מהי אומגה 3?
אומגה 3 היא חומצת שומן רב בלתי רוויה, נוכחותה חשובה להתפתחות תקינה של מבנה התאים בגוף, להפחתת הכולסטרול ה"רע" (מסוג LDL) וליצירת חומרים נוגדי דלקת. אומגה 3 שייכת לקבוצת חומצות השומן החיוניות - זאת אומרת שהגוף לא יודע לייצר אותה לבד אלא צריך לקבל אותה דרך המזון או דרך תוסף. יש למעשה 2 חומצות שומן חיוניות שהגוף זקוק להן: אומגה 3 ואומגה 6. אומגה 6 נמצאת באגוזים ובשמן מן הצומח כמו חמניות, תירס ועוד. מאחר ורובנו צורכים כמות מספקת של שמנים מן הצומח, ומקבלים אומגה 6 במינון אידיאלי, החסר בחומצת שומן זו נדיר. כשמדובר באומגה 3 הסיפור הוא אחר וישנם מצבים רבים של חוסר בחומצה זו. עד היום ידענו כי אומגה 3 יש רק בדגי ים צפוניים, כגון סלמון ובכדי לספוג אומגה 3 הומלץ לאכול דגי ים צפוניים לפחות שלוש פעמים בשבוע או ליטול תוסף מזון המיוצר משמן דגים.בשנים האחרונות נחקר צמח המרווה המרושתת ונמצא כי מכיל אחוזים מאוד גבוהים של אומגה 3, הדרך הכי יעילה לקבל את האומגה ממקור צמחי היא על ידי נטילת תוסף תזונה המכיל שמן מרווה.
מה הקשר בין חומצת שומן ותפקוד המוח?
אומרים שאומגה 3 חשובה למוח ולמערכת העצבים, מדוע? נוכחות מספקת של אומגה 3, על שלושת סוגיה שיפורטו בהמשך, חיונית לבניית ממברנות תאים תקינות. ממברנות הם קרומים דקים היוצרים חייץ בין תאים ורקמות. לממברנות מבנה ייחודי, הן בעלות מבנה פלואידי חדיר למחצה, זאת אומרת הוא מאפשר חדירה באופן סלקטיבי לחומרים מסוימים אל התא, ומונעות כניסה של חומרים אחרים. חוסר באומגה 3 מתבטא בפגיעה בממברנות ופגיעה בחדירת חומרים אל התאים – מה שפוגע בתפקוד תאים שונים בגוף. נוכחות מספקת של אומגה 3 משפרת את תפקוד כל התאים והרקמות בגוף. מחקרים שונים מצאו קשר בין אומגה 3 ומחלות שונות וקבעו כי נוכחות גבוהה של אומגה 3 חיונית להתפתחות תקינה של עוברים, תורמת להורדת כולסטרול וביכולתה למנוע התפתחות מחלות לב, חיונית לטיפול בהפרעת דיכאון, דלקת מפרקים, טרשת נפוצה וטרשת עורקים ונמצא כי יכולה להקל בבעיות קשב וריכוז אצל ילדים.
כדור או נוזל? מקור דגים או צמחי? מה קיים בשוק ומהם היתרונות והחסרונות:
רוב סוגי תוספי אומגה 3 הקיימים בארץ הם ממקור דגים, מדובר בשמן המיוצר בתהליך מאוד לא הומני (בלשון המעטה) מדגי סלמון. שמן הדגים מכיל אומגה 3 משני סוגים: EPA ו- DHA. ניתן להשיג אותו בצורת קפסולה או בצורת נוזל. הקפסולות אמורות להיות נטולות ריח וטעם, אך אנשים רבים מרגישים טעם לוואי לא טעים לאחר הנטילה. מה שיכול לעזור הוא לשמור את התוסף במקרר וליטול אותו כשהוא קר. התוסף הנוזלי שייך לחברת "גרמזה" והוא מיועד בעיקר לילדים שלא יכולים לבלוע כדור, אך מתאים גם למבוגרים. היתרון הגדול בתוסף הנוזלי הוא שהוסיפו לו תמצית לימון ולכן יש לו ריח וטעם של לימון עדין, מאחר ואין לו טעםריח רע אפשר להוסיף אותו למזון: לערבב ביוגורט או מעדן, כשמן לסלט, על לחם בתוספת כל ממרח וכו'.
