גופן וקישורים
צבעים
סמן העכבר
בית | » | ערוצי תוכן | » | בריאות | » | תזונה בריאה | » | מלח: כל מה שצריך לדעת |
מלח בישול הוא נתרן כלורי NaCl. המלח הגיע לעולם המערבי ולשימוש לפני בערך 7,000 שנה. בתקופה זו הוא שימש כחומר משמר למזון. עם הגעת המקררים לעולם פחת הצורך לשמר את המזון במלח, אך תעשיית המזון הקפוא, השימורים, ומרבית המוצרים המתועשים (חטיפים, נקניקים, רטבים, תערובות תיבול למיניהן, מאפים ולחמים), ממשיכים להוסיף מלח למזון על מנת למשוך את הקהל ו"לתת טעם" מוסף למזון. תמריץ הוספת המלח במזון גורמת לתחושת צמא מוגבר ומכאן לצריכה ישירה מוגברת של שתיית משקאות קלים, מים מינרלים, בירה וכו`. קחו למשל את דוגמת הפופקורן בקולנוע - נדיר שמישהו יקנה שם פופקורן בלי משקה ליד כי הוא מלוח מאוד.
דפנה ריכטר, נטורופתית N.D ותזונאית הוליסטית, 20.06.2012
מלח: לא לצרוך יותר מדי
טעם המלח הוא טעם נרכש. בתחילת האבולוציה שלנו צרכנו פחות מגרם מלח ליום וכך גם אנו בנויים מבחינה גנטית. ישנם רצפטורים - קולטנים בפה האחראים על תחושת המליחות ועוצמתם משתנה מאדם לאדם. כמות הצריכה בעולם המודרני כיום היא ממוצע של 6-12 גרם מלח ליום לאדם! (כמות זו מתחלקת בין המוצרים המוכנים שאנו קונים שמכילים מלח ובין המלח שאנו מוסיפים למזון שאנו מבשלים). כמות הצריכה המומלצת ליום
מדוע בעצם מלח מזיק לנו?בגופנו קיימות משאבות נתרן-אשלגן שהן בעצם אנזימים בקרומי התאים המובילים באופן פעיל את יוני הנתרן אל מחוץ לתאים ומכניסים את יוני האשלגן אל תוך התאים. משאבות אלו קיימות בתוך התאים של כל בעלי החיים. המלח מכיל כמות גבוה של נתרן. אצל אנשים בריאים הכליות מוציאות את עודף הנתרן על ידי הפרשה מוגברת בשתן. הפרשת הנתרן גורמת גם להפרשת אשלגן. כאשר האשלגן נמוך בגוף, הגוף מנסה לאגור אותו ומכאן בעצם נאגר גם נתרן. גם מים נאגרים לרוב עם נתרן, מה שגורם להגדלת נפח המים בדם. הגדלה זו גורמת לעלייה בלחץ הדם, דבר הגורם ללב לעבוד קשה יותר. מה ניתן לעשות?קודם כל רצוי להוריד את צריכת המלח והנתרן לכמות המינימאלית המומלצת. מלח העשבים: מלח עשבים מכיל צמחי תבלין כמו שום, סלרי, בזיליקום, בצל, פטרוזיליה, כוסברה ועוד. מלח זה עשיר באשלגן ודל בנתרן. סליקורניה: תחליף נוסף נפלא למלח הוא צמח הסליקורניה. צמח מלח בעל טעם מלוח המהווה תחליף בריא וטבעי למלח השולחן שלנו. הצמח גדל בסביבה מלוחה ומכאן שניתן למצוא אותו ברמות מליחות שונות. הצמח דומה בצורתו לאספרגוס וגם צורת ה"בישול" המומלצת לו היא אידוי כמו האספרגוס. על מנת לשמור על סביבת קיום יציבה בתוכנו, מומלץ לא לצרוך כמויות גבוהות של מלחים. גופנו הוא מכונה מופלאה והוא יודע לווסת ולאזן את עצמו אם רק מאפשרים לו. בברכת בריאות, |