פירות קיץ צילום: Eastbourne Bed and Breakfast, www.eastbourneguide.com
|
|
יתרונות
פירות הם נכס של הטבע, הם מכילים שלל של ויטמינים ומינרלים - ויטמין C, ויטמין E, ויטמין A, מגנזיום, אשלגן, חומצה פולית, אבץ ועוד רבים. ויטמינים אלו תורמים לפעילות תקינה של הגוף, מסייעים בין היתר לבריאות העור, העיניים, לפעילות מערכת החיסון ומערכת העצבים. בנוסף לכך, רוב הויטמינים משמשים גם כנוגדי חמצון ובכך תורמים למניעת מחלות לב, כלי דם ולמניעת סרטנים שונים.
בנוסף לויטמינים ולמינרלים, הפירות מכילים גם פיטוכימיקלים שהם בעצם חומרים בצמח אשר פועלים גם הם כנוגדי חמצון חזקים ביותר. לפיטוכימיקלים כדוגמת הבטא קרוטן והליקופן יכולת למנוע סרטנים שונים ולעכב התפתחות של סרטנים קיימים. בנוסף, הם מונעים תהליכי דלקת ומאטים תהליכי הזדקנות של התאים ובכך תורמים למניעת מחלות לב, יתר לחץ דם, שבץ מוחי וסכרת.
הפירות מכילים גם סיבים תזונתיים אשר תורמים לפעילות מערכת העיכול, משפרים את תחושת השובע ותורמים להורדת כולסטרול וסוכר בדם ונוזלים רבים אשר תורמים לנו לערנות ומונעים התייבשות.
חסרונות
עם כל היתרונות הנפלאים של הפירות יש להכיר גם בחסרונותיהם. הפירות שייכים לקבוצת הפחמימות, כלומר מתפרקים בגוף לסוכר. הסוכר העיקרי שנמצא בפירות הוא חד סוכר בשם "פרוקטוז", סוכר זה נכנס לכבד ומסוגל ליצור שומנים בדם מסוג טריגליצרידים ולהעבירם לזרם הדם ללא בקרה. נראה כי הפחתת כמות הפירות היומית מפחיתה משמעותית את רמת הטריגליצרידים בדם ומפחיתה את הסיכון למחלות לב ולבלב. בנוסף לכך, כמות הסוכר הרבה הנמצאת בפירות עלולה להביא לעליית הסוכר בדם וכן לעלייה במשקל. אני נתקלת רבות באנשים אשר מרשים לעצמם לאכול פירות ללא הגבלה אולם מגבילים את פרוסות הלחם שהם צורכים וחשוב לי לציין כי פרי ופרוסת לחם מחיטה מלאה שווים זה לזה מבחינה קלורית וגם מבחינת כמות הסוכר והפחמימות שמכילים.
המלצות
- הגבילו את צריכת הפירות ל- 2-3 ביום.
- חלקו את הפירות לאורך היום והימנעו מצריכתם יחד.
- שלבו חלבון עם הפירות, יוגורט או גבינה בולגרית, החלבון יאט את ספיגת הסוכר ויספק שובע לזמן רב יותר.
כלל פשוט כדי לזכור מהי מנה של פרי
- 1 פרי בינוני (תפוח, בננה, אגס וכו').
- 2 פירות קטנים (תמר, קלמנטינה, שזיף, שסק...).
- כוס של פירות קטנים מאוד (ענבים, דובדבנים, תותים).
- כוס של פירות גדולים מאוד (אבטיח, מלון וכו').
שימו לב שרבע אבטיח מכיל בין 400-500 קלוריות שהם כ- 20 כפיות סוכר לפחות.
תהנו מהקיץ ושלבו בחוכמה את פירותיו בתזונה היומית!
|