החסרונות בנטילת אומגה 3 ממקור דגים הם:
- הדגים מקבלים את האומגה 3 מאכילת אצות המצויות במים עמוקים, זאת אומרת שאומגה עצמה הגיעה מהצומח, אז למה לקבל אותה מהדג שאכל אותה? אם אפשר לקחת אותה מהמקור - מהצמח עצמו?
- כשנוטלים אומגה 3 ממקור דגים, נוטלים בעצם שמן המופק מדגים, והוא כולל עוד חומרים מלמד האומגה 3, אחד מהם הוא PCB - חומר רעיל ביותר שנמצא באוקיינוס בגלל זיהום ומרעיל את יצורי המים, הוא רעיל גם לבני אדם, נוכחותו מכבידה על הכבד, הוא פוגע במערכת העצבים ומעלה סיכון לדיכאון וסרטן. אירוני, לא?
- בנוסף, שמן הדגים מכיל חומרים הדומים בפעילותם לתרופות מדללות דם ולכן נטילת אומגה 3 ממקור דגים אסורה למי שנוטל תרופות לדילול דם כמו אספירין.
- ואם זה לא מספיק, אז תהליך יצירת שמן הדגים הוא תהליך מזעזע, לא נקי, לא נעים, לא אקולוגי ויש לו תחליף.
את התוסף הצמחי ניתן להשיג בחברת "מרוולס" המשווקת את הפיתוח הישראלי. מדובר בקפסולות של שמן מרווה מרושתת המכיל אחוזים מאוד גבוהים של אומגה 3 מסוג ALH. היתרון הוא שכשה- ALH נספגת בגוף, הכבד יודע להפוך אותה ל- EPA ו- DHA וכך יש לנו את כל שלושת סוגי האומגה 3, וכל זה ללא תוספת חומרים רעילים וללא התעללות בטבע.
מניסיוני האישי, מדובר במוצר מעולה, הן מבחינת האפקט הטיפולי שלו והן מבחינת הנוחות, לקפסולות הצמחיות אין שום טעם או ריח לוואי, גם אם נשמרות מחוץ למקרר. החיסרון הוא שכרגע, יש רק קפסולות לבליעה, שזה פחות אידיאלי לילדים, אולי בעתיד יהיה גם שמן נוזלי. למי שמחפש פתרון לילדים, אפשר לעשות חור קטן בקפסולה ולערבב עם מעדן, רק קחו בחשבון שאם השמן משפריץ על בגד הוא עושה כתם. בנוסף, התוסף הצמחי יקר יותר מהתוספים העשויים משמן דגים.
אז למי כדאי ליטול תוסף אומגה 3?
- נשים בהריון. כדאי ליטול את התוסף במהלך כל ההיריון, בנוסף על קומפלקס ויטמינים המיועד לנשים הרות.
- ילדים עם הפרעות קשב וריכוז. בן אם מאובחנות או לא, נוכחות אומגה 3 יכולה לעזור ולהרגיע, אך היא אינה תחליף לטיפול נוסף.
לרוב, ילדים עם הפרעות קשב וריכוז הם ילדים בררניים באוכל, רובם נמנעים מירקות ואוכלים כל יום אותו הדבר. במצב זה חשוב מאוד להקנות הרגלי תזונה נכונים ולדאוג לספק להם מספיק חלבון ולהמעיט בסוכרים.
- אנשים הסובלים מדלקת מפרקים, טרשת נפוצה, טרשת עורקים, דיכאון.
- בנוסף, נמצא כי התוסף הצמחי מצמח המרווה עוזר לאזן את רמות הסוכר אצל סוכרתיים ואת רמות הכולסטרול, במינון מתאים ובשילוב עם תפריט תזונתי נכון.
להרחבה נוספת על אומגה 3.
למידע נוסף והתייעצות אישית, ניתן לפנות אלי ישירות בטלפון: 052-8022243 או במייל.
בברכה, מעיין שליבו. www.maayan-clinic.co.il
|