גופן וקישורים
צבעים
סמן העכבר
בית | » | ערוצי תוכן | » | בריאות | » | דיאטה | » | ממתיקים מלאכותיים: המיתוס |
הממתיקים המלאכותיים הפכו לחלק משיגרת החיים שלנו לפחות ב-6 העשורים האחרונים. מדי פעם עולות השאלות על הבטיחות שלהם לבריאותינו, אך הן יורדות מהר מאוד מסדר היום. כנראה שנוח לנו מאוד לצרוך את הכדורים הלבנים הקטנים האלה או השקיות החמודות הקטנות. במקום שנשנה את ההרגלים שלנו, אנחנו פשוט מחליפים מזון לא בריא אחד (סוכר) - באחר.
עדי זוסמן, דיאטנית קלינית, מאמנת בריאות, 31.07.2012
ממתיק מלאכותי
קשה להתעלם מכך כי ודאי יש גורמים המעוניינים שנמשיך לשים אותם בשתייה החמה שלנו, לשתות בלי חשבון ליטרים של משקאות דיאט, לקנות בלב שמח מעדני חלב דלי קלוריות, ללעוס שוקולד ועוגיות "ללא סוכר" ולהרגיש "בסדר". תעשיית הממתיקים המלאכותיים מגלגלת מיליוני דולרים בשנה. גיל השימוש במשקאות דיאט הולך ויורד, ממש במקביל להשמנת הילדים שעולה משנה לשנה (נתונים מתצפית אישית בבי"ס של הילדים שלי ומנתוני מגפת השמנת הילדים). אינני מטיפה לחזור לצרוך סוכר לבן: מחלת הסכרת הפכה למגפה עולמית. היא מלווה בהשמנה, הפרעה במטבוליזם של השומנים בדם ובסיבוכים רבים - מסכני חיים. צריכת הסוכר המזוקק, כתוספת לשתייה חמה, כחלק ממשקאות קלים או כחלק ממאכלים רבים, מסוכנת ולא בריאה. צריכה מוגזמת של הסוכר מעלה את הסיכון להשמנה וסכרת. מכאן שנוח מאוד היה לנו, הצרכנים, לעבור לממתיקים המלאכותיים ולחשוב שאנו נהנים מכל העולמות: לאחר שהתרגלנו לטעם הלוואי הקל שיש לרוב הממתיקים, המשכנו להינות מהטעם המתוק ולהיות בטוחים שפתרנו את כל הבעיות שלנו. אפס קלוריות (או קרוב לכך), אין העלאת סוכר בדם, נשמע פתרון מושלם. לא? אז זהו, שכנראה שלא ממש. מכירים את הבדיחה "סוכרזית משמין. עובדה - רק שמנים צורכים אותו!"?האם אני מתנגדת לתחליפי הסוכר באשר הם ולכולם? כמובן שלא. הכל - במידה. בואו נבדוק קודם את היתרונות של תחליפי הסוכר למיניהם:
נזקים אפשריים לבריאותהאמנם הממתיקים המלאכותיים עוזרים בירידה במשקל? מחקר שארך כ-8 שנים, הראה שאנשים שצרכו משקאות ממותקים בממתיקים מלאכותיים נטו לעלות יותר במשקל מאלה שצרכו משקאות ממותקים בסוכר. למעשה, שתיית משקאות דיאט יכולה להוות סמן לעלייה במשקל! אחד ההסברים לכך הוא שטעם מתוק בפה מעודד הפרשה מסוימת של הורמון האינסולין, אשר גורם לאגירה של הסוכר בתאים ורקמות הגוף. אך מאחר שהסוכר לא מגיע, האדם מפתח סוג של ירידה בסוכר (כמו היפוגליקמיה) שמעוררת תיאבון והוא אוכל יותר. כך הודגם גם במחקרים על בעלי חיים: אלה שקיבלו משקאות דיאטטיים, עלו במשקל וצברו יותר רקמות שומן. לא אכנס כאן לנזקים בריאותיים אפשריים לממתיקים שונים, מאחר שהעדויות המדעיות על כך חלוקות. אזכיר רק שעדיין נערכים מחקרים להפרכת חשש לתהליכים מסרטנים, תופעות אלרגיות והשפעות מעודדו דלקת. רוב המחקרים עם תחליפי הסוכר בעייתיים: ההשפעות הודגמו רק בבעלי חיים ולא בבני אדם, מדגם קטן מדי להסיק מסקנות, נזקים שנצפו רק במינונים גבוהים במיוחד, תוצאות לא מובהקות מבחינה סטטיסטית וכו'. רשויות אמונות על בריאות הציבור בארצות שונות מאשרות ממתיקים שונים - לדוגמא, סטיביה אינו מאושר בקנדה ובאיחוד האירופי, אסולפם-K מאושר ע"י FDA וארגון הבריאות העולמי (WHO), בהודו סוכרלוז מאושר בהגבלת מינון. רוב האישורים הניתנים לבטיחות השימוש בממתיקים הנפוצים (כמו אספרטיים וסכרין) מגבילים את המינון היומי המומלץ לשימוש ( - ADI Acceptable Daily Intake). רוב ממתיקים כמו סוכרלוז, נבדקו ונמצאו בטוחים לשימוש מבחינת השפעתם על מאזן הגלוקוז אצל חולי סכרת. כנ"ל גם צמח הסטיביה, הנחשב לממתיק הטבעי ביותר (ובצדק). יחד עם זאת, יש לזכור שמוצר טבעי אינו מבטיח בטיחות - גם סמים ואלכוהול הם טבעיים... לסיכוםמתי אפשר להשתמש בממתיקים/תחליפי הסוכר?
מתי לא להשתמש בממתיקים? אם אתם סובלים מעודף משקל, או שומרים על משקל לאחר ירידה במשקל או סתם מנסים להימנע מסוכר מיותר, אין צורך להשתמש בממתיקים או משקאות דיאטטיים. מה לעשות? אני ממליצה לשים כפית סוכר בתה/קפה, ולהתחיל להוריד את כמות הסוכר בהדרגה. מניסיון, תוך מספר שבועות אפשר להגיע לאפס. כנ"ל לגבי משקאות דיאטטיים קרים - נסו להגביל את צריכתם לאירועים מיוחדים, לרווח את השתייה שלהם. אם אתם "מכורים" למשקאות דיאט, נסו קודם להוריד את הכמויות היומיות, ואח"כ להשאיר אותם לסופי שבוע או חגים בלבד. במקביל, נסו להתרגל לשתות מים. מים עם מעט לימון או נענע וקרח יכולים להפוך לשתייה העיקרית שלכם. עדי זוסמן, RD BSC MBAדיאטנית קלינית ומאמנת בריאות, חברת הועד המנהל של עמותת הדיאטנים בישראל "עתיד", פורום לטיפול בהתנהגויות אכילה.
|