שמיים קודרים ואפורים של חורף
אז איך עושים זאת?
ראשית, מערכת החיסון שלנו מושפעת ממספר רב של גורמים כגון סטרס, פעילות גופנית מופרזת, חוסר שינה, תזונה לקויה ועוד. הכנתי לכם רשימה של כמה טיפים מועילים כיצד לחזק את המערכת החיסונית ולעבור את החורף בשלום. ולאלו שנדבקו, ניתן לעצור את המחלה בתחילתה ולהימנע מסיבוכים.
- תת תזונה פוגעת בתפקוד מערכת החיסון. אכילת ג'אנק פוד כגון צ'יפס, חטיפים, משקאות קלים וסוכר לבן, מחלישים את המערכת החיסונית. הורים - היזהרו מלתת לילדכם הרבה ממתקים מסוכרים - זה פוגע בתפקוד החיסוני. האלטרנטיבה הטובה והמועילה לבריאותכם היא תזונה בריאה עשירה בפירות ובירקות, העשירים במקורות ויטמין C כגון קיווי, פירות הדר, גויאבה, פלפלים אדומים וכתומים, עלים ירוקים ופטרוזיליה. יש לכלול מזונות עשירים בירקות ופירות בשלל הצבעים, מיצים כמו סלק, סלרי, גזר וג'ינג'ר ומיץ נבט חיטה. צריכת חלבון נאותה חשובה גם כן. המקור יכול להיות צמחי כמו קטניות ואגוזים או מהחי כגון דגים ממים עמוקים, עוף, הודו ובשר דל שומן. יש לאכול שפע של שום טרי כפי שהוא מציג תכונות אנטי בקטריאליות.
- כולנו מסכימים על כך כי הקור מגביר את הרגישות למחלות, וכי בחורף יש להתלבש בלבוש חם. מלבד ההגנה האישית בלבוש, יש לדאוג גם שהמזונות המגיעים אל הקיבה יהיו בטמפרטורה נאותה. יש להוציא את המזונות מהמקרר זמן מה לפני האכילה. ולהזין את גופנו במשקאות ומזונות חמים כגון מרקים כתומים, מרק מיסו עם פטריות ומרק עוף עם הרבה שום ובצל. ידוע שמרק עוף מחזק את הגוף בזמן מחלה אקוטית, מזין ועוזר להגן על הגוף מפני מחלות.
- פטריות בעלי סגולות מרפא כמו פטריות שיטאקי, מיטאקי וריישי, משפרים את פעילות מערכת החיסון כנגד זיהומים וידועים כמועילים בהפחתת אלרגיות (במקרים של פעילות מערכת חיסונית בלתי הולמת). פטריות אלו מכילים-בטא גלוקנים ושורה של פיטוכימיקלים המסייעים למערכת החיסונית.
- ידוע שלחץ ומתח נפשי מכניסים את הגוף לסטרס והדבר משפיע על המערכת החיסונית. בלוטת יותרת הכליה מפרישה אדרנלין וקורטיזון המשפיעים על המערכת החיסונית ומחלישים אותה. גם פעילות ספורטיבית מוגברת יכולה לתרום להתקררות ושפעת. לחץ כרוני המתמשך לאורך זמן יכול לקדם ולהחמיר מצבים כמו אלרגיות, אסתמה ומחלות אוטו-אימוניות.
- ישנם צמחי מרפא רבים הידועים בסגולותיהם והם משפרים את היעילות של המערכת החיסונית, על ידי הכרה של המערכת החיסונית בפלישה של פטוגנים מסויימים לגוף, ומאפשרת לגוף להגיב מהר יותר לחיסולם לפני שהם גורמים לנזק בגוף.
צמחי מרפא המועילים למערכת החיסונית
- אכינצאה ECHINACEA - משפר את היעילות של המערכת החיסונית וידוע כמועיל ביותר לפני הופעת הסימפטומים ובשלב הראשוני של המחלה. ידוע במנגנון הפעולה המחזק את תאי ה- T, הפועלים בראשיתה של המחלה. אפשר גם לקחת למניעה במידה והינכם חשופים לבקטריות ולאנשים החולים סביבכם.
