גופן וקישורים
צבעים
סמן העכבר
בית | » | ערוצי תוכן | » | בריאות | » | תזונה בריאה | » | שבירת מיתוסים מרכזיים בתזונה |
כל כך הרבה מיתוסים יש בנושא התזונה, ואין כיף גדול יותר מלשבור אותם לרסיסים. בכתבה הבאה נתייחס לכל מיני "עובדות" שגורמות לנו לעשות הרבה טעויות בדרך לשמירה על אורח חיים בריא, תזונה נכונה ודיאטה. אז בואו נתחיל...
נילי איזנברג, דיאטנית קלינית B.Sc., 26.11.2015
חשוב לדעת את העובדות התזונתיות הנכונות
שבירת מיתוס מס' 1: "אם אני אוכל פחות אני ארזה..."אחד מהמיתוסים המשמעותיים ביותר. אז זהו שהוא לא נכון. גוף האדם הוא לא משוואה ותזונה היא לא מתמטיקה. אני יודעת שקראתם את המיתוס הזה באלפי מקומות וסביר להניח שעוד תקראו אותו באלפי מקומות נוספים. חישבו לרגע: האם הגיוני שכאשר אני מספקת לגופי מעט מדי מזון, דבר שגורם לו להיות בסטרס ולנסות לשרוד, האם במצב כזה הוא ימשיך לשרוף את הפחמימות כרגיל? האם הוא ימשיך להשתמש בכל רכיבי התזונה באותו הקצב? התשובה ברורה - לא! במצב כזה, הגוף יתייעל. כלומר, שריפת הפחמימות תהיה איטית יותר בכדי לשמר את הפחמימות, לשמר את המעט שנשאר בכדי לשרוד. גם שריפת השומנים תהיה איטית יותר בכדי לשרוד, והרי אחת המטרות שלנו בהרזיה היא לפרק את רקמת השומן. אז מה בעצם צריך לעשות אם רוצים לרזות? בגדול, פשוט לאכול בצורה מבוקרת ומושכלת המותאמת אישית לכם. שבירת מיתוס מס' 2: "אם אוכלים ארוחה גדולה מאוד, ניתן לקזז את הקלוריות מארוחות אחרות באותו היום או יום למחרת..."כמה פעמים צמתם/אכלתם מעט מאוד במהלך היום כאשר ידעתם שבערב אתם מתכוונים לאכול הרבה? או לחילופין, יום אחרי ארוחה גדולה החלטתם לקזז את הקלוריות ולאכול מעט מאוד? הרעיון שנמצא בבסיס המחשבה הזו הוא שכמות הקלוריות הנצרכת ביממה היא שקובעת האם אני בעודף קלורי ועלולה להשמין. בשביל להבין עד כמה הרעיון הזה שגוי צריך להבין איך הגוף עובד. ברגע שאנחנו אוכלים ארוחה גדולה מאוד, אין דרך לקזז את הקלוריות שנצרכו במהלך הארוחה הזו. עצוב, אבל נכון. במידה ואכלתי כמות גדולה מאוד של מזון, הגוף יהפוך את רכיבי התזונה העודפים לשומן. הרכיבים העודפים לא יישארו בדם ויחסמו את הורידים והעורקים, אלא יהפכו לחומר אחר (שומן) וייכנסו לתוך מאגרי השומן שהם מאגרים שיכולים לגדול ולגדול ואין להם מכסה. כך בדיוק אנחנו משמינים. במידה ואני אוכלת מעט מאוד באותו היום, לקראת אותה ארוחה גדולה, אני לא אהיה ב"מינוס" ואז אוכל להרשות לעצמי לאכול הרבה, אלא אני מאטה את קצב חילוף החומרים שלי, יוצרת סטרס בגוף וגורמת לרעב אף גדול יותר בארוחה המיוחלת, דבר שיגרום לי בסופו של דבר להשמין אף יותר. לקריאה נוספת: אז מה עושים? אוכלים כמו שצריך במהלך היום וגם ביום למחרת ובארוחה עצמה אוכלים יותר. כן, אוכלים יותר, מפעילים שיקול דעת תוך כדי האכילה ובוחרים כמה לאכול ומה לאכול. משתדלים לא לאכול בחוסר מודעות ומשתדלים לא לאכול "כי כבר אכלתי הרבה, אז מה זה משנה אם אוכל עוד...". היו קשובים לחשקים ולאותות הגוף שלכם תוך כדי הארוחה. התענגו מהארוחה ודעו שאי אפשר תמיד לאכול מושלם. קבלו זאת. ביום למחרת, איכלו כרגיל. שום דבר לא קרה וגם לא יקרה... לא משמינים כל כך בקלות. שבירת מיתוס מס' 3: "אם אני לא אוכל פחמימות - אני ארזה" (או "פחמימות משמינות")כאשר לא צורכים פחמימות אכן ישנה ירידה במשקל - זה נכון, אך האם אותה ירידה במשקל משמעותה הרזיה? מהי הרזיה בעצם? הרזיה הינה ירידה באחוזי השומן, פירוק מאגרי השומן. הרי זה מה שמפריע לנו, מבחינה אסתטית ומבחינה פיזית - השומן! ירידה במשקל יכולה להתרחש עקב ירידה באחוזי השומן - נכון, אבל הירידה במשקל לא תהיה גדולה וזאת מכיוון ששומן לא שוקל הרבה. לרוב, ירידה גדולה במשקל היא בגלל ירידה בנפח הנוזלים בגוף. הסיבות לירידה בנפח הנוזלים הן רבות, אך הנפוצה שבהן היא אכילה דלה או הימנעות מפחמימות. לפחמימות יש תכונה והיא ספיחת נוזלים. דמיינו שאתם מכניסים פרוסת לחם לתוך כוס מים ואז מוציאים את הפרוסה. מה קרה לפרוסה? היא ספגה מלא מים לתוכה. עכשיו דמיינו שאתם מכניסים סטייק אנטריקוט לתוך כוס מים ואז מוציאים את הסטייק. מה קרה לסטייק? כלום. חלבון ושומן לא סופגים מים. אותו הדבר קורה במערכת העיכול שלנו: כאשר אנחנו אוכלים פחמימות הן סופחות מים, ולכן אנחנו מרגישים כבדים יותר לאחר אכילתן. כאשר אנחנו נמנעים מאכילת פחמימות אין את ספיחת המים, ולכן אנו חשים קלים יותר ואכן ישנה ירידה במשקל (ולא בשומן!). דבר נוסף מתרחש כאשר אנו צורכים כמות דלה מדי של פחמימות או נמנעים מהן לגמרי - הגוף נכנס לסטרס/מצוקה ומתחיל לפרק את השריר. השריר מורכב מאחוז גבוה של מים ולכן בפירוקו הגוף מאבד כמות גדולה של מים, וכתוצאה מכך משקל רב. מסקנה: כאשר אנו אוכלים מעט פחמימות או נמנעים מהן לחלוטין - אנו יורדים במשקל. הירידה במשקל היא עקב פירוק שריר וירידה בנפח הנוזלים במערכת העיכול. דבר נוסף שמתרחש הוא האטה של המטבוליזם והשמנה עתידית מהירה. מסקנה נוספת: פחמימות חיוניות לתזונה שלנו וטעימות מאוד! בתיאבון, עדיין לא חברים שלנו בפייסבוק? הצטרפו עכשיו! |