גופן וקישורים
צבעים
סמן העכבר
בית | » | ערוצי תוכן | » | בריאות | » | אלרגנים ורגישויות למזון | » | הכל על אלרגיה ורגישות לביצים |
ביצים הם אחד האלרגנים במזון המוכרים ביותר אצל ילדים. אכילה של ביצה על ידי ילדים אלרגיים גורמת לתגובה גופנית ברורה תוך דקות עד שעות מרגע האכילה. התגובה יכולה להיות מתונה, אך עלולה להיות גם קשה.
ד"ר אילנה דריאל, דיאטנית קלינית מוסמכת, 28.09.2013
![]() אלרגיים צריכים להימנע גם ממוצרים המכילים מרכיבי ביצים
התסמינים לאלרגיה לביציםהסימנים לאלרגיה לביצים יכולים להופיע במספר דרכים: בעור, במערכת הנשימה ובמערכת העיכול. על גבי העור יכולה להופיע פריחה אדומה, גירודים בגוף ועור מגורה, במערכת הנשימה יכולים להופיע סימנים קשים יותר הכוללים קוצר נשימה, צרידות והתעטשויות תכופות, ובמערכת העיכול יכולות להופיע בחילות, הקאות ושלשולים לאחר אכילת ביצה או מרכיב ממנה. אלרגיה לביצים יכולה לגרום לתגובה מהירה וקיצונית הכוללת שוק אנפילקטי, ועלולה לגרום למוות ללא טיפול רפואי מהיר ויעיל. מצב כזה יכול לקרות כאשר אדם אלרגי לביצים אוכל מרכיב של ביצה ללא ידיעתו. בדרך כלל האלרגיה היא לחלבון הביצה, אולם היא יכולה להיות גם לחלבון וגם לחלמון בו זמנית. מצבים של בישול ממושך של ביצים יכולים לשנות את מידת האלרגניות של הביצה, מאחר והחימום הממושך משנה את המבנה של המרכיב האלרגי. יחד עם זאת, ילדים שהתגלו כמגיבים לביצים, חייבים להימנע לחלוטין מביצה וכל רכיביה (שלעיתים מוספים למזונות מעובדים), כגון אלבומין וגלובולין. מאילו מזונות יש להימנע?אחת הבעיות המרכזיות בהתמודדות עם אלרגיה לביצים היא שהביצה משמשת כמרכיב בסיסי במזון שלנו. מוצרי מזון רבים מכילים ביצים או רכיבים שלהם, ולכן יש לבדוק בקפדנות רבה את אריזות המזון ולוודא שאין שם ביצים או רכיבי ביצים. דוגמאות למזונות העלולים להכיל ביצים:
חשוב לזכור שאפילו כמות קטנטנה של ביצה עלולה לגרום לפריצת תגובה אלרגית, ולכן אין להתפשר על בדיקה מדוקדקת, שימוש בכלים נקיים וידיים נקיות, כל זאת כדי לוודא שאין חשיפה לאלרגן הביצה. לקריאה נוספת: אלרגיה לביצים או רגישות לביצים?עם המודעות הגוברת לרגישות למזון (להבדיל מאלרגיה), ניתן לראות הוכחות לתופעות שליליות לביצים, שאינן באות לידי ביטוי כמו אלרגיה וגם אין אפשרות לגלותן בבדיקות האלרגיה המוכרות. תופעות אלה כוללות פריחות, מיגרנות, אי נוחות במערכת העיכול ועוד. אחת הדרכים לברר רגישות זו היא באמצעות בדיקת דם לנוגדנים מסוג IgG למרכיבי מזון. רמה גבוהה של נוגדנים אלה בדם מצביעה על כך שהגוף מנסה לדחות מרכיב זה, ולכן חשוב מאוד להורידו מהתפריט למשך מספר חודשים. קיימים שני הבדלים מהותיים בין תגובה של אלרגיה לביצים ורגישות לביצים. אלרגיה מתפתחת תוך דקות ומכמות קטנה מאוד של ביצה, בעוד רגישות למזון היא תגובה מושהית ויכולות לעבור 48 שעות בין האכילה להופעת התסמינים. כמו כן, כמות המזון אליה נחשפים משמעותית מאוד למידת התגובה. הבדל משמעותי נוסף הוא שרגישות למזון יכולה לחלוף תוך מספר חודשים (במידה ונמנעים מביצים) בעוד אלרגיה למזון אצל מבוגרים - אינה חולפת. בברכת בריאות טובה, |