גופן וקישורים
צבעים
סמן העכבר
בית | » | ערוצי תוכן | » | בריאות | » | דיאטה | » | השמנה, הפרעות אכילה והקשר להפרעות קשב |
אין דבר מתסכל יותר מחוסר היכולת ליישם מטרות אישיות בכל תחום, ובעיקר בכל הנוגע לתזונה בריאה ומאוזנת יותר. בין אם המטרה היא ירידה במשקל, איזון חריגות בבדיקות הדם או קבלת החלטה לשפר את הרגלי ואיכות החיים שלנו, אין זה אומר שעלינו לוותר ובטח לא שאנו חלשים, אלא שאנו זקוקים לאבחנה והכוונה נכונים.
Body Reset - רעות בר-לב, N.D, יועצת לאורח חיים בריא, 25.01.2015
ישנו קשר בין הפרעות קשב וריכוז להשמנה והפרעות אכילה
סבירות גבוהה יותר להשמנהאין עוררין שהרגלי חיים בריאים יותר (תזונה בריאה ופעילות גופנית) תורמים משמעותית לשיפור איכות החיים וההרגשה, למימוש פוטנציאל מלא ולמשקל גוף תקין. אולם, אלו מאיתנו שניסו יודעים שהקושי האמיתי הוא ביישום בפועל ובהתמדה. לאחרונה פורסמו מספר רב של מחקרים מקיפים אשר מצאו שהשמנה והפרעות אכילה הן מחלות נלוות להפרעות קשב וריכוז (קומורבידיות). זאת לאור העובדה שבשני המקרים נמצאות רמות נמוכות של זמינות הדופמין ונוירואפינפרין, ובחלק מהמקרים הטיפול התרופתי, ריטלין, פוגע באופן חמור במערכת היחסים עם האוכל. למעשה, הסיכוי להשמנת יתר בבגרות עולה בכ- 45% בקרב הסובלים מהפרעות קשב וריכוז, וגם ללא אבחנה מלאה וחד משמעית (סימפטומים חלקיים). מדוע זה קורה?הפרעות קשב וריכוז, עם או ללא היפראקטיביות, מתאפיינות בחוסר בדופמין ונוירואפינפרין, מוליכים עצביים המופרשים מהמוח אל מערכת העצבים ומעורבים בתפקודים קוגניטיביים: יכולות קשב ולמידה, תכנון פעולות ושליטה עצמית, ואחראים על תחושות כמו מוטיבציה, עונג ושביעות רצון. לכן, קיימת רגישות יתר (אימפולסיביות) למחשבות ולתשוקות, קושי בשליטה התנהגותית וחוסר באיפוק אישי המתבטאים גם במערכת היחסים עם האוכל. נמצא קשר ישיר בין חומרת הפרעות הקשב והסימפטומים הנלווים להשמנה ואכילת יתר. מחקר שכלל 15,200 ילדים בשנים 1995-2009 גילה אכילת יתר משמעותית עקב קשיים עזים לשלוט בדחפים ושיבוש במנגנון השובע. מחקר נוסף שבוצע באוניברסיטת הרווארד מצא שבנות הלוקות בהפרעות קשב וריכוז הן בסיכון פי 3.6 לפתח הפרעות אכילה - אנורקסיה, בולימיה ובולמוסים. הטיפול התרופתי: ריטליןהתרופה ריטלין מפחיתה את הסימפטומים של ההפרעה על ידי מניעת ספיגה חוזרת של דופמין ונוירואפינפרין. השפעתה מוגבלת בזמן: בין 6-8 שעות ולאחר מכן מתפוגגת. אחת תופעות הלוואי הבולטות והנפוצות היא חוסר תיאבון - חוסר יכולת ורצון לאכול, כך שלמעשה, גופם של אלו הנוטלים ריטלין מורעב חצי יום וכאשר השפעתה של התרופה מתפוגגת מופיעה תחושת רעב גדולה המתאפיינת באכילה בולמוסית - הרבה קלוריות במעט זמן. לקריאה נוספת: אז מה עושים?ההנחיות מותאמות למטרה האישית:
לסיכוםאבחנה אישית נכונה תעזור ליישום בפועל והתמדה בהרגלי חיים בריאים החיוניים למימוש פוטנציאל בריאותי מלא, משקל גוף תקין ומניעת מחלות וסיבוכים בעתיד. לעיתים תחושת ההקלה והנחת המיידים לאחר שהצלחנו לטפל בתסמיני ההפרעה בעצמנו או לילדנו, עלולה להסיח את דעתנו מבעיה אחרת (חמורה לא פחות) המתפתחת בהקשר להרגלי האכילה. בכל אופן, אם החלטתם לטפל בעזרת ריטלין יש להתייעץ עם איש מקצוע בנושא תזונה בריאה כמו נטורופת לדוגמא, על מנת למזער את הנזק המצטבר למערכת יחסים תקינה עם האוכל והרגלי אכילה מאוזנים ובריאים בקרב ילדינו לכל חייהם. הכותבת היא רעות בר לב, ד"ר לנטורופתיה ומפתחת שיטת BodyReset. |