טעם מר
טעם מר בפה מצביע תמיד על כך שמשהו בגוף לא בסדר, ואם חשתם בו - אין לעבור על סדר היום. טעם מר בפה עלול להיגרם מסיבות שונות, ביניהן מחלות גרון, דלקת חניכיים, כיבים וגידולים בפה. בנוסף, הדבר יכול להעיד על טראומות או מחלות (במיוחד דלקתיות) של אף ואוזן, שיניים תותבות לא מתאימות, מחלות הורמונליות (למשל סוכרת), תרופות שפוגעות ביצירת הרוק או משנות את הרכבו, מחלות כבד, מחלות כליות, התייבשות (הסיבה הנפוצה ביותר), דלקת קיבה, חיפוי עבה על הלשון שלא מאפשר לרצפטורים של הטעם לתפקד כראוי, טרשת נפוצה, טראומות של המוח, חוסר איזון בפלורת המעיים, דלקת בעצב הפנים, מחסור בויטמין B12. לצד כל אלו, גם הרגלים מגונים משפיעים על מרקם הלשון (כמו עישון ושתיית אלכוהול), וזאת לצאת תחושת מתח, מחלות כבד וכיס מרה, זיהומי מעיים בתולעים או אמבות, נטילת אנטיביוטיקה או תרופות נוגדות תופעות אלרגיות. טעם מר עלול גם להטריד אנשים שתזונתם מבוססת על מזון מעובד, במיוחד כזה שעשיר ב- MSG, אך עלול להופיע גם בהשפעת תוספי מזון אחרים.
לצד כל אלה, אם טעם מר הופיע בפתאומיות - כדאי שתאכלו מוצר המכיל כמות גדולה של ויטמין C כמו קיווי, או צרכו ויטמין C כתוסף תזונה. אם הבחנתם בטעם שונה בחלל הפה שלכם, כדאי לשים לב מה הם בדיוק אותם טעמים:
-
טעם מר-מתוק: לעיתים מצביע על מחלת הסוכרת, במיוחד אם הוא מלווה בצימאון, רעב, איבוד או עלייה במשקל, טשטוש ראייה, חולשה או בעיות בזרימת הדם. מחלת הסוכרת היא מחלה מסוכנת שדורשת שמירה קפדנית על דיאטה, וככל שמגלים אותה מוקדם יותר - כך הסיכוי להצלחה טיפולית גבוה והנזקים לגוף קטנים יותר. לכן, אם גיליתם שטעם מר-מתוק לא ביקר אתכם באופן חד פעמי אלא נהיה לשותף לחייכם - אל תהססו לפנות לרופא.
יחד עם זאת, אם אכן שמתם לב שטעם הפה שלכם מר כמעט באופן תמידי, כדאי שתתייעצו עם רופא גסטרו, או לפחות עם רופא המשפחה שלכם בעניין. הטעם המר יכול להתלוות לבעיות נוספות, כמו:
- טעם מר מלווה בסחרחורת או כאב ראש: עלול להיות סימן ללחץ דם נמוך שהתפתח כסיבוך של כיב קיבה, סוכרת, הפטיטיס, פנקראטיטיס, שחפת או שתיית אלכוהול. במקרים כאלה ניתן לשתות תה שחור מומתק בסטיביה כעזרה ראשונה, אך העיקר הוא לפנות לטיפול בבעיה העיקרית.
- טעם מר שמופיע רק אחרי האוכל: מצביע על צריכת המזון לקויה מאשר על בריאות הגוף. הטעם מופיע לאחר אכילת מזון לא טרי, שמן מדי, מטוגן, כבד או לאחר צריכה של כמויות מזון גדולות.
