטננות עמד על 5 ימים. מחקרים נוספים מראים ממצאים דומים. הרכיבים הפעילים בשום תורמים להורדת לחץ הדםמחלות לב וכלי דם הם הסיבה השנייה בשכיחותה למוות בעולם המערבי (אחרי מחלת הסרטן). אחד מגורמי הסיכון העיקריים למחלות אלה הוא לחץ דם גבוה, המכונה לעיתים "הרוצח השקט" בשל העובדה שאין לו סימפטומים מידיים. עם זאת, בטווח הארוך לחץ דם גבוה עשוי לפגוע בכלי הדם בלב, בכליות, בעיניים ובמוח ולהאיץ את תהליך טרשת העורקים. מחקרים שונים מראים שצריכה קבועה של שום עוזרת בהפחתת לחץ הדם אצל אנשים הסובלים מלחץ דם גבוה. יתרון זה בא לידי ביטוי גם במניעת לחץ דם גבוה בקרב אנשים שעלולים ללקות בו בעתיד. לקריאה נוספת: צריכת שום משפיעה לטובה על מאזן השומנים בדםשיבוש במאזן השומנים בגוף נחשב זה שנים לגורם עיקרי למחלות כרוניות שונות ולמחלות לב וכלי דם בפרט. באופן כללי, ניתן לומר שמאזן השומנים בגוף נפגע ככל שישנה רמה גבוהה של כולסטרול מסוג LDL ("הכולסטרול הרע") בשילוב רמה נמוכה של HDL ("הכולסטרול הטוב") ורמה גבוהה של טריגליצרידים. מחקרים מהשנים האחרונות מראים שצריכה קבועה של שום עשויה לסייע להעלות רמת ה- HDL וכן להפחית את רמת ה- LDL, בעוד שלשום כנראה אין השפעה (שלילית או חיובית) על רמות הטריגליצרידים בדם. השום מכיל כמות גבוהה של נוגדי חמצון (אנטי אוקסידנטים)נוגדי חמצון הם שם כללי לחומרים (כגון ויטמינים ומינרלים) בעלי יכולת לנטרל את השפעתם של רדיקלים חופשיים, העשויים להאיץ את תהליך ההזדקנות ולגרום למחלות שונות כגון מחלות לב, סוגי סרטן שונים, אלצהיימר ודמנציה. האפקט המשולב של הורדת לחץ הדם, שיפור מאזן השומנים בדם וכמות גבוהה של נוגדי חמצון, הופך את השום לאידיאלי במניעה של מחלות אלה. שום ושיפור ביצועים בפעילות גופניתשום נחשב לאחד מ"משפרי הביצועים" העתיקים ביותר בתולדות הספורט. נעשה בו שימוש בתרבויות שונות כדי להפחית את תחושת העייפות כתוצאה מפעילות גופנית, וכן לאפשר לגוף לשמור על רמת אנרגיה תקינה במהלכה. מחקרים מראים שצריכת תוסף שום אכן עשוי לסייע בהפחתת תחושת העייפות לאחר פעילות גופנית אירובית, וכן לשפר במידה מסוימת את פעילות הלב במהלך הפעילות. שילוב שום בתפריט היומיניתן לשלב את השום בקלות יחסית בתפריט היומי שלנו. שום טרי זמין כמעט בכל ימות השנה. אלטרנטיבה נוספת היא לאחסן שום קפוא וכתוש במקפיא (תהליך ההקפאה עוזר בשימור הסגולות הבריאותיות של השום). ניתן לשלב שום במרקים, רטבים שונים, מאפים, תבשילים - האפשרויות לא מוגבלות למעשה. השום מוסיף טעם נהדר למזון וכזכור לכם - הערך הקלורי שלו בטל בשישים לעומת יתרונותיו. כנסו להבחין בערך התזונתי המלא של שום. אלרגיה לשוםיש לציין, שבדומה לכל מזון אחר, יש אנשים שמפתחים תגובות אלרגיות בעקבות צריכת שום. במקרה כזה מומלץ כמובן להימנע מצריכתו. יתר על כן, אנשים הנוטלים תרופות מדללות דם צריכים להיוועץ עם רופא לפני שהם מעלים באופן ניכר את צריכת השום שלהם. לסיכום, בשל נגישותו הגבוהה של השום והקלות שניתן לשלבו בתפריט היומי, אנו יכולים להינות ממגוון של סגולותיו הבריאותיות. בין אם מדובר בחיזוק המערכת החיסונית, הורדת לחץ הדם, שיפור מאזן השומנים, מניעת מחלות כרוניות ואפילו שיפור ביצועי פעילות גופנית - ניתן לעשות זאת. בעזרת השום. הכותב הוא עודד קומי, תזונאי מרכז התרבות והספורט "רמות ספורטיב". הצטרפו אל דף הפייסבוק של עודד קומי. |