יש לכם מספיק ויטמין D? צילום: abcdz2000
|
|
מחסור בויטמין D ופגיעה בעצמות
במשך שנים ויטמין D פורסם בעיקר בהקשרו לבריאות העצם ומניעת אוסטיאופורוזיס. הויטמין ידוע כויטמין "אור השמש" ולא בכדי: אור השמש מספק 80-90 אחוזים מהתצרוכת היומית של ויטמין D לה זקוק האדם. המזון מהווה את המקור השני בחשיבותו לאספקת ויטמין זה. המציאות המיוחסת למחסור בויטמין D בקרב אוכלוסיות שונות בעולם בכלל ובישראל בפרט, מדאיגה. מסיבות שונות אנשים נמנעים מחשיפה לאור השמש (בעקבות הקשר שבין חשיפה לקרני השמש לבין סרטן העור) או שמאולצים להימנע מחשיפה לשמש (עקב שעות עבודה ממושכות) וכדומה. בהקשר זה, מחסור בויטמין עשוי לגרום לרככת, הידלדלות העצם, אוסטיאופניה, אוסטיאופורוזיס ושברים בעצמות.
כיום ידוע כי מחסור בויטמין לא מסתכם רק בפגיעה בעצמות ונמצא כי השפעות של מחסור ולו המחסור הקל ביותר בויטמין עלולות להצטבר ולהביא לרגישות מוגברת לדלקות, למחלות אוטואימוניות כסוכרת, למחלות לב ואף עשוי לגרום לשיעורים גבוהים יותר של היתכנות סוגי סרטן מסוימים. איני רוצה להרחיק לכת ולהעמיק בקשר שבין מחסור כרוני בויטמין לבין הקשר שבין תחלואה בסרטן, אלא להדגיש את הקשר שבין מחסור בויטמין זה לבין התהוות מחלת לב איסכמית וסוכרת מסוג 2 שלצערי שכיחים יותר בחברתנו.
הקשר שבין מחסור בויטמין D להיווצרות מחלת הסוכרת ומחלות לב וכלי דם
קיים קשר בין רמות נמוכות של ויטמין D לבין היתכנות מחלת הסוכרת מסוג 2. סוכרת מסוג 2 מוכרת כ"סוכרת מבוגרים" או כסוכרת שאינה תלויה באינסולין. סוג זה של סוכרת הינו השכיח ביותר. רוב החולים בה הנם קשישים ואנשים מעל גיל 40 ומעלה הסובלים מהשמנת יתר. אולם בשנים האחרונות יותר ויותר ילדים ובני נוער לוקים בה בשל היעדר פעילות גופנית, השמנת יתר והרגלים תזונתיים לקויים. אנשים הסובלים מסוכרת מסוג 2 מייצרים כמות מספקת של אינסולין, אולם האינסולין והגלוקוז שאותם הוא מעביר אינם יכולים לחדור בצורה יעילה לתאים.
לרמות נמוכות של ויטמין D בסרום הדם (מתחת ל- 20 נ"ג/מ"ל או DHO25) השפעה לרעה על הסינתזה והפרשת הורמון האינסולין מתאי ביתא בלבלב ומכאן שהסיכוי לפתח עמידות לאינסולין עולה ועימה כמובן הסיכוי לפתח סוכרת מסוג 2.
עמידות לאינסולין או בשמה "תנגודת אינסולין" הינה עמידות של תאים להורמון אינסולין, ההורמון האחראי על העברת הגלוקוז מהדם לתאי הגוף, מה שגורם לליקוי בחילוף החומרים של הגלוקוז בדם. ייצור מוגבר של אינסולין (בעקבות העמידות נדרשת כל הזמן כמות גדולה יותר של הפרשת אינסולין על מנת להכניס את הסוכר לתאים עד שהלבלב מתעייף) מוביל להשמנת יתר, ליתר לחץ דם ולרמה גבוהה של שומנים בדם.
נמצא כי אוכלוסיות החשופות באופן קבוע לכמות מופחתת של קרני שמש (ולכן ויטמין D שבגופם אינו משופעל ונמצא ברמה נמוכה בדם) נמצאות בקבוצות סיכון לחלות בסוכרת מסוג 2 מהסיבה שצוינה לעיל. הדבר מסביר את הממצאים כי בעונות החורף, כשהחשיפה לקרני אור השמש פוחתת, יש קושי גדול לאזן את רמת הסוכר בדם.
השמנה, מחסור בויטמין D ומחלת הסוכרת
השמנה מהווה גורם סיכון לתחלואה בסוכרת ומהווה חלק מהתסמונת המטבולית. תסמונת מטבולית הנה שם לקבוצה של בעיות בריאותיות הכוללת יתר לחץ דם, השמנת יתר ורמה גבוהה של טריגליצרידים בדם. הסיבות לכך רבות, אך הסיבה הקשורה לענייננו היא מחסור בויטמין D. אז מהו הקשר שבין השמנה למחסור בויטמין D? האם אנשים בעלי עודף משקל צורכים פחות ויטמין D מאנשים רזים? אנשים הסובלים מעודף משקל מקבלים ויטמין D במזון בכמויות זהות לאנשים שאינם בעלי עודף משקל, בין אם מהשמש, ממזון או מתוספים, אולם רמות הויטמין בדמם נוטות להיות נמוכות יותר. ויטמין D הינו ויטמין המתמוסס בשומן. על כן הגיוני שהשמנת יתר קשורה לרמות נמוכות של ויטמין D: כמות רבה מויטמין D המופק בעור או אשר מגיע מהתזונה מפוזר ומאוחסן ברקמות שומן. על כן, גופם של אנשים הסובלים מהשמנת יתר, אינו מצליח להמיר את ויטמין D לצורתו ההורמונלית הפעילה. בקרב אנשים אלו הויטמין מצטבר ברקמות השומן ואינו זמין לשימוש בגוף. נמצא במחקרים כי ככל שמשקלם של הנבדקים היה גבוה יתר, כך גם רמת הויטמין בגופם הייתה נמוכה יותר.
לאור האמור לעיל, ברור לנו שיש לפעול על מנת למנוע רמה נמוכה של ויטמין D בדם:
- יש לפעול על מנת לשמור על משקל גוף תקין ויציב לאורך זמן.
- מומלץ להיחשף לשמש מדי יום למשך כעשר דקות לפחות (להיחשף לשמש שלא בשעות שבהן הקרינה גבוהה מדי ומסוכנת).
- יש לצרוך מזונות ומוצרים המכילים ויטמין זה: מוצרי חלב המעושרים בויטמין, דגי מים קרים כסלמון, מקרל, סרדין והרינג, ביצה, בשר, דגנים המועשרים בויטמין.
- יש לבצע בדיקות דם שגרתיות מדי חצי שנה - שנה לאיתור חוסר בויטמין. יש ליטול תוסף של ויטמין D בעת הצורך ובהתאם להוראות גורם רפואי ו/או מקצועי מוסמך.
הסבירות ללקות בהרעלת הויטמין נמוכה אך עדיין אין לזלזל ואין ליטול תוסף מזון ללא ייעוץ.
נכתב על ידי יעל רחמנוב, תזונאית טבעית, המתמחה בטיפול תזונתי למחלות נפוצות.
|