- טעם מר אחרי נטילת תרופות: מופיע בעיקר לאחר נטילת תרופות אנטיביוטיות, נוגדי טפילים, נוגדי פטריות, תרופות אנטיהיסטמיניות, אנטי-דלקתיות לא סטרואידיות, נוגדי דיכאון ותרופות המשמשות לכימותרפיה בטיפולים אונקולוגיים (זאת אחת מתופעות הלוואי הידועות של התרופות). תופעה זו אמורה להיעלם בהדרגה לאחר כשבוע עם סיום הטיפול באמצעותן. מומלץ לשתות תה שומר ומיץ רימונים כדי לזרז את התהליך ובכך להיפטר מהטעם המר בפה מהר יותר. גם שמן אובלפיחה ואגוזים שונים גורמים לפעמים להופעת טעם מר בפה, שנעלם מעצמו ולא דורש טיפול.
- טעם מר בקרב נשים בהריון: בדרך כלל הוא לא דורש טיפול, אך אם הוא מופיע בשליש האחרון של ההריון, מומלץ לדווח על כך לרופא נשים בכדי לשלול רעלת הריון.
- טעם מר לאחר הלידה: קשור לשינויים הורמונליים וחולף מעצמו. הנקה מזרזת את התאזנות האישה, וכתוצאה מכך גם את היעלמות הטעם המר מהפה. כמו כן ניתן להיעזר ברפואה אלטרנטיבית כמו הומאופתיה בכדי לסייע להעברת תחושת הטעם המר.
- טעם מר שמופיע רק בשעות הבוקר: מצביע על סוכרת, מחלות מערכתיות (כמו לופוס), מחלות במערכת העיכול, אך במיוחד על מחלות כבד או כיס המרה, זיהום בפטריית קנדידה או מחלות אף-אוזן-גרון. במקרים הללו, במקביל לטעם המר, עולה הרגשת יובש בפה. מצד שני, זה עלול להיות גם סימן ששכחתם לצחצח את השיניים לפני השינה...
- טעם מר בזמן השינה: מאפיין רפלוקס, במיוחד אם אתם סובלים גם מצרבות, התקפי בחילות או כאבים ברום הבטן.
- טעם מר לאחר כריתת כיס המרה: בהזדמנות תדווחו על כך לכירורג שלכם, אבל במרבית המקרים לא מדובר בעניין מסוכן והתופעה חולפת מעצמה - צריך רק להקפיד על דיאטה.
- טעם מר בעת האכילה: מצביע לרוב על דלקת כרונית בכיס המרה (כולציסטיטיס), במיוחד אם אתם סובלים גם מחולשה, בחילות וכאבים בצד ימין של הבטן. אם זיהיתם את התסמינים, פנו לרופא -גסטרו.
- טעם מר וגיהוקים אחרי האוכל: עלול להיות סימן לדלקת בתריסריון או בלבלב.
- טעם מר לאחר אכילת דבר מה מתוק: לא דורש טיפול, הוא רק מצביע על כך שהפרזתם באכילת מתוק. אל תעשו את הטעות הזאת שוב, כך תשמרו על עצמכם ועל המשקל.
- אכילת אבטיח ולאחריה מופיע טעם מר: מצביע על כך שיש לכם בעיה בהפרשת מלחי מרה מאחר שמקורו של טעם מר הוא במלחי מרה. אבטיח מעודד את הפרשתם ובכך גורם להופעת טעם מר בפה. טעם זה עלול להישאר במשך 4 ימים אחרי אכילת האבטיח. אם זה מה שקרה לכם - תתייעצו עם רופא גסטרו.
- טעם מר אחרי שתיית מים או תה: מצביע על בעיות רציניות בקיבה או בכבד ודורש התייעצות עם רופא גסטרו.
- טעם מר לאחר צריכת מזון חלבי: לא קשור לאלרגיות או רגישות לחלב, אלא מצביע על בעיה בדרכי המרה ודורש (מלבד גמילה מחלב ומוצריו) פנייה לרופא גסטרו.
- טעם מר שמלווה בריח רע מהפה: הינו סימן לבעיות בחלל הפה ולאור אלה כדאי לבקר את רופא השיניים שלכם.
- טעם מר אחרי שתיית אלכוהול: אחד הסיבוכים הידועים והקלים מכולם של צריכת אלכוהול בדרך כלל התופעה נעלמת מעצמה, אולם כדי לזרז את תהליך היעלמותה, למחרת היום שבו נעשה שימוש באלכוהול, יש לשתות הרבה מים ולאכול מזון קל לעיכול בלבד.
