ספורט אתגרי לאו דווקא אומר שתרדו במשקל או שתשמרו עליו
על מנת להבין האם ספורט אתגרי אפקטיבי לטיפול בבעיית ההשמנה, להלן מספר נקודות והארות בנושא
ענפי ספורט אתגרי כאמור גורמים להעלאה משמעותית של האדרנלין, אך הקשר בין הוצאה קלורית רצינית, שיפור הבריאות וכדומה - מקרית בדרך כלל. נהפוך הוא: חלק מהעוסקים בספורט אתגרי משוכנעים שהם מבצעים פעילות גופנית לכל דבר ועניין ולאור זאת עלולה בהחלט להתפתח גם השמנה ברמות השונות. נביא כאן לדוגמה את אבנר (מקרה אמיתי, השם בדוי) שבגיל 40 לאחר שלא עסק בפעילות גופנית במשך שנים החליט לעבור קורס צלילה. הוא התאהב בספורט מרתק זה והחל צולל על בסיס קבוע בישראל וגם בחו"ל. עד שהתחיל לצלול על בסיס קבוע אבנר היה במשקל עודף של 10 ק"ג בממוצע ואחוז שומן גבוה מעל המומלץ. לאחר 5 שנים של עיסוק בצלילה (כתחביב) ואמונה שניתן לצלול מבלי לבצע פעילות גופנית נוספת, חלה עלייה משמעותית במשקל הגוף ואחוז השומן ונראה על פניו שעל אבנר להפחית לפחות 20 ק"ג ממשקלו. הבעייתיות הנוספת היא שבשנתיים האחרונות בוחר אבנר לצלול לעומקים גדולים משמעותית מבעבר ובמים קרים במיוחד. מסתבר, שגם לכך יש השלכות על מידת ההשמנה, מכיוון ששינוי טמפרטורת המים מביא לעלייה בתחושת הרעב (ראה מקור מספר 2 בנושא) וכך הצריכה הקלורית גבוהה יותר מההוצאה.
אם כך, על מנת לדעת אם עיסוק בספורט אתגרי באמת יעיל לירידה במשקל, שיפור חילוף החומרים ועוד - חשוב להתייחס לנקודות הבאות...
- מעורבות קבוצות שרירים גדולות בסוג הספורט והנדרש מהן: אחד התנאים החשובים לשיפור יכולת גופנית הינה הפעלה רבה מספיק של קבוצות השרירים הגדולות. הרי לשם שיפור כושר גופני נציין שיש הכרח לשפר יכולת אירובית ויכולת אנאירובית. ללא הפעלת קבוצות שרירים גדולות, הדבר לא ממש יקרה. אם כך, בחלק ממקצועות הספורט האתגרי ייתכן שיש אולי פרץ של אדרנלין ואף הדופק עולה, אך הדבר לא משפר את היכולת האירובית. כדוגמה ניתן להביא את קפיצות הבאנג'י או גלישת סנפלינג, צלילה וכדומה, שלא ממש יביאו לשיפור היכולת האירובית (בצלילה בתנאים מסוימים ניתן להעלות את קצב הלב).
- השפעה חיובית על ה- BMR: במקצת ממקצועות הספורט האתגרי ישנה השפעה חיובית על חילוף החומרים הבסיסי. לשם כך הרי נדרשת הפעלה ממשית של המערכת האנאירובית. דוגמה טובה לכך הינה טיפוס הרים. למרות שסוג ספורט זה לא ממש שכיח, אלה שכן עוסקים בו משפרים באופן משמעותי את כוח השרירים התנועתיים והמייצבים כאחד. בין לבין ניתן גם לשפר את היכולת האירובית מכיוון שבעת הטיפוס הדופק עולה בשל העצימות הגבוהה הכרוכה בספורט זה. מנגד, במרבית ענפי הספורט האחרים ההשפעה על ה- BMR הינה מינורית למדי ולא ניתן להסתמך על כך במעגלי החיים השונים.
