גופן וקישורים
צבעים
סמן העכבר
בית | » | ערוצי תוכן | » | בריאות | » | גוף ונפש | » | כיצד שינויים אסתטיים בגוף משפיעים עלינו? |
שינויים מהותיים של האסתטיקה הגופנית בשנים האחרונות שכיחים יחסית. מדובר על אנשים כבדי משקל שבמקרים רבים עוברים שינוי גופני מהותי (אך גם אחרים). במקרה של כבדי משקל נציין שהשכיח ביותר הינו ניתוח בריאטרי, בו האדם השמן משיל ממשקלו אף 50-70 ק"ג. קשה להאמין! עוד עובדה מעניינת הנה שמדי שנה (נכון ל- 2015) נערכים כ- 9,000 ניתוחים כאלה. אלה שחווים שינוי כה מהותי בהופעה החיצונית עוברים שינו במישורים רבים: פיזיולוגיים, פסיכולוגיים, סוציולוגיים ועוד.
ד"ר איתי זיו (Ph.D), ד"ר בתחום אימון ומנהל ספורט, 06.08.2015
קיים קשר ישיר בין הגוף לנפש
החיצוניות כן חשובה לנוהמדהים הינו שבחלק מהמקרים, אצל אותם כבדי משקל "מסתתרים" אנשים מאוד יפים ופרזנטטיביים. תופעה שכלל לא באה לידי ביטוי במצבים של השמנה מופרזת. ברם, פעמים רבות ניתן לשמוע אמירה מסוג "המשקל עצר אותי" או "האף הגביל אותי" מאנשים אשר ירדו במשקל באופן משמעותי או עברו ניתוח פלסטי בהתאמה. על אף שנהוג לומר: "אל תסתכל בקנקן אלא במה שיש בו", הרי שהפגישה הראשונה של כולנו החל מרגע היקיצה, כבר בשלב צחצוח השיניים היא עם "הקנקן", קרי, החיצוניות שלנו, אותה אנו פוגשים באופן תדיר ("נרצה או לא נרצה"). הקשר בין הגוף לנפשכבר בזמן הקדום, ניתן למצוא בתרבויות שונות התייחסות לקשר בין גוף ונפש. התייחסות לגוף מופיעה אפילו אצל מי שנחשב ל"אבי הפסיכואנליזה", זיגמונד פרוייד, לפיו הגוף משמש מקור ובסיס לבניית האגו, שהוא מרכז הבקרה של כוחות הנפש, השואף לאיזון, זירת הפעילות המודעת של נפש האדם, ומכאן שהפרעה בהתפתחות הגופנית או פגיעה גופנית בהכרח הינן בעלות השפעה על הפן הנפשי/רגשי של האדם. לכן, למעשה ניתן לומר כי הבסיס לדימוי עצמי הינו הדימוי הגופני - הדרך בה אנו חווים את גופנו - המחשבות, התחושות והרגשות שגופנו מעורר בנו. דימוי הגוף הוא דינמי ומשתנה לאורך השנים. דימוי הגוף מושפע מההתפתחות של כל אחד מאירועים שונים בחיים, ממפגשים ומשוב מהסובבים אותנו, וכמובן גם מהקונטקסט החברתי, התרבותי והמגדרי שבו אנחנו גדלים ומתפתחים. כאשר התפיסה הגופנית של אדם את עצמו הינה שלילית - הדבר גורם לפגיעה משמעותית בהערכתו העצמית. כאשר הערך העצמי או הדימוי העצמי של האדם הוא נמוך, הדבר מוביל לתחושת חוסר ביטחון, דבר המשפיע על הבחירות של אדם. איש או אישה שחשים חוסר ביטחון או חוסר ערך - לא יתנו לעצמם הזדמנות או לא יבקשו לעצמם מה שבאמת מגיע להם מכיוון שירגישו שאינם ראויים מספיק ולהיפך - כאשר דימוי הגוף גבוה ומכאן הדימוי העצמי - הדבר מספק ביטחון. כאשר אנחנו מרגישים טוב - אנחנו נראים טוב. ביטחון גורם לאדם "להזקיף קומה", לחייך, אנחנו מרגישים ראויים והסביבה כמובן מגיבה בהתאם. מילת הסתייגות קטנההתחושה של אנשים ששינוי חיצוני ומשמעותי של אסתטיקה גופנית גרם להצלחה אינה מופרכת או "ריקה מתוכן". השינוי הגופני החיובי הוביל לשינוי בדימוי עצמי גופני, מכאן - בדימוי עצמי כללי וכמתואר לעיל - בכל אופן ההתנהלות. ביטחון בעצמך גורם לסביבתך לבטוח בך ולראות אותך באור אחר. ואי אפשר ללא מילות הסתייגות - בכדי שהשינוי החיצוני יוביל לשינוי פנימי, יש צורך בעבודה פנימית. שינוי לאורך זמן הינו תוצר של מודעות, מחויבות והבנה מעמיקה של הקשר בין גוף ונפש. מומלץ ביותר כי כל חשיבה על שינוי משמעותי תלווה על ידי אנשי מקצוע אשר יהוו מראה, עידוד, כוח תומך ומסייע, הן ברמה הגופנית והן ברמת הבנת תהליכים ושינויים. גם לחיות עם מראה חדש, טוב ככל שיהיה, צריך ללמוד. אילולא כן, אותה אישה שהייתה שמנה עד גיל 50 וביום בהיר אחד עברה שינוי מהותי והפחיתה עשרות ק"ג, עשויה בהחלט לראות את עצמה עדיין כשמנה ולהתנהג בהתאם (הדבר כולל דימוי עצמי נמוך, ביטחון עצמי ירוד, תפיסה לא נכונה של המציאות בה היא נמצאת ועוד). בנוסף, התנהגויות של אנשים שמנים עשויות גם להמשיך במצבי רזון ודוגמאות לא חסר. להלן כמה מהתנהגויות האופייניות לאנשים הסובלים מעודף משקל ממשי:
לסיכום, שינוי אסתטי חיובי הינו חשוב. עם זאת, לא פחות חשוב לעשות זאת נכון ובמידת הצורך להיעזר באיש מקצוע בעת ביצוע התהליך. כך ניתן לעבור שינוי לא רק בצד הגופני, אלא גם בצד הפסיכולוגי והסוציולוגי החשובים לא פחות. ד"ר איתי זיו (Ph.D), מומחה לפעילות גופנית, ספורט וחדרי כושר, ודגנית גלסמן, פסיכולוגית חינוכית מומחית ופסיכולוגית ספורט. אל האתר של איתי: |