- טעם מר ולשון יבשה (לפעמים יבשה מאד) עם חיפוי צהוב: מדובר בתסמין לבעיה חריפה בלבלב. ייתכן ומדובר בדלקת ובמקרים חמורים הדברים יכול לאפיין סרטן בלבלב (אדנוקרצינומה). בשני המקרים רצוי ללכת להיבדק אצל רופא-גסטרו.
- טעם מר בצירוף בחילות וכאבי ראש: עלול להצביע על בעיה בזרימת הדם במוח. טעם מר, בחילות והקאות הם גם תסמינים של מחלות מוח שונות כמו מיגרנה, גידול במוח, טראומת המוח ועוד. בכל מקרה, אם זה קורה לכם, אל תחכו ופנו לנוירולוג.
- טעם מר שבא בהתקפים ומלווה בהרגשת יובש בפה ובחילות: עלול להיות סימן לזיהום בתולעים שחדרו לגוף לאחר צריכת דגים שלא עברו טיפול תרמי מספיק (למשל, לא טוגנו מספיק).
- טעם מר בפה לאחר גמילה מעישון: נובע ממחסור בויטמין PP. לכן, עבור כל מי שנגמל מעישון או נמצא בתהליכי גמילה חשוב להרבות המזונות עשירים בוויטמין PP כמו לחם שיפון, כוסמת, שעועית, סלק, פטריות, בוטנים וכו'. תוכלו לראות טבלה עם רשימה גדולה של מזונות עשירים בוויטמין PP בנספחים של ספרי "קל להיות בריא". לפעמים כדאי לשקול נטילת תוסף של ויטמיני B למשך מספר חודשים.
- טעם מר לאחר סתימת שן: מצביע על כך שחומר הסתימה לא טוב לגוף.
- טעם מר בפה אצל נשים בגיל המעבר: קשור לחוסר איזון הורמונלי, ובד"כ זה רק אחד מתוך סל גדול של תסמינים שמאפיינים נשים אלה. אני ממליצה להן בחום לפנות לטיפול ולא לסבול בהמתנה שהבעיות תסתדרנה מעצמן. טפלו בעצמכן! נסו הומאופתיה, דיקור או צמחי מרפא. לפעמים אפילו רפלקסולוגיה עשויה לשפר את איכות חייכן לאין שיעור.
לקריאה נוספת:
הרפס: טיפול בדרך הטבעית
ריפלוקס וצרבות: גורמים, סיכונים ודרכי טיפול
מערכת העיכול: מעבד מזון אולטימטיבי
להצטרפות לניוזלטר של FoodsDictionary (בחינם)
אם אתם סובלים מטעם מר בפה כדאי שתפנו לרופא המשפחה שלכם. כפי שראיתם, עלולות להיות סיבות רבות לדבר ויש לבצע בדיקות שונות על מנת לברר את הסיבה. עם הימצאות הסיבות, אופי הטיפול יהיה אפקטיבי ומותאם לבעיה הספציפית. אולם נציין, כי ברוב המקרים של טעם מר בפה מומלץ ליטול פרוביוטיק במינונים גבוהים במשך תקופה ממושכת ולשמור על התזונה וזאת בהתאם למחלה שתתגלה.
טעם מר הוא תסמין נפוץ של מחלות זיהומיות שונות. למשל, טעם מר בליווי הצהבת העור ולובני העיניים הוא תסמין לצהבת. במחלת המונונוקלאוזיס הזיהומית, הנגרמת ע"י ווירוס Herpes IV, לצד טעם מר בלתי נסבל בפה יש התנפחות בלוטות הלימפה, חום וכאבי גרון.
שימו לב! שיטות עממיות להתמודדות עם טעם מר בפה מתרכזות בהקלת התסמין, הן מעלימות או מקטינות את עוצמת הטעם הלא רצוי, אך לא מטפלות בסיבת הופעתו. אין בעיה להשתמש בשיטות הללו כל עוד אתם לא שוכחים במקביל לטפל בסיבת הבעיה. בין השיטות הקיימות:
- לשטוף את הפה במי סודה.
