המטופלת ס' הגיעה אליי חיוורת. "אני רעבה" אמרה בקול חלש. כשראתה את מבטי המופתע הסבירה - "יש לי אירוע היום בערב". "נו אז...?" התעקשתי, "אז אני מחכה לאירוע כדי לאכול כמו שצריך" הסבירה.
מזדהים?
ס' אינה היחידה. ההזמנה לאירוע יכולה לעורר רגשות רבים, חיוביים ושליליים - שמחה, התלהבות, ציפייה ומנגד - חשש ("האם אצליח לעמוד בכל הפיתויים?"), אכזבה ("לא הצלחתי לרדת מספיק במשקל") ואף תסכול ("אין לי שום בגד שנראה עליי טוב!").
שילוב הרגשות הללו יכול פעמים רבות להוציא אותנו מהאיזון ולהחזיר אותנו למעגל אכילת יתר. חשוב שנהיה ערים למספר דברים חשובים.
טרום האירוע
- הגדירו מטרה הגיונית לירידה במשקל. אם תחליטו לרדת 10 קילו לקראת החתונה של הבת דודה שמתחתנת בעוד פחות מחודש, סביר להניח שתתאכזבו.
- קנו בגדים מחמיאים - רכשו בגד המחמיא לכם ושאתם מרגישים בו בנוח. אם תיהנו מהמראה שלכם, תצליחו ליהנות יותר באירוע.
- הגבירו את תחושת ה"מסוגלות העצמית" שלכם - נסו לחשוב על סיטואציות בהן הצלחתם לעמוד בפני פיתויים (בחגים או בחו"ל או באירועים אחרים) ובדקו עם עצמכם מה עזר לכם להצליח לעמוד בפני הפיתוי וכיצד תוכלו לשחזר את ההצלחה הזו באירוע הקרוב.
יום האירוע
- הרעבה ביום האירוע היא לא הפיתרון. הרעבה ברוב המקרים מזמנת מיד לאחריה מצב של "בולמוס" - אכילה ותחושה של מלאות יתר לאחר מכן. אל תגיעו לאירוע במצב של רעב גדול מדי אלא במצב של רעב מתון, על מנת שתוכלו לבחור את מזונכם באופן מושכל יותר.
- לפני שאתם מתיישבים לאכול, סדרו לכם צלחת יפה ועשירה. בחרו כל מזון שעולה על דעתכם, אך שלטו בכמויות. הקפידו להעשיר ולגוון את הצלחת בסלטים חיים ומבושלים.
- היו מרוכזים באכילה והקדישו לה זמן מספק. תחושת השובע אינה מגיעה מיד, לכן עדיף להאריך את האכילה ולא "לקפוץ" לביקור נוסף בבופה. אם בכל זאת אתם עדיין רעבים, קחו תוספת בצלחת קטנה והקפידו גם את המנה המוקטנת להעשיר בירקות.
- כשמדובר בארוחת מנות מוגשות, זכרו כי אתם לא מוכרחים לאכול מנה ראשונה ומנה עיקרית רק כי מציעים לכם. אם לאחר המנה הראשונה הנכם מרגישים שובע, סרבו למנה העיקרית.
לאחר האירוע
אם אתם מרגישים שחרגתם מהכמויות המתאימות לכם ואפילו אם אתם מרגישים ש"נכשלתם", זכרו כי המעידות והנפילות נחשבות להתרחשות נורמאלית המקרבת אתכם אל השינוי המיוחל. מעידה אינה כישלון, אלא חוויה לימודית שאפשר וצריך להפיק ממנה לקחים להמשך התהליך. חזרו לשגרה הרגילה שלכם ואל תתנו לאירועים חריגים להסיט אתכם מהמסלול.
מה ניתן לאכול ביום האירוע?
ארוחת צהריים
להלן מספר דוגמאות לארוחת צהריים קלילה:
- ירקות מוקפצים עם טופו.
- סלט קינואה עם גבינה בולגרית.
- כריך עם סלט טונה וירקות.
- פשטידה על בסיס ירקות, גבינות רזות וביצים.
באירוע
להלן דוגמאות למזונות שעדיף לצרוך באירוע:
בופה - סושי או עלי גפן ממולאים, ירקות חתוכים, פרוסת דג כבוש או סביצ'ה, שיפוד סלמון או פרגית. סלטים - סלטים חיים (לדוגמא: סלט עגבניות, סלט חסה, סלט ירקות, סלט כרוב ללא מיונז), סלטים מבושלים (לדוגמא: סלט סלק, פלפלים קלויים, גרגירי חומוס מבושלים, ירקות מוקפצים, סלט גזר מבושל, חציל קלוי). מנה עיקרית - סטייק פרגית, סטייק סינטה, דג אפוי, שוקי עוף, שווארמה הודו או פילה עגל. מנה אחרונה - כדור סורבה, קדאיף או פרלין. שתייה - מים או סודה, כוס יין.
אז שתהיה לכולנו עונת אירועים מוצלחת!
לירון שמעוני, דיאטנית קלינית M.Sc - תזונה מותאמת אישית. www.dietliron.com
|