גופן וקישורים
צבעים
סמן העכבר
בית | » | ערוצי תוכן | » | מחלות ובעיות | » | סוכרת | » | תזונה על פי אינדקס גליקמי: במה היא תורמת? |
פחמימות... מי היה מאמין שהפחמימות הן הגורם העיקרי להשמנה, לאגירת שומן ולמגוון תסמינים כהפרעות קשב וריכוז ודלקות, ולחריגות בבדיקות הדם כסוכרת וכולסטרול? בעבר נהוג היה להאשים את השומנים והכולסטרול, אולם בשנים האחרונות יותר ויותר מחקרים וצפייה באוכלוסיות מוכיחים באופן חד משמעי שהפחמימות הן האשמות. אם נפשט זאת עוד יותר לעומק ונעמיד 100 קלוריות משקדים לעומת 50 קלוריות מסוכר על האפקט האנבולי, משקל והרכב הגוף, נראה שזה גם לא רק עניין של כמות.
Body Reset - רעות בר-לב, N.D, יועצת לאורח חיים בריא, 08.01.2015
ירקות הם בעלי אינדקס גליקמי נמוך
איכות הפחמימה והקשר בין אינסולין להשמנהיחד עם זאת, אין להימנע מהן ואפילו כדאי לבסס את רוב סך הקלוריות היומי (כ- 50%) מפחמימות איכותיות החיוניות לתפקוד תקין וסנתוז של השרירים, הלב והמוח, לאנרגטיות ויכולת ריכוז, ולחיזוק תפקוד הגוף ומערכותיו כמערכת החיסון, המערכת ההורמונאלית, מערכת העצבים וכדומה. לכן, במאמר זה נדון במדד אינדקס הגליקמי המודד את איכות הפחמימה. כאשר אנו צורכים פחמימות מהמזון הן מתפרקות במערכת העיכול ליחידות גלוקוז ומשם מופשרות לדם. מולקולת הגלוקוז גדולה יחסית והיא נוטה לחסום את כלי הדם, ולכן מצב של מעל 100 רמות סוכר בדם עלול להוות סכנה בריאותית חמורה. בהתאם לרמות הגלוקוז בדם הלבלב מפריש אינסולין - הורמון המהווה כמפתח למנעול ומעודד את כניסת הגלוקוז לתאים ליצירת אנרגיה ותהליכי חיים בסיסיים. האינסולין מוגדר כהורמון אנבולי - מעודד התפתחות, גם של תאי שומן, ולכן נקשר להשמנה. פחמימות בעלות אינדקס גליקמי גבוה אינן מומלצות לצריכה יומית (אולם, תזונה מאוזנת ובריאה היא אינה הימנעות מוחלטת אלא היכולת לשלב בתבונה מאכלים אהובים בתפריט השבועי) מאחר ושהן מעודדות השמנה וגורמות לתחושת רעב גדולה, מגבירות את רמת הלחץ, גורמות לאי שקט, לחולשה חיסונית ולתשישות הכללית. רמות אינדקס גליקמי במזונות
אז איך יוצאים ממעגל הקסמים?ארוחת בוקר היא ההתחלה וכדי להתחיל על הצד הטוב ביותר את היום נעדיף דגנים מלאים, לחם מחיטה מלאה או שיפון מלא (יש לשים לב לרשימת הרכיבים). יש לשים לב גם להמתקת הקפה או התה. ניתן להיעזר בסירופ אגבה (בעל אינדקס גליקמי 32) במקום ממתיקים מלאכותיים או סוכר. לארוחת הביניים לצד הפרי נשלב אגוזים או שקדים. הפרדוקס שלמרות צריכה קלורית גבוהה יותר, האגוזים או השקדים ממתנים את הפרשת הסוכר והאינסולין, ולכן יעזרו לזרז ירידה במשקל ולמנוע סוכרת וכולסטרול גבוה בדם. לארוחת הצהריים נעדיף בטטה, אורז מלא או קטניות כתוספת, ונקפיד על שתייה איכותית (מים או סודה). לארוחת הביניים של אחר הצהריים כדאי לשלב כריך קטן מלחם מלא בשביל למנוע רעב גדול או נשנושים בשעות הערב. לרוב זו שעת המתוקים של רוב לקוחותיי, ולכן הגדירו מראש ובענווה את מספר הפעמים השבועי הנכון לנקודת זמן זו עבורכם. ואז כעבור כשעתיים נקפיד על ארוחה איכותית המורכבת בעיקר מחלבונים (דג בגריל, חביתה, מרק עדשים או אפונה וכדומה). כמו כן, ניתן להיעזר בשלב שינויי ההרגלים בצמחי מרפא ותוספי תזונה שממתנים הקפצה ברמות הסוכר, משפעלים את תפקודו התקין של הלבלב, משפרים את יעילות הלבלב, מגבירים את רגישות קולטני התא לאינסולין, מייעלים את פירוק הגלוקוז בתא ואפילו מעכבים את חוש הטעם המתוק. לדוגמא:
לסיכום, על איכות לא נתפשר. נכבד את הגוף, הבריאות וההרגשה שלנו ונבסס את מירב התזונה היומית על פחמימות מלאות. כמובן שתזונה בריאה ומאוזנת היא אינה הימנעות מוחלטת, ולכן נשכיל לשלב במידה מאכלים אהובים ומתוקים בתפריט השבועי בהתאם לצורך האישי הנוכחי. הכותבת היא רעות בר לב, ד"ר לנטורופתיה ומפתחת שיטת Body Reset. כנסו אל האתר של רעות: www.reutbarlev.com |