- לשטוף את הפה בתה קמומיל.
- לשתות מים.
- ללעוס ציפורן.
שימו לב אם טעם הפה שלכם משתנה
טעם חמוץ
אם לא אכלתם ולו מאכל חמוץ אחד, אך אתם סובלים מטעם חמוץ בפה, במיוחד אם הוא מלווה בתסמינים לא נעימים אחרים, יש להתייחס לכך. טעם חמוץ יכול להיות תסמין של בעיות בחלל הפה, במערכת העיכול, בלבלב, או אפילו כחלק מתופעת לוואי של תרופות מסוימות או תזונה לא נכונה שעשירה במזונות מזיקים.
טעם חמוץ-מתוק
אם עולה טעם זה בחלל הפה, הוא נוצר כנראה כתוצאה ממתח, חרדה, דיכאון, סכסוך, צריכה מוגזמת של סוכר (ובמיוחד סוכר לבן), שגשוג חיידקים בחלל הפה, גמילה מעישון, מחלות כבד, הרעלה בחומרי הדברה או תופעות לוואי של תרופות שונות. יחד עם זאת, לפעמים סוכרת סמויה מלווה גם היא בטעם חמוץ-מתוק בפה, אולם רק איש מקצוע יכול לאבחן את הסיבה. מה שיזרז את התהליך הוא תשומת לב לתופעה ופנייה לייעוץ ואבחון בטרם עת לפני שהבעיה תתפתח למימדים מסוכנים. עשו את זה, גם אם אתם חובבי מטבח סיני ואוהבים את הטעם: הוא לא צריך ללוות אתכם כל הזמן!
טעם חמוץ-מר
טעם זה עלול להופיע מדי פעם או ללוות אתכם לתקופות ממושכות, אך כמעט תמיד הוא מצביע על בעיה כלשהי, כמו תזונה לא בריאה או מרובה, שתיית אלכוהול או עישון לפני השינה. טעם זה עשוי להופיע גם כתופעת לוואי של תרופות מסוימות או תסמין לדלקת במערכת העיכול.
טעם חמוץ-מלוח
עלול להיגרם ע"י מחלות אף-אוזן-גרון, בכי ממושך, דלקת בבלוטות הרוק, שתיית קפה, אלכוהול, משקאות אנרגיה או משקאות מוגזים, אכילת יתר או התייבשות.
בנוסף, טעם חמוץ בפה בקרב נשים הרות נובע מלחץ העובר על הקיבה ונחשב לתופעה נורמאלית, אם כי לא נעימה. התופעה נעלמת מעצמה עם לידת התינוק ולפעמים אף קודם - עם ירידת העובר.
אם שמתם לב שאתם סובלים מטעם חמצמץ בחלל הפה, כדאי שתבדקו אם מדובר באחד מהמקרים הבאים הדורשים טיפול:
- טעם חמוץ מלווה בצרבת: עלול להיות סימן לרפלקס.
- טעם חמוץ מלווה ביובש בפה: עלול להיות סימן להתייבשות. מהרו לשתות מים כדי להשלים את החסר ואחר כך שמרו על מאזן מים בגוף. יש לשתות לפחות כוס מים כל שעה.
- טעם חמוץ המלווה בהתקפי בחילות או הקאות, קלקול קיבה וכאבי בטן: עלול להצביע על כיב קיבה או תריסריון. כדאי שתפנו לרופא גסטרו ללא דיחוי.
- טעם חמוץ מלווה בבחילות: הוא סימן לכיב קיבה, תריסריון או דלקת בקיבה על רקע חומציות גבוהה בקיבה, בעיה בלבלב, תהליכי תסיסה או ריקבון במעיים. מנגד, דבר זה יכול להיות גם סימן להתייבשות או אכילת יתר. רק רופא גסטרו ידע לאבחן את העניין.
- טעם חמוץ בבוקר: סימן לאכילה מאוחרת בערב או לעיכול איטי. מנגד, דבר זה עלול להיות גם סימן לרפלוקס או דלקת בקיבה.
