גופן וקישורים
צבעים
סמן העכבר
בית | » | ערוצי תוכן | » | מחלות ובעיות | » | תה ירוק לשיפור הקוליטיס |
לצורת האכילה תפקיד חשוב בהשפעת התזונה על הסימפטומים של הסובלים ממחלות מערכת העיכול בכלל, ומחלת קוליטיס הכיבית בפרט. מחלת הקוליטיס היא מחלת מעי גס (קולון) דלקתית, המתבטאת בתופעות כמו שלשולים, כאבי בטן ועוד תופעות של אי נוחות קשה במערכת העיכול.
עדי זוסמן, דיאטנית קלינית, מאמנת בריאות, 09.07.2012
קנקן תה
כאשר מטופלים מספרים לי שאינם מבינים מדוע אותו מזון משפיע עליהם באופן שונה כאשר נאכל בהזדמנויות שונות, אחד הדברים הראשונים שאני מבררת איתם זה צורת האכילה. תחת הכותרת הזו נכנסים גורמים כמו עיסוק נוסף בזמן האכילה, מהירות האכילה ושתייה. מטופלים רבים מעידים על הבדל משמעותי בהרגשתם אם הם שותים בזמן הארוחה ואם לאו. לעיתים, הקטנת הכמות של השתייה בזמן האוכל עוזרת להקטין תופעות כמו גזים, נפיחות וכאבי בטן אצל חולי קוליטיס. יש המפרידים לגמרי בין השתייה לאכילה ומרגישים בהבדל. לסוג השתייה תפקיד חשוב גם כן. שתייה קרה בזמן האוכל יכולה להאט את תהליך העיכול מאחר והאנזימים פועלים בטמפרטורה מסויימת, זו של הגוף (36-37 מעלות) והכנסת כמות גדולה של משקה קר עלולה להפריע לעיכול אצל הסובלים ממחלות מעיים. לגוף לוקח זמן לחמם בחזרה את תכולת הקיבה כדי לאפשר את תהליך העיכול. שתייה חמה ואיטית של תה או חליטות עשויה להיות נסבלת הרבה יותר. איזו שתייה חמה לבחור?אני ממליצה על חליטות צמחים ללא קפאין או התה הירוק. בשונה מהתה השחור, תה ירוק עשיר יותר בנוגדי חימצון. אלה החומרים הפועלים נגד מחלות לב וכלי דם, נגד מחלות דלקתיות שונות ואף מקטינים את הסיכון לסרטן. בתה הירוק יש סוג של קפאין בתה - תאין, כמו בשחור, אך בכמות קטנה יותר, ואני ממליצה בכל מקרה להכין חליטה לא מרוכזת. מחקר חדש מצביע על יכולתו של תה ירוק בשילוב עם פלפל שחור לשפר את הסימפטומים של הסובלים ממחלת הקוליטיס. אמנם המחקר נעשה על חיות מעבדה, אך הוא מחזק ממצאים קודמים. חיות המעבדה שסבלו ממחלת הקוליטיס ושקיבלו חליטת תה ירוק בשילוב עם מעט פלפל שחור השיגו שיפור בדלקת שבמעי, עלייה במשקל וירידה בגורמים מעודדי דלקת. הכמות של התה היתה שוות ערך ל- 3 כוסות תה ליום לבני אדם. המחקר מומן ופורסם ע"י האירגון האירופאי לקרוהן וקוליטיס, ונעשה ע"י חוקרים גרמנים בראשתו של (M. Bruckner. Journal of Crohn's and Colitis (2012) 6, 226–235). מחקרים נוספים, שבוחנים השפעה נוגדת דלקת של מרכיבים תזונתיים שונים מצביעים על האפשרות הזו. בין מרכיבים אלה מוצאים שמן אומגה 3 ושוב חליטות של התה הירוק (Mutat Res. 2007 Sep 1; 622(1-2): 70-83. Epub 2007 Jun 2). נראה שהפוליפנולים (אותם חומרים בעלי האופי הנוגד דלקת) שבתה הירוק בעלי השפעה מעכבת על הפרשת ציטוקינים (חומרים שהגוף שלנו מייצר) מעודדי דלקת. יחד עם זאת, חייבים לקחת בחשבון ששום מרכיב תזונתי בודד לא נמצא כאחראי בלעדי על דיכוי הדלקת של המעי במחלות קרון או קוליטיס כיבית. אי לכך, ההמלצה תהיה "שילוב" של תזונה מתאימה למצב מערכת העיכול, עם תוספים, כמו התה הירוק בין הארוחות, יחד עם טכניקות להרגעה כללית. הכותבת היא עדי זוסמן, דיאטנית קלינית. |