- הפסקות רבות בזמן הפעילות (חלק מסוגי הספורט האתגרי מאופיינים בהפסקות שנעשות תוך כדי הפעילות): למשל, רכיבת אופני הרים. בחלק ניכר מהמקרים מדובר על מפגשים חברתיים, חוויתיים וכדומה, ופחות עניין של שיפור כושר גופני נטו. או אז, קבוצת רוכבים זו או אחרת עוצרת בכל בית קפה שניכר בדרכם וביום רכיבה אחד עשויות אפילו להתרחש 2 עצירות בבתי קפה/מסעדות. הדרך מכאן דווקא להעלות במשקל - קצרה מתמיד, ולא תעזור, במקרה זה, אפילו רכיבה של מספר שעות שקדמו לכך.
אוהבים את הכתבות באתר? הצטרפו לניוזלטר שלנו!
- הפעלה של שרירים מייצבים בעיקר ופחות תנועתיים: על מנת להשפיע בצורה מצוינת על ה- BMR חשוב ממש להפעיל את השרירים התנועתיים והן את השרירים המייצבים. ענפי ספורט אתגרי שבהם ישנה הפעלה מועטה של השרירים המייצבים (למשל, סקי מים) משפיעה יחסית מעט על חילוף החומרים הבסיסי.
- תדירות ביצוע האימונים: ספורט אתגרי, בחלק מהמקרים, נערך מסיבות שונות בסוף השבוע ולא במהלכו. במידה ומדובר על הפעילות הגופנית היחידה שהאדם עושה, הרי שהינה לא ממש אפקטיבית, מכיוון שיש צורך במספר רב יותר של פעמים במהלך השבוע על מנת להשיג תוצאות. בנוסף, יש צורך במכסת דקות של אימון אירובי אפקטיבי (150 דקות בשבוע) ועדיף במקרה של השמנה - 220 דקות. בנוסף, יש לבצע אימוני כוח מתאימים על בסיס קבוע.
- חלק מענפי הספורט כלל לא מצריכים מאמץ גופני ממשי: כאמור, על מנת לשפר יכולת גופנית יש צורך בהפעלת קבוצות שרירים גדולות בעצימות משתנה וכך משפרים את מערכות הגוף העיקריות. להשגת מטרה זו חלק מענפי הספורט האתגרי כלל לא רלוונטיים (לדוגמה: צניחה חופשית, באנגי', צלילה, רכיבה על סוסים, חלק מענפי ספורט המים ועוד). לכן, אגב, חשוב לא להסתמך על סוג ספורט מסוים שכלל לא מקנה שיפור ביכולת הגופנית.
- בעייתיות בביצוע חלק מענפי הספורט למתאמנים כבדי משקל: בעייתיות זו עלולה בהחלט להיות וזאת בשל הצורך, לדוגמה, בהרכב גוף מצוין (מסת שריר גבוהה לעומת מסה שומנית נמוכה), קואורדינציה מעולה ועוד. כדוגמה נציין את הפארקור המאופיין בכך שהמתאמן צריך להגיע מנקודה אחת לשנייה בצורה האפקטיבית והמהירה ביותר האפשרית, תוך התגברות על מכשולים בדרך, ושימוש בגוף האדם למעבר וקפיצה מעל מעקים וחומות. לשם הצלחה בכך יש מן הסתם צורך בהרכב גוף מצוין על מנת שיאפשר מעברים, ניתורים, יציאה מהמקום בקלילות ובמהירות ועוד.
לסיכום
ספורט אתגרי הינו שונה, מיוחד, מאתגר ובחלקו כרוך גם בסיכונים לא מעטים. עם זאת, חשוב לדעת שלא כל ענף ספורט אתגרי מתאים לשיפור היכולת הגופנית בכלל וזאת שתתרום לירידה במשקל ואחוז השומן בפרט. לשם כך, יהיה צורך לבצע את האימונים המסורתיים הכוללים אימון אירובי ואימון אנאירובי בצורות השונות המוכרות.
ד"ר איתי זיו (Ph.D), מומחה לפעילות גופנית, ספורט וחדרי כושר. שימש כסגן מנהל קמפוס "שיאים" באוניברסיטת תל אביב. אל האתר של איתי: www.itaiziv.co.il
|