- אסטרגלוס ASTRAGALUS - צמח סיני הידוע בסגולותו לחזק את המערכת החיסונית. ניתן לקנות את השורש ולבשלו במרק עם פטריות שיטאקי (מתכון מניעה מנצח).
- רוז-היפ ROSE HIP - עשיר בויטמין C. יש לשתות כתה מספר כוסות ביום.
- ג'ינסנג סיבירי ELEUTHEROCCUS - יכול לעזור להימנע מלהיות חולה בתקופה מלחיצה ותובענית.
- תה ג'ינג'ר עם לימון - מחמם ואנטי דלקתי.
תוספי תזונה (יש להיוועץ ברופא לפני נטילתם)
- ויטמין C בזמן המחלה - יש להגביר מינון, אפשר ל- 2 גרם (עדיפות להשתמש בתוסף לא חומצי).
- אבץ - מסייע לגוף לייצר את תאי הדם הלבנים והטסיות, אשר עוזרים לגוף להילחם במחלות בצורה אגרסיבית. אבץ מצוי באגוזים כמו אגוזי ברזיל, זרעי דלעת, שקדים, דגנים מלאים, בשר בקר, חלב וקטניות. ניתן לקחת 50 מ"ג.
- סלניום - נוגד חמצון מעולה ואף מחזק את ההגנה החיסונית של הגוף כנגד נגיפים ומחוללי מחלות אחרים. סלניום מצוי באגוזים, דגנים, נבט חיטה, בשר, דגים וביצים. זרעי האגוז הברזילאי עשירים במיוחד בסלניום.
- ויטמין A ובטא קרוטן - מסייע בוויסות המערכת החיסונית אשר מסייעת במניעה של זיהומים או בהדפתם, באמצעות תאי דם לבנים שהורגים פטוגנים שונים. הוא אף מגן על הריריות במערכת הנשימה בזמן מחלה אקוטית או כרונית. בעולם החי אפשר למצוא ויטמין A בביצים, כבד, חלב ודגים. צמחונים יכולים ליהנות ממנו בצורתו כבטא קרוטן: בגזרים, בטטות, מנגו, תרד, פלפל אדום, ברוקולי, דגנים ופפאיה, ובמיוחד פירות וירקות בצבע הכתום והצהוב החזק. יש להיזהר מצריכה גבוהה של ויטמין A.
- פרוביוטיקה וצריכה של יוגורט עשויה לסייע בהגנה של הגוף מפני חיידקים רעים ועוזרת למערכת החיסון שלנו להילחם בצורה יעילה יותר במחלות. גם מיסו (פולי סויה כממרח) מכיל פרוביוטיקה ויעיל מאוד בדיאטה.
סיכומו של עניין
את ההמלצות שניתנו כאן כדאי לאמץ לפני הופעת המחלה או בתחילתה. תמצאו אותן מועילות ומצילות אתכם מלהפסיד ימי עבודה ולהישאר חולים במיטה. לפני שאנחנו דואגים לסדר את ארון החורף ולהוריד את שמיכת הצמר מ"הבוידם", יש לנו משימה לא פחות חשובה בלהכין את גופנו לחורף, על מנת שיהיה חסין מפני החיידקים, הוירוסים והנגיפים השונים שהקור מביא עמו.
שיהיה לכולנו חורף חמים ובריא! הכותבת הינה נטורופתית מוסמכת והומאופתית קלאסית. על מנת לקבל יעוץ מקצועי יש לפנות לענת דנה - anatdana7@gmail.com
לכתבות נוספות באותו הנושא:
תזונת חורף: כיצד מיישמים? חורף קר: תזונה וצמחי מרפא נכנסים ל"כוננות חורף" - איך תשמרו על המשקל גם בעונת החורף? משמינים בחורף
|