גופן וקישורים
צבעים
סמן העכבר
בית | » | ערוצי תוכן | » | חדשות האוכל והבריאות | » | טחינה גולמית: הכוכבת של המטבח הישראלי |
אם תשאלו ישראלי אילו מאכלים נמנים בחמישייה הפותחת שלו, כנראה שטחינה תהיה באחד המקומות הראשונים. היא כל כך מזוהה עם המטבח הישראלי ויש מי שמוסיף אותה לכל מאכל, שלא נדבר על הקינוחים הטעימים והבריאים שניתן להכין באמצעותה. תנו כבוד לטחינה!
מערכת foodsdictionary, 15.03.2018
אי אפשר בלי טחינה גולמית
טחינה, קווים לדמותהטחינה היא מעין ממרח של זרעי שומשום. היא מהווה מרכיב עיקרי במאכלים שונים, כמו חלבה, ממרח חומוס ובמאכלים מסורתיים שונים ממדינות המזרח התיכון, צפון אפריקה ועוד. למעשה, טחינת גרעינים לאבקה היא מלאכה אשר נעשתה על ידי בני אדם עוד מימי קדם. בימים אלו, הכלי שבאמצעותו הפיקו את הטחינה הוא אבני ריחיים, ולצד טחינת השומשום, טחנו כך גם קמחים שונים: קמח סובין וקמח חיטה. טחינה גולמיתאת מוצרי הטחינה השונים מייצרים באמצעות טחינה גולמית, שמכילה כ- 100% שומשום מלא. מבחינה תזונתית, מומלץ להשתמש בטחינה משומשום מלא בזכות הערכים התזונתיים שלה, המסייעים לתהליך עיכול תקין. בנוסף, הטחינה הגולמית מכילה כמות נכבדת של מינרלים. נדגיש, כי ישנו הבדל קטן בין טחינה גולמית משומשום מלא לבין טחינה גולמית לבנה. גם היא בריאה מאוד, אך ערכיה התזונתיים פחותים במידת מה מאחותה. עוד נציין שבטחינה הגולמית יש אחוז גבוה של סידן וברזל אך גם לא מעט שומן. לכן, נמליץ למי ששומר על המשקל לא להפריז באכילתה, מאחר שבכף טחינה יש כ- 85 קלוריות. לצד הטחינות המשווקות ברשתות השונות, ניתן למצוא גם טחינות מיוחדות כמו טחינה אתיופית. מדובר בטחינה נקייה גולמית, טבעית לחלוטין שמיובאת אלינו מאתיפיה. היא מיוצרת משומשום אתיופי טהור מזן חומרה, הידוע כאיכותי ביותר בזכות האדמה בה הוא גדל. בדרך כלל, בכדי להכין את ממרח הטחינה שכולנו אוהבים, מוסיפים לה מים, לימון ותבלינים, אולם יש מי שאוהב לאכול את הטחינה הגולמית בצורתה המקורית והטעימה לא פחות. המקרה המוזר של הטחינה הגולמית כמה פעמים יצא לכם להכין ממרח טחינה, להוסיף מים ולימון, ולקבל משחה סמיכה במיוחד במקום מרקם דליל? ובכן, יש לכך סיבה: כאשר לוקחים זרעים עשירים בעמילן ומעבירים אותם טחינה דקה מתקבל סוג של קמח ובמקרה הזה - מדובר בקמח שומשום. במצב הזה, גרגרי הקמח הללו מצויים בנוזל שמנוני ובו יש כמות נכבדת של אבקה מוצקה. אולם, למרות שהשמן נוזלי הוא לא מצליח להרטיב את הגרגרים אלא מקיף אותם ושומר על היובש שלהם. חלבהבתור ילדים כולנו נדהמנו לגלות שממאכל שאנחנו לא אוהבים מייצרים נשנוש מתוק טעים כל כך. חלבה היא תערובת של סוכר, ונילין, דבש וסילאן. ניתן למצוא אותה בטעמה הטבעי, אך גם עם תוספים שונים כמו קקאו, אגוזים ופיצוחים שונים. את החלבה ניתן לאכול בצורתה המקורית, אך יש לא מעט מתכונים עם חלבה להכנת קינוחים מפתיעים ביותר. לקריאה נוספת: טחינה וטבעונות - חברות חזקה במיוחדבעבר, לטבעונים היה קושי למצוא תחליפים למוצרי היסוד כמו ביצים. הטחינה, בשל מרקמה הדחוס, יכולה לשמש כדבק בהכנת מאפים, פשטידות ועוגות שונות. זה עשוי להישמע מוזר - אבל האם יצא לכם לאכול חביתה טבעונית עם קמח טחינה? אין ספק שמדובר במנה מיוחדת וטעימה שגם צורכי הבשר ישמחו לנסות. אלרגיות או לא להיותהעידן המודרני הביא עמו חידושים ובעיות, והמוכרת ביניהן היא אלרגיות למזונות שונים, ובפרט זרעים שונים. יש לא מעט אנשים הסובלים מאלרגיה לשומשום. בישראל, קיימת שכיחות גבוהה במיוחד בקרב תינוקות עד גיל שנה, ובמחקרים שנערכו גילו ששכבת הגיל הזו נפגעה מכך מאחר שבמוצרים משלימים לתינוקות נהגו להוסיף שומשום. אז מה ניתן להכין עם טחינה גולמית?כפי שציינו, מהטחינה הגולמית ניתן להכין את ממרח הטחינה, אותו ניתן למצוא גם בשווקים. אניני הטעם (ולא רק) יבחינו שקיים הבדל בין טעם ממרח הטחינה התעשייתי לבין זה שמכינים בבית, זאת בשל החומרים המשמרים וכמויות המים שמוסיפים להם. אז מה ניתן להכין בנוסף? מצאנו עבורכם 5 אופציות מעניינות במיוחד:
לסיכוםאין מישהו שלא אוהב טחינה והדרך הפשוטה ביותר היא להכין אותה באמצעות טחינה גולמית. ניתן לשלב אותה במגוון מאכלים, קינוחים ומאפים והיא תהפוך כל ביס לחגיגה שלמה בפה - ושלא נדבר על הערכים התזונתיים שלה. בתיאבון! |