גופן וקישורים
צבעים
סמן העכבר
בית | » | ערוצי תוכן | » | מחלות ובעיות | » | אולקוס: למה זה קורה ומהי התזונה המתאימה? |
אולקוס, כיב קיבה, הוא פצע שנוצר בדופן הקיבה או התריסריון. האולקוס גורם לסימפטומים שונים המופיעים בסמוך לזמן הארוחות, והוא עלול לסכן את הבריאות בצורה חמורה אם הוא לא מטופל. הפחתת גורמי הסיכון לצד הקפדה על תזונה מתאימה, מביאה לריפוי אולקוס ומניעת הופעתו מחדש.
שרון איל, נטורופתית ומטפלת בג`ין שין דו, 01.07.2013
קרה לכם שאחרי הארוחה תפסתם כך את הבטן?
מה תפקיד הקיבה והתריסריוןהקיבה והתריסריון שנמצא בהמשכה, מתחילים את תהליך העיכול - תהליך רב שלבי של פירוק המזון למרכיביו הבסיסיים. תפקידיה העיקריים של הקיבה הם להעביר את כל המזון פירוק ראשוני, ולהתחיל את הפירוק המשני של החלבונים. הפירוק הראשוני של כל המזון נעשה על ידי ערבובו בחומצת הקיבה, והפירוק המשני של החלבונים נעשה על ידי ערבובם בפפסין, אנזים מפרק חלבונים שפועל בסביבה החומצית שיוצרת חומצת הקיבה. חומצת הקיבה והפפסין הם חומרים חזקים מאוד שעלולים לפגוע ולעכל את מבנה דופן מערכת העיכול. תפקיד התריסריון הוא להמשיך את הפירוק המשני של כל המזון והפירוק השלישי של החלבונים. המזון מן הקיבה עובר עם חומצת הקיבה לתריסריון, שם הוא ממשיך את תהליך הפירוק על ידי אנזימים כמו הפרוטואזות מפרקי החלבונים, הליפאזות מפרקי השומנים והעמילאזות מפרקי הפחמימות. מבנה דופן הקיבה והתריסריוןהדופן מורכבת שלוש שכבות:
אז מה גורם לאולקוס?פגיעה ברירית שחושפת את דופן מערכת העיכול, ומאפשרת לחומצת הקיבה ולאנזימי העיכול (בעיקר לפפסין) לעכל אותה. מה פוגע ברירית הקיבה?
סימפטומים של אולקוס
איך אפשר לדעת אם יש אולקוס?הבדיקה הראשונית והפשוטה ביותר היא בדיקת נשיפה המאבחנת את נוכחות חיידק ההליקובקטור פילורי במערכת העיכול. במהלך הבדיקה שותים חומר שנקרא אוריאה ונושפים לתוך בקבוקון שבו נמצא חומר המזהה בצורה מאוד מדויקת את נוכחות החיידק. בדיקות נוספות לזיהוי האולקוס עצמו הן צילומי רנטגן ואנדוסקופיה (החדרת מצלמה אל מערכת העיכול העליונה). הטיפול התזונתילתזונה יש תפקיד חשוב בשיקום רירית הקיבה ובריפוי האולקוס. חשוב לזכור שהאולקוס הוא פצע פתוח בתוך מערכת העיכול וכל מזון שנכנס אל מערכת העיכול בא במגע איתו. מזונות מומלצים (קלים לעיכול, מרפאים ומזינים)מומלץ לאכול מזונות קלים לעיכול, מזונות שמצד אחד אינם יוצרים עומס על מערכת העיכול, ומצד שני מספקים הזנה טובה שמעניקה לגוף את הרכיבים הדרושים על מנת לרפא את האולקוס:
מזונות לא מומלצים (מגרים את רירית הקיבה, קשים לעיכול ומעלים חומציות)מומלץ להימנע ממזונות קשים לעיכול, מזונות כאלו שמכבידים על מערכת העיכול ומעלים את רמת החומציות שגורמת לגירוי, כאב ופציעה נוספת של האולקוס:
צמחי מרפא ותוספיםצמחי המרפא המומלצים לטיפול באולקוס הם צמחים שמאזנים את חומציות הקיבה כמו הפיליפנדולה והאולמוס, וצמחים שמרפאים את האולקוס כמו קלנדולה, קמומיל, אלוורה ושוש קרח. התוספים המומלצים הם אנטי דלקתיים כמו אומגה 3 ומי כסף. ההיבט הנפשיחשוב לזכור שאחד הגורמים לאולקוס הוא סטרס, ובעיקר סטרס מתמשך. על מנת לתמוך בתהליך הריפוי ולשמור על התוצאות לאורך זמן, מאוד מומלץ לטפל בנושא הסטרס לצד הטיפול התזונתי. הטיפול בסטרס כולל בשלב הראשון את זיהוי הגורמים העיקריים הגורמים לסטרס. בשלב השני, מציאת דרכים לצמצם את החשיפה אליהם או להבין מדוע הם משפיעים עלינו בצורה כל כך חזקה. בשלב השלישי, בחירת דרכים לטיפול בסטרס בחיי היום יום - פעילות גופנית, אמבטיה חמה, קריאת ספר, טיפול מגע, שיחה, שינה או כל פעילות אחרת שמתאימה אישית. למי כדאי לפנות לטיפול?על מנת לטפל באולקוס מומלץ לפנות אל נטורופתית מוסמכת או לכל איש מקצוע אחר שהרופא האישי שלכם ממליץ. נכתב על ידי שרון איל, נטורופתית ומטפלת בשין ג'ין דו. לקריאה נוספת: |