גופן וקישורים
צבעים
סמן העכבר
בית | » | ערוצי תוכן | » | בריאות | » | על מזונות ומשקאות | » | יתרונותיו הבריאותיים של תות השדה |
תות השדה נחשב לאחד מהפירות הנצרכים ביותר. מעבר לאכילתו כפרי טרי הוא משמש להכנת מגוון משקאות, ריבות וקינוחים. תותי השדה מכילים פיטו-כימיקלים, ויטמינים, נוגדי חמצון ומינרלים, להם מיוחסות סגולות בריאותיות ותרומה להפחתת סיכון התחלואה במחלות לב וכלי דם, שיפור פרופיל השומנים בדם והפחתת סיכון לתחלואה בסוגי סרטן שונים. בסקירה זו, אביא מידע עדכני באשר להשפעתם הבריאותית של תותי השדה, החומרים הפעילים בהם וגם אעסוק בשאלה כמה תותים מומלץ לצרוך.
ליאור גל, דיאטן קליני וספורט (R.D), בוגר תואר במדעי התזונה (B.Sc), 16.03.2016
אוהבים תותים? גם אנחנו!
מספר יתרונות בריאותיים בולטיםתותי שדה הם פירות חשובים בדיאטה הים תיכונית, ומכילים חומרים ממשפחת הפיטו-כימיקלים והפלבנואידים שהם תוצרי חילוף החומרים בצמח, וביניהם נכללים: אנטו-ציאנינים (Anthocyanins), קטכינים (Catechins), קוורציטין (Quercetin) וקאמפרול (Kaempferol). מרכיבים אלה פעילים ביולוגית בקרב בעלי חיים ובני אדם הצורכים אותם ומיוחסים להם יתרונות בריאותיים רבים כגון:
תותי שדה מהווים מקור טוב לויטמינים
ממצאים מחקריים על תרומתם הבריאותית של תותי שדהמחקר שבדק את השפעת צריכת תותי שדה על רמת הסיכון לתחלואה במחלות לב ועל רמת העקה החמצונית (מצב המאופיין בפעילות מוגברת של חומרים מחמצנים מזיקים בגוף) מצא כי צריכה יומית של 500 גרם תותים במשך 30 יום, תרמה להפחתה של: 9% ברמת הכולסטרול הכללי בדם, 14% ברמת ה- LDL ("הכולסטרול הרע") ו- 20% ברמת הטריגליצרידים. בנוסף, לאחר 30 יום של אכילת תותי שדה, חלה עלייה משמעותית בריכוז נוגדי החמצון בנוזל הדם, עלייה של 41% ברמת ויטמין C ועלייה של 40% ביכולת הגוף לנטרל רדיקליים חופשיים ולמנוע נזקי חמצון. יש לציין שלאחר שבועיים מתום הניסוי והפסקת אכילת התותים, האפקט המגן שנבע כתוצאה מאכילתם פסק, ובכדי לשמר את ההשפעה החיובית של תותי השדה יש לכלול אותם כחלק אינטגראלי מהתזונה. לעומת זאת, כתוצאה מצריכת תותי השדה, חלה עלייה של 32% בעמידות כדורית הדם האדומות מפני הרס הנגרם עקב חשיפתן לחומרים מחמצנים, עמידות זו נותרה גבוהה גם לאחר שבועיים מתום הניסוי. כנסו בנוסף: עדות נוספת לכך שדיאטה המכילה תותי שדה תורמת להפחתת התחלואה במחלות לב וכלי דם, נמצאה במחקר שנערך במדינת איווה בארה"ב וכלל 34,489 נשים הסובלות מעודף משקל. הממצאים מראים כי עם העלייה בצריכת התותים היומית, כך פחת הסיכון לתמותה ממחלות לב וכלי דם בקרב נשים אלה במהלך 16 שנות מעקב. לעומת זאת, מחקר אחר בו השתתפו כ- 27,000 נשים, לא מצא קשר בין צריכת תותי שדה להפחתה בסיכון התחלואה, אך ככל הנראה ניתן לייחס זאת לצריכה ממוצעת ומתונה של 1-3 מנות תותי שדה בשבוע. אף על פי כן, נמצא שבקרב נשים שצרכו לפחות 2 מנות תותים בשבוע, חלה ירידה מתונה אך מובהקת בגורמי הסיכון לתחלואה במחלות לב וכלי דם ביחס לקבוצת נשים שלא צרכה תותים כלל (אך לא די בממצאים אלה ודרושים מחקרים נוספים). לאחרונה גובר העניין באשר להשפעותיה האנטי-סרטניות של החומצה האלגית (Ellagic Acid), המהווה כמחצית מהמרכיבים הפנוליים בתותי שדה ונמצאת ברובה בציפת הפרי. במחקר שנערך בנושא, שתי קבוצות בעלי חיים נחשפו לחומרים מסרטנים - קבוצה אחת טופלה בחומצה אלגית ואילו הקבוצה השנייה נותרה ללא טיפול. מהממצאים עולה כי בקבוצה שטופלה בחומצה האלגית שיעור התחלואה בסרטן הריאות היה נמוך ב- 60% ביחס לקבוצה שנותרה ללא טיפול. מממצאי מחקר דומה בבעלי חיים,עולה כי מתן חומצה אלגית לפני חשיפה לחומר מסרטן תרמה להפחתה של 59-66% במקרי סרטן העור, 25-50% במקרי סרטן וושט והפחתה מובהקת בהיארעות סרטן הכבד, ביחס לקבוצות שלא טופלו בחומצה אלגית. אילו גורמים משפיעים על תכולת המרכיבים הפנוליים, הויטמינים והמינרלים בתותי השדה?
לסיכוםלצריכת תותי שדה כחלק אינטגראלי מהתזונה, יתרונות מגוונים בשמירה על תפקוד ובריאות מערכת הלב וכלי הדם, ויכולת לצמצם נזקי חמצון תאיים ולמנוע התפתחות מחלות כרוניות, על ידי תרומתם להטיה חיובית של המאזן בין כמות נוגדי החמצון בגוף (ויטמינים, מינרלים ופיטו-כימיקלים), לבין כמות גורמי החמצון התוך והחוץ גופיים המגבירים נזקי חמצון. רוב המחקרים שהובאו בסקירה זו בוצעו בסביבה תוך גופית, אך דרושים מחקרים נוספים בסביבה תוך גופית לצורך העמקת הידע באשר להשפעת צריכת פירות ככלל ותותים בפרט, על מגנוני ההגנה התאיים כנגד נזקי חמצון, ידע שכיום מתבסס ברובו על מחקרים שבוצעו בסביבה חוץ גופית. וכעת לשאלה המתבקשת - מהי כמות התותים שעלינו לאכול? אין כיום המלצה חד משמעית באשר לכמות התותים שעלינו לאכול ביום, אך ממידע מחקרי עולה כי די בשתי מנות תותים ליום בכדי לזכות בהשפעה בריאותית מיטיבה. ההגדרה למנת תות שדה היא 100 גרם פרי (כ- 8 תותים בגודל בינוני). עם זאת, יש לזכור כי ההמלצה הכללית לצריכת פירות עומדת על 3-4 מנות פרי ביום ויש חשיבות רבה לאכילה מגוון פירות המכילים ויטמינים ומינרלים שונים החיוניים לשמירה על בריאותנו. הכותב הוא ליאור גל, יועץ תזונת ספורט ומאמן כושר אישי. |