- טעם חמוץ קבוע: אם אתם סובלים באופן תמידי מטעם זה בפה, כנראה שמדובר בבעיה רצינית בחלל הפה או במערכת העיכול. הבעיות השונות יכולות להתבטא כרפלוקס, דלקת קיבה על רק חומציות גבוה, כיב קיבה, תריסריון או בקע סרעפתי.
טעם מתוק
אם לא אכלתם דבר מתוק אך מרגישים טעם מתקתק בפה, הדבר עלול להעיד על הרעלה בפוסגן או צריכה של חומרי הדברה. בנוסף, הדבר יכול להצביע על בעיות בכבד או בלבלב, פגיעה בעצב הפנים, מחסור של אינסולין, מחלה בחלל הפה או גמילה מעישון. הטעם המתוק יכול להתאפיין בכמה צורות:
- טעם מתוק מלווה בכאבים בחזה: עלול להצביע על בעיות בקיבה.
- טעם מתוק המלווה במחלה זיהומית באף: קושי נשימתי וכאבים בחזה עלולים להופיע כאשר באף יש זיהום בחיידק Pseudomonas aeruginosa.
- טעם מתוק בבוקר: סימן לבעיה בלבלב או במערכת העיכול, במיוחד אם הוא מלווה בצרבת או כאבים מאחורי החזה. אם התופעה נמשכת למעלה מארבעה ימים יש לפנות לרופא גסטרו.
- טעם מתוק מלווה בבחילות: הינו תסמין של מגוון רחב של מחלות במערכת העיכול. אם הוא מלווה גם בחיפוי אפור על הלשון (יש לבדוק בבוקר לפני צחצוח השיניים), זה מצביע על תזונה לא נכונה או מרובה מידי. זה יכול לקרות גם כתוצאה ממתח או חרדה. במקרה כזה התופעה נעלמת מעצמה ללא טיפול אחרי שהאדם נרגע.
- טעם מתוק בהריון: עלול להיות סימן לסכרת הריונית. יש לעשות בדיקות לסכרת ואם יש צורך – גם לסכרת סמויה, ולטפל בבעיה.
טעמים נוספים
ישנם סוגי טעמים נוספים אליהם כדאי לשים לב מאחר שיכולים להיות סימפטומים למחלות ובעיות נוספות:
טעם של חלב חמוץ
אם טעם זה תוקף את חלל הפה, הוא יופיע עקב מצבי מתח, זיהום בתולעי מעיים או התכווצויות המעיים. אם הוא מלווה בכאבי בטן, גיהוקים ובחילות - הדבר עלול להעיד על מחלות קיבה או לבלב.
טעם מתכתי
טעם זה נוצר בפה כתוצאה משימוש בשיניים תותבות או כתרים ולפעמים בשל מחלות בחלל הפה. בנוסף, הדבר יכול להעיד על הרעלה בעופרת, כספית, אבץ, ארסן או נחושת. הוא גם עלול להופיע כתוצאה של שינויים במערכת ההורמונלית, תופעות לוואי של תרופות שונות, אנמיה כרונית, דימום מכיב קיבה או אפילו תסמין לטרום-סוכרת. אם מדובר בתופעת לוואי של תרופה, היא תיעלם מעצמה לאחר סיום נטילת התרופה.
לסיכום
אני מקווה שמאמר זה עזר לכם להבין שיש להתייחס לכל טעם לא נורמאלי שמופיע בפה ועם הופעתו, להתייעץ בנוגע לנושא עם איש מקצוע. כל האמור במאמר הינו בגדר מידע בלבד ולא תחליף לאבחון, ייעוץ או טיפול מקצועי.
הכותבת היא ד"ר יעל טוקצ'ינסקי (PhD), מחברת הספרים "בריאות האישה ברפואה המשלימה", "בריאות הגבר ברפואה המשלימה", "סיפורים מהקליניקה", ו"אסטרולוגיה לכל עת".
אל האתר של יעל: http://www.yaelclinic.co.il
|