המוח שלכם: תעשו טובה ותשמרו עליו
איך בודקים את בריאות ותפקוד המוח?
במחקרים שונים משתמשים באמצעים שונים לבדיקת בריאות המוח של הנבדקים. לדוגמא, מבחנים קוגניטיביים הבודקים אלמנטים שונים של חשיבה, תרגילי פתרון בעיות, בדיקות הדמיה מיוחדות לבחינת פעילות מוחית באזורי המוח השונים ועוד.
מה יכול להשפיע על בריאות ותפקוד המוח?
גורמים שונים יכולים להשפיע על בריאות המוח של האדם, כולל גורמים בלתי ניתנים לשליטה כמו גנטיקה וגיל, וגורמים ניתנים לשליטה כמו תרגול ולמידה, עיסוק בפעילויות קוגניטיביות (לדוגמא, פתרון תשבצים, פתרון חידות), אינטראקציות חברתיות, תרופות, סמים, אורח חיים, בעיות בריאות ועוד.
מה לגבי תזונה: האם היא משפיעה על בריאות ותפקוד המוח?
תזונה יכולה להשפיע על בריאות ותפקוד המוח באופן עקיף (על ידי השפעתה על בריאות כלי הדם והפחתת סיכון למחלות כרוניות העשויות לפגוע בזרימת הדם למוח, כמו טרשת עורקים וסוכרת), ובאופן ישיר (על ידי רכיבי תזונה שעשויים להשפיע ישירות על המוח).
איך נשמור על המוח דרך הצלחת?
- שמירה על משקל גוף תקין: מחקרים שונים מצאו קשר בין מדד מסת הגוף (BMI) לבין תפקוד קוגניטיבי. שמירה על משקל גוף תקין חשובה לשמירה על בריאות טובה והפחתת סיכון למחלות כרוניות שונות, כמו מחלות לב וכלי דם וסוכרת, שעשויות להשפיע לרעה גם על המוח.
- בחירה בתזונה ים תיכונית: ישנם מחקרים שקושרים בין תזונה ים תיכונית לבין תפקוד קוגניטיבי טוב יותר. תזונה ים תיכונית קשורה לסיכון מופחת למחלות כרוניות כמו סוכרת וטרשת עורקים, ומכאן היא עשויה לתרום לשיפור התפקוד הקוגניטיבי. מאפייני התזונה הים תיכונית: כמות רבה של ירקות, פירות, דגנים מלאים, קטניות, שמנים חד בלתי רוויים משמן זית ואבוקדו. כמות מתונה של מוצרי חלב, ביצים, עופות ודגים. כמות מועטה אם בכלל של בשר אדום וממתקים.
- צריכת אומגה 3: אומגה 3 היא חומצת שומן חיונית החשובה לבריאות המוח. אומגה 3 מצויה בדגי ים צפוניים כמו סלמון, בקלה, מקרל, הליבוט וטונה קפואה. בנוסף, קיימת אומגה 3 במזונות צמחיים, כמו זרעי פשתן ושמן פשתן, אגוזי מלך, צ'יה ושמן קנולה.
- שתייה מתונה של אלכוהול: ישנם מחקרים שמצאו קשר בין צריכה מתונה של משקאות אלכוהוליים לבין תפקוד קוגניטיבי טוב יותר. עם זאת, חשוב לציין שמדובר בצריכה מתונה בלבד של לא יותר ממנה ליום, וכן אם אתם לא שותים - זו בהחלט לא סיבה להתחיל לשתות.
- צביעת הצלחת בסגול: אנתוציאנינים הם פיטוכימיקלים שמקנים לירקות ולפירות צבע סגול. אנתוציאנינים הם נוגדי חמצון והם נחשבים למזונות-על בכל הנוגע לשמירה על בריאות המוח. אנתוציאנינים נמצאים לדוגמא באוכמניות, חציל, כרוב סגול ובצל סגול.
- ביצוע פעילות גופנית סדירה: פעילות גופנית טובה לא רק ללב ולגזרה, מסתבר שגם למוח! מחקרים מהשנים האחרונות מראים שפעילות גופנית סדירה קשורה לסיכון מופחת למחלת האלצהיימר, ולתפקוד קוגניטיבי טוב יותר בגיל המבוגר. שילוב של פעילות גופנית בשגרה היומית של אנשים מבוגרים השפיעה לטובה על תפקוד ומבנה המוח, סיבה מצוינת לשים את נעלי הספורט ולצאת לצעדה.
לסיכום
כדי לשמור על המוח כדאי לשמור על גוף בריא, להקפיד על תזונה עשירה במזונות צמחיים, לשלב בתזונה שומנים טובים כמו שמן זית, אבוקדו ומקורות לאומגה 3, לבצע פעילות גופנית סדירה וכמובן לא לשכוח - להפעיל את המוח.
נכתב על ידי נטלי שמש, דיאטנית קלינית וספורט BSc ,RD. הצטרפו אל דף הפייסבוק של נטלי.
בואו לקרוא בנוסף גם על: צרכנות נבונה - בדרך לבריאות מלח: כל מה שצריך לדעת ממתיקים מלאכותיים: המיתוס ניקוי רעלים פיזי ורגשי השמן ה"טוב": אומגה 3
|