לכתבה הראשונה בסידרה: דיאטה - כישלון ידוע מראש.
תפקידים התנהגותיים ורגשיים רבים תופסים מקום מרכזי בהקשר לתזונה שאנו צורכים ולהתנהגויות האכילה שלנו.
אוכל כחסם רגשי וכתחליף לרגש: לאנשים יש קושי בזיהוי רגשות אותם הם חשים ובלבול בינן לבין תחושות גופניות שונות. תחושות של כעס, אכזבה, עצב או געגוע מתפרשות לעיתים כתחושת רעב המביאות את האדם לפנות למקרר במקום לבחון את עצמו, את רגשותיו ותחושותיו או במקום לפנות לאדם הרלוונטי ולהתמודד איתו ועם הסיטואציה. ילד המקבל מכה ומעודד/מפוצה על ידי הוריו בסוכרייה, בגיל מאוחר יותר אותו יפצה על אהבה נכזבת ותחושות כאב על ידי אוכל במקום על ידי נתינת מקום לרגש ולהתמודדות עמו. האוכל מקל/מפצה על ההתמודדות הרגשית, אך ההקלה היא רגעית וקצרת טווח. כאשר חולפת תחושת השובע, הרגשות עולים שוב ועימם תחושות התסכול, הדיכאון והאכזבה.
התעלמות מקולות פנימיים, "תחושות רעב ושובע": אנו אוכלים גם כשאנו לא רעבים. נדיר למצוא היום אנשים שיודעים להפסיק לזלול לפני שהם מתפוצצים או כי הם פשוט לא רעבים. אין זה פלא שהדבר קורה, שכן אנו חשופים לאוכל לאורך היום, בכל סיטואציה, פעילות ומפגש. האוכל הפך להיות חלק בלתי נפרד מהתרבות שלנו והפך להיות עוד אחד מהמאפיינים המגדירים אותנו ואת קבוצות הייחוס שלנו (בהתאם לסוג האוכל שמוזמן לישיבה, ניתן להסיק על יכולות כספיות, רצון להרשים וכדומה).
אז איך אפשר לרדת במשקל, לשמור על משקל גוף תקין ויציב לאורך זמן, להיות מאושר, שבע וליהנות מאוכל ומאכילה?
כשאנו רוצים לרדת במשקל ולהישאר במשקל גוף תקין ויציב לאורך זמן, אנו עומדים בפני תהליך, תהליך של שינוי, המכיל בתוכו התנהלות של קבלה והחלטה ללמידה, שינוי בתזונה, שינוי בדרכי החשיבה, בדרכי ההתמודדות ובמודעות לתחושות ורגשות. החשבון אינו עוד בעיקרו חשבון קלורי, אלא חשבון נפש וקבלת העצמי.
המושג "דיאטה" נשמע ומתקבל כפרויקט ולפרויקט יש מועד התחלה ומועד סיום. זוהי עבודה קשה ומאומצת לטווח מוגדר. אולם השינוי אינו עוד פרויקט אלא דרך חיים, דרך המלווה אותנו לאורך כל הפרויקטים הקטנים של חיינו. השינוי צריך לכלול זיהוי קודים של רעב ושובע, אכילה מגוונת ובחירה חופשית, יכולת לדעת לעשות את האיזון בהתאם לצרכי הגוף והנפש. איזון זה יושג לכשתהיה הבנה שאין אוכל טוב או רע אלא מינונים נכונים בהתאם לצרכים רגשיים, בריאותיים, התנהגותיים ופיזיולוגיים אישיים.
הצלחה בתהליך תהיה הגעה למצב שבו נחוש רעב אמיתי ונספק אותו מתוך בחירה חופשית והנאה ונבחר להפסיק לאכול כשנחוש שבעים. אכילה שכזו אינה מלווה את האכילה ברגשות אשם, בושה או חרטה ומותירה בנו רגשות עונג. כך לדוגמא אקט של ספירת קלוריות, פעולה מוחשית הניתנת לחישוב בקלות, לאור התוכנות הקיימות כיום, כתוכנה לחישוב שבאתר FoodsDictionary, לא יהיה עוד כזה שיסיט את תשומת ליבנו מההתמודדויות האמיתיות עם תחושות ורגשות הקשים להכלה, אלא יהיה כלי תומך ומאזן בתהליך השינוי. ספירת הקלוריות תשמש ככלי עזר, שעם הזמן, תרד התלותיות שלנו בו ככל שנתקדם בתהליך השינוי. הכלי תמיד ישמש אותנו אך לא יהיה זה שיכתיב לנו מה לאכול ומה לא.
ליווי מקצועי
בשל מורכבותו של תהליך זה, ברור היום, יותר מתמיד, כי לא רק העובדות והידע הבסיסי חשובים (בסיס לתזונה נכונה, הרגלי אכילה נכונים וכדומה), אלא עצם הליווי המקצועי האישי בתהליך הארוך והמשמעותי על כל שלביו: הליווי המקצועי של המטופל בתהליך השינוי, הובלת המטופל לשינוי, הדרכתו, תמיכה נפשית במטופל לאורך התהליך - הם אלו שעשויים להכריע את הכף האם תהליך השינוי יצליח או לא, עד כמה תהליך זה יהיה משמעותי בעיני המטופל, עד כמה יתמיד בו, עד כמה חייו ישתנו מהקצה אל הקצה. על האדם המעוניין בשינוי ובהצלחתו לבחור במטפל המאמין בצורך בתהליך השינוי ולא רק בדיאטת הרזייה המלווה באיסורים והתניות רבות.
פעילות גופנית כמעודדת ירידה במשקל
פעילות גופנית, מעבר לערכה הפיזיולוגי הבריאותי הרב, משפיעה באופן חיובי גם על מדדים נפשיים רגשיים והתנהגותיים: משפרת מצב רוח, מעלה את תחושת הערכה העצמית, גורמת לשיפור בתדמית הגוף ומפחיתה שכיחות מצבי החרדה והדיכאון. עיקר חשיבותה של הפעילות הגופנית נעוץ בשמירה על המשקל שירד ובמניעת ההשמנה מחדש.
באם לאורך קריאת המאמר הזדהיתם עם הסיבות השונות לכישלון ומצאתם עצמם אומרים "זה מה שקרה לי", "כך הרגשתי..." - אז זהו הזמן שלכם לעשות את השינוי המבוקש, לחיות בשלום עם גופכם ועם האוכל, לחיות חיים מלאי קבלה עצמית ואהבה, אהבת האוכל והאכילה.
נכתב על ידי יעל רחמנוב, תזונאית המתמחה בבניית תוכניות אישיות לירידה במשקל, ובליווי אישי לאורך התהליך.
|