גופן וקישורים
צבעים
סמן העכבר
בית | » | ערוצי תוכן | » | נשים, הריון ולידה | » | נשים, שינויים הורמונליים ופציעות ספורט |
האם נשים בזמן מחזור, היריון או גיל המעבר נפצעות יותר במהלך פעילות ספורטיבית? חוויותיהן של נשים בפציעות ספורט יכולות להיות מושפעות משינויים הורמונליים במהלך הווסת, ההיריון והמנופאוזה, אך הקשר בין גורמים אלו לבין הסיכון לפציעה הוא מורכב ומשתנה מאישה לאישה. בעוד שחלק מהנשים עשויות לחוות שינויים בסיכון לפציעה במהלך שלבים אלה, ייתכן שאחרות לא יושפעו באופן משמעותי. להלן סקירה כללית על הקשר האפשרי בין פציעות ספורט בתקופות השונות בחיים.
ד"ר איתי זיו (Ph.D), ד"ר בתחום אימון ומנהל ספורט, 06.09.2023
תשמרו על עצמכן בעת הפעילות הספורטיבית
מחזור חודשיבמהלך הווסת, תנודות הורמונליות יכולות להשפיע על רפיון הרצועות והגידים, ועלולות להשפיע על יציבות המפרק ועל הסיכון לפציעה. חלק מהנשים עשויות להיות מועדות יותר לפציעות מסוגים מסוימים, כגון קרעים ברצועה צולבת קדמית (ACL) עקב שינויים הורמונליים אלה. עם זאת, השפעת הווסת על הסיכון לפציעה יכולה להשתנות בין הנשים ולא כולן תחוונה סיכון מוגבר במהלך שלב זה. מרכיב היכולת להתאמן והמוטיבציה משתנה בין נשים, והינו פקטור חשוב בבניית תוכנית האימון ובהתאמה האישית בזמן המחזור החודשי. היכנסו: מחשבון ביוץ. היריוןהיריון הינו מצב פיזיולוגי תקין ובטח שאינו מחלה, אך היריון כרוך בשינויים פיזיולוגיים משמעותיים, כולל שינויים בחלוקת המשקל, שינוי יציבה ושינויים בגמישות הרצועות והמפרקים עקב שינויים הורמונליים כמו עלייה ברמות הרלקסין. שינויים אלה יכולים להשפיע על היציבות והביומכניקה, ועלולים להגביר את הסיכון לפציעות מסוימות. נשים בהיריון עשויות גם תצטרכנה לשנות את שגרת האימון שלהן כדי להתאים את גופן המשתנה ולהפחית את הסיכון לפציעה. היכנסו: מחשבון היריון. לקריאה נוספת: גיל המעברבמהלך גיל המעבר, שינויים הורמונליים ובמיוחד ירידה באסטרוגן, יכולים להשפיע על צפיפות העצם, מסת השריר והסיכון לתחלואה לבבית. זה עלול להגביר את הסיכון לשברים ופציעות שרירים ושלד, היארעות מחלות לב וכלי דם ועלייה בלחץ דם אצל חלק מהנשים. עם זאת, פעילות גופנית סדירה ותזונה נכונה בגיל המעבר יכולה לסייע בהפחתת סיכונים אלו. חשוב לציין שגורמים אינדיבידואליים, כולל רמת כושר כללית, טכניקת פעילות גופנית, עצימות האימון והיסטוריית פציעות קודמות, ממלאים תפקיד משמעותי בסיכון לפציעות. עיסוק נכון בחימום, מיזוג, אימוני כוח ותרגילי גמישות יכולים לעזור להפחית את הסבירות לפציעות בכל שלבי חייה של האישה. אז מה אפשר לעשות?נשים יכולות לנקוט בצעדים יזומים כדי למזער את סיכוני הפציעה במהלך שינויים הורמונליים אלה:
לסיכום, בכל תקופות החיים של האישה חשובה הפעילות הגופנית ויש לכך יתרונות רבים, כשהעיקרי שבהם הינו שיפור מצב בריאותי והפחתת הסיכון לתחלואה במחלות שכיחות, שיפור איכות החיים ועוד. הכותבים הם מורן נחמני, בעל תואר ראשון בתזונה קלינית ופיזיולוג מאמץ, רכז ומרצה בכיר בהכשרת מדריכי כושר, וד"ר איתי זיו (Ph.D), עוסק מזה שנים בתחום הפעילות גופנית, ספורט וחדרי כושר. אל האתר של איתי: www.itaiziv.co.il |