גופן וקישורים
צבעים
סמן העכבר
בית | » | ערוצי תוכן | » | בריאות | » | דיאטה | » | כשהסוכר פוגש את השומן הבטני |
עוד מימי האדם הקדמון, סוכר ושומן היו מרכיבים בסיסיים בתזונת האדם: שומן על מנת לחמם את הגוף, וסוכר על מנת לשמור על אנרגיה זמינה לאורך שעות היום. גם היום ניתן לראות כחלק מהרכב חלב האם שברובו הוא מורכב מסוכר ושומן. הטעם של סוכר ושומן מוכר לנו עוד מילדותינו והוא ממשיך ותופס מקום בחיינו מהמקום ההתפתחותי וההישרדותי למקום הרגשי. הסוכר הפשוט הינו סוכר שאותו ניתן למצוא בלא מעט מאכלים. יש את הסוכר הסמוי ויש את הסוכר הגלוי.
הדס מדר, יועצת תזונה טבעית ומאמנת לשינוי דפוסי אכילה וחשיבה, 16.04.2016
צריכת סוכרים רבה גורמת להשמנה בטנית
התבנית המוחית לסוכרהסוכר הגלוי זה הסוכר שרובינו מכירים, יודעים ומודעים אליו: עוגות, עוגיות, שוקולדים, מאפים, ממרחים ועוד. הסוכר הסמוי נמצא בלחמים (כן, גם בלחמים בריאים יש סוכר), אורז, פסטה, פתיתים, סויה, מיצים, רטבים, טחינה מתובלת, מעדנים עם מתיקות מעודנת ועוד. המפגש היומיומי עם הסוכר הוא אינטנסיבי וברובו משמעותי להמון אנשים. חלק מהסוכר מציין אצל אנשים רבים תחנות ניחום במהלך היום לו הם מצפים כי הוא נותן להם את "המגיע להם" ועוזר להם לעבור את השעה הקשה של היום. אני נתקלת בלא מעט באמירות מצד מטופליי כמו "אחרי האוכל אני חייב/ת מתוק", "בשעה 16:00-17:00 אחר הצהריים אני צריך/ה מתוק עם הקפה של אחר הצהריים", "כשאני מתעורר/ת בבוקר אני חייב/ת מתוק על הבוקר על מנת להתעורר". ישנה תבנית ברורה בין מתוק להתעוררות שאנו גדלים לתוכה עוד מגיל ינקות: תבנית של מתוק לריכוז (בעיקר במבחנים), תבנית של סיום הארוחה כי בסופה יש קינוח. תבניות אלה מוטעות ומעכבות המון תהליכים בגוף. מתוק/סוכר זהו סם ממכר, הוא מוכר וידוע לנו עוד מימינו הראשונים לחיים. קל למצוא בו נחמה מכמה סיבות: הוא זמין, הוא טעים ותמיד יש תחושה של עוד. ללא מעט אנשים שנמצאים במקום הרגשי של המתוק הוא מהווה את החיבוק והנחמה שאותו האדם זקוק לה. מעבר למשקל שלכם, האם באמת הסוכר צריך להיכנס לגוף שלכם בתדירות יומיומית שמעוגנת בטקסיות שאתם יצרתם לעצמכם? לקריאה נוספת: גמילה מסוכריםעל מנת להוציא את הסוכר מחיי היומיום שלכם, יש לעשות את זה בהדרגה על מנת לא להרגיש תופעות פיזיולוגיות שיקשו עליכם בתהליך. מזונות שניתן לשלב בתפריט היומי בעלי ערך גליקמי נמוך: בטטה, פרי בשילוב יוגורט או 3-4 אגוזים, חטיפי חלבון שמגיעים בטעמים וניתן לשלב אותם בין ארוחות, תמיד עדיף לקחת פרוסת לחם מחמצת שיפון/מלא/כוסמין עם מעט גבינה וריבה או טחינה גולמית וסילאן, ויש עוד המון אופציות שקיימות - צריך רק שיהיה את הרצון לדעת לבחור בהם בזמן נתון ולבצע את ההחלטה הנכונה בשעה המאתגרת של היום. בכל מקום שלא תהיו המתוקים והסוכרים תמיד יהיה שם, הזמינות מאוד גבוהה ותרבות השפע מאפשרת את הבלבול. תשאלו את עצמכם האם אתם באמת צריכים את זה לגוף שלכם. היכנסו לקרוא בנוסף: איך להיגמל מסוכרים? הסוכר ותקופתו בחייםהתזונה שלנו היא תלוית גיל. אצל לא מעט אנשים אנחנו נראה מזונות שהם רגילים לצרוך בלי להתחשב בכמויות של אותו מזון, ובאיזשהו שלב בחיים שהם פוגשים שוב את עצמם הם מתחילים לראות שינויים בגוף בדרך כלל זה סביב גיל 35-45 גברים כנשים, כל אחד ושינויו ההורמונליים והפיזיולוגיים. לא מעט פעמים יש ביטוי בגוף שלנו לאותם שנים בהם הזנו את הגוף בצורה הלא נכונה, תזונה שלא התאימה לאורח החיים שקיימנו. תזונה זה דבר שמשתנה עם הגיל, עם השנים. שימו לב כמה פעמים המתוק אליו הייתם רגילים בעבר היום הוא מתוק לכם מדי. הדוגמה הכי טובה שאני שומעת מאנשים זה על כמות הסוכר בקפה שלהם שבעבר הם היו מוסיפים והיום הם הורידו אותו או קיצצו לפחות בחצי. טעם זה דבר נרכש! זה כמו אישה ששכבה בשמש מדי יום ואחרי מספר שנים יש תוצאה של קמטים בעור, סרטן העור ועוד. לכן, דעו לעצור כל תקופה שלכם בחיים גם מבחינה פיזיולוגית, רגשית ומנטלית, ולהתאים את מסלול התזונה שלכם מחדש על מנת לא לפתח השמנה בטנית לא רצויה ועוד מספר רב של גורמים שעלולים להשתנות. השמנה בטנית קיימת אצל כולנו. השומן הבטני הוא שומן חשוב מכיוון שהוא יוצר את שכבת ההגנה של האיברים הפנימיים ומגן מפני זיהומים, דלקות וחבלות. יחד עם זאת, כשהוא בעודף הוא מסוכן, מתחיל ללחוץ על האיברים הפנימיים ועלול לגרום למחלות רבות וביניהן כבד שומני, דלקות במעיים, סוכרת, מחלות לב ועוד. ישנם מזונות כמו הסוכרים הפשוטים שמעלים את הפוטנציאל לפתח השמנה בטנית. ההשמנה הבטנית תלויה גם בגיל, מין, גנטיקה ואורח חיים. השומן הבטני רובו תלוי בתזונה שלכם ובכמויות אותן אתם אוכלים. השומן הבטני מדיד בבדיקות וניתן לבדוק האם הוא בטווח הבריא. לכן, לא תמיד חשוב מהו משקלכם, חשוב לבדוק גם את שאר המדדים, להתאים את התזונה שלכם לגילכם המשתנה וגם למצבכם בו אתם נמצאים בחיים, בין אם זה סטרס מוגבר, יציאה ממחלה, שינוי פיזיולוגי שהגוף עובר ועוד. הכותבת היא הדס מדר, יועצת תזונה טבעית ומאמנת לשינוי דפוסי אכילה וחשיבה. |