גופן וקישורים
צבעים
סמן העכבר
בית | » | ערוצי תוכן | » | בריאות | » | על מזונות ומשקאות | » | כל החסרונות התזונתיים של גלידה |
דברים רבים הגיעו אלינו מסין, אחד מהם זה הגלידה. לפני כ- 4,000 שנים הסינים התחילו להכין גלידה משילובים שונים של אורז, תבלינים ושלג. במאה ה- 18 מרקו פולו הביא את הרעיון לאירופה. אמנם גלידה זה דבר טעים ויפה, אך מזיק לבריאות. לאוהדי ספירת קלוריות יהיה מעניין לדעת שבממוצע גלידה מכילה בין 160 ל- 325 קק"ל לכל 100 גרם, תלוי בסוג המעדן ובהרכבו. כמות הקלוריות תמצאו על גבי האריזה, יחד עם שאר המרכיבים של המוצר.
ד"ר יעל טוקצ`ינסקי, ד"ר לנטורופתיה (PhD), 28.09.2022
טקסט מתחת לתמונה
ישנם מספר סוגים של הפינוק הקייצי הזה
תוספים ומלא מספרי Eבגלידות יש מספר עצום של תוספי מזון: מתחלבים, חומרי טעם וריח, חומרי צבע וכדומה. חומרים אלה לא מועילים לבריאות ולפעמים מזיקים מאוד, יש ביניהם גם כאלו שממש מסוכנים ועם הזמן הם גורמים להתפתחות מחלות קשות. לפניכם כמה דוגמאות לתוספי מזון שניתן למצוא בגלידה:
בנוסף, גלידה עלולה לפגוע גם בבריאות נשית, במיוחד אם היא חלבית. כמו כן, גלידה חלבית עלולה לגרום או להחמיר אנמיה, במיוחד אצל ילדים. ומה עם סימון שאין סוכר?אלה אולי הסוגים הכי בעייתיים של גלידות, שם סוכר הוחלף לתחליף סוכר. אם לדבר על הנזקים, אז עדיף כבר לצרוך סוכר רגיל. נזקי ממתיקים מלאכותיים זה נושא מיוחד, רק אביא לדוגמא מחקר אחד. למרות שהוא נעשה על משקאות ממותקות ולא על גלידה. המחקר נערך בהשתתפות יותר מ- 60 אלף נשים וחקר השפעת המתקת משקאות לסיכון התפתחות סוכרת. תוצאות המחקר: הסיכון ללקות בסוכרת אצל נשים ששתו משקאות המכילים סוכר לבן היה גבוה ב- 21% והסיכון לפתח סוכרת אצל נשים שצרכו משקאות המכילים ממתיקים מלאכותיים ב- 43% (לעומת אנשים שלא צרכו משקאות ממותקים). היכנסו בנוסף: ומה עם זה שהיא קרה מאוד?מן הסתם, גלידה קרה. שכשצורכים מוצר קר, טמפרטורת הגוף יורדת בחדות, כלי הדם מצטמצמים והדם מתחיל לזרום לאיברים בצורה גרועה, מה שפוגע באיברים שונים. לא תמיד יש לכך ביטוי מיידי, אך ידוע שמעל שליש מאוכלוסיית העולם סובלת מכאב ראש אחרי אכילת גלידה. זהו ביטוי לחוסר אספקת חמצן למוח. בימים חמים אכילת גלידה קרה גורמת לירידה חדה מאוד של הטמפרטורה בדרכי הנשימה והוושט כאשר הגוף מחומם מבחוץ. חוסר איזון הזה הוא סטרס קשה לגוף. אגב, יש גישה שאומרת שבריא לאכול דברים חמים בחום (דוגמת תה חם בחמסין) וקרים בימים קרים, וזאת על מנת לשמור על האיזון. ראוי גם לציין שגלידה מתעכלת ונספגת בצורה גרועה בגוף, ולכן היא נחשבת למזון "כבד" למדי, כי גלידה מתחילה להתעכל רק אחרי שמתחממת. עם זאת, אם מזון כבד אחר (למשל, קטניות או בשר) גורם לתחושת השובע, לא כך הגלידה: היא רק מעבירה זמנית את תחושת הרעב, שמהר מאוד מתעורר במלואו הכוח. אנשים להם גלידה מזיקה במיוחדניתן למנות חולי סוכרת (גם גלידות שמכילות סוכר לבן וגם אלה שמכילות תחליפי סוכר), חולי יתר לחץ דם, סובלים מדלקת קיבה כרונית, סובלים מטרשת עורקים, חולים במחלות נשימה תכופות, סובלים מכאב גרון, בעלי נטייה ליצירת אבנים בכיס המרה ובכליות, סובלים מכיב פפטי, דלקת קיבה כרונית, רמות כולסטרול גבוהות בדם. אם מדובר בגלידה חלבית, אז גם לאנשים שסובלים מאי סבילות ללקטוז, אנשים אנמיים (כולל סובלים מטלסמיה ומחסור ב- G-6-P-D) ונשים שסובלות מבעיות נשיות. האם אפשר לוותר על גלידה?בהחלט כן. אמנם זה פינוק נפוץ ומקובל, אך בזמן מלחמת העולם השנייה בארץ אסרו על ייצור, מכירה ואכילת גלידות - ואיש לא ניזוק מכך, לפחות בריאותית. מי שמתעקש לאכול גלידה, לפחות-לפחות לאכול גלידה עד 11 בבוקר (12 בשעון קיץ), בבית (לפחות לא בחוץ) ושזאת תהיה גלידה ביתית, פרווה, ללא סוכר עם פיצוחים וצימוקים או פירות יבשים אחרים, ללא צבעי מאכל או עם צבעי מאכל טבעיים שהכנתם לבד בביתכם. בגלידה כזאת נשאר רק גורם שלילי אחד: קור. סורבה הוא אלטרנטיבה נוספת פחות מזיקה לגלידה רגילה. עם זאת, אי אפשר לקרוא לקינוח זה בריא בגלל הסוכר או תחליפי הסוכר המלאכותיים בהרכבו. הסורבה מבוסס על מחית פירות או פירות יער. בזכות הסיבים שבהם, הסוכר נספג בדם לאט יותר, מה שאומר שלא תהיה קפיצה באינסולין כמו זו מגלידה. הסורבה גם מכיל פחות שומן ולא מכיל חלב או שמנת. והכי טוב: שתו מים ואכלו אבטיח! הכותבת היא ד"ר יעל טוקצ'ינסקי (PhD), מחברת הספרים "בריאות האישה ברפואה המשלימה", "בריאות הגבר ברפואה המשלימה", "סיפורים מהקליניקה", ו"אסטרולוגיה לכל עת". אל האתר של יעל: www.yaelclinic.co.il |