בצק דונאטס עם ציפוי מתוק (מאוד)
מה זה בצק?
בצק זו עיסה של נוזלים וקמח מסוג כלשהו, וכן יכול להכיל תוספות שונות כמו שמנים ושומנים, אגוזים, ביצים ועוד.
מה יכול להיות ההבדל ברכיבי הבצק השונים?
- נוזלים: ניתן להשתמש במגוון סוגים של נוזלים בהתאם למתכון כמו מים, חלב רגיל או צמחי, מיצים (מקנים טעם), תה (מקנה צבע) ועוד.
- קמחים: ניתן להשתמש במגוון סוגים של קמחים בהתאם למתכון כמו קמח חיטה (קיים בסוגים שונים כמו קמח חיטה לבן, קמח חיטה מלא, קמח חיטה קשה ועוד, וכן ישנן תת קטגוריות נוספות של קמחים ייעודיים למטרות שונות כמו קמח ללחם, קמח לעוגות וכדומה), קמח שיפון, קמח ללא גלוטן, קמח אורז, קמח תירס, קמח טף ועוד. ישנם גם קמחים מועשרים כמו קמח תופח וקמח בתוספת שמרים.
- שמנים ושומנים: ניתן להשתמש במגוון סוגים של שמנים ושומנים בהתאם למתכון - ללחמים ועוגות בחושות ניתן בקלות להשתמש בשמן, בעוד שבבצק פריך נהוג להשתמש בדרך כלל במרגרינה או חמאה.
- חומרי התפחה: במאפים בהם נעשה שימוש בחומר התפחה ניתן להשתמש באבקת אפייה, בסודה לשתייה, בשמרים (שמגיעים גם הם בצורות שונות - טריים, יבשים, שמרית) ושאור.
כאמור, בבצקים שונים יכולות להיות תוספות נוספות כמו ביצים, אגוזים, זרעים, דגנים למיניהם וכדומה.
למה יכולים לשמש בצקים?
בצקים יכולים לשמש להכנה של מאפים שונים כמו לחמים, לחמניות, פיתות, קרקרים, עוגות, פיצה, אטריות, פסטה, עוגיות ועוד.
לקריאה נוספת: אל תסתכלו בסופגנייה - אלא במה שבתוכה חנוכה: הסופגניות הכי טעימות (2012) מתכונים לחנוכה
כמה סוגי בצקים מוכרים לדוגמא
- בצק שמרים: בצק שמה שמייחד אותו הוא שימוש בשמרים לצורך התפחה, יכול לשמש לאפייה של מאפים ניטראליים (כמו לחמים), מלוחים (כמו כעכים) ומתוקים (כמו רוגעלך).
- בצק עלים: בצק שמורכב משכבות בצק משוחות בשומן, בדרך כלל בשומן עשיר בחומצות שומן טרנס (מרגרינה תעשייתית), לקבלת מרקם של עלים דקיקים זה על גבי זה. משמש בדרך כלל להכנת מאפים מתוקים (כמו עוגת נפוליאון, קרואסונים מתוקים) ומלוחים (כמו בורקס).
- בצק פילו: בצק דל שומן המורכב ממים וקמח. לצורך הכנתו יש להוסיף שומן על ידי הברשה של שמן או ריסוס בתרסיס שמן כדי להקנות לו גמישות. משמש בדרך כלל להכנת מאפים מלוחים (כמו בורקס) ולמילוי בארוחות (למשל כיסונים ממולאים בירקות מוקפצים).
- בצק רבוך: בצק שמוכן על ידי יצירת רביכה מקמח, סוכר ושומן בתנאי הרתחה. משמש בעיקר להכנת פחזניות ואלקרים.
- בצק שאור: בצק שמותפח על ידי מחמצת שאור שהיא מעין תערובת חמצמצה, העשויה מעיסת מים וקמח שתססה. מתאים למאפים כמו לחמים ובעל טעם חמצמץ כאמור.
- בצק פריך: בצק שלא תופח כי בדרך כלל אינו מכיל חומר התפחה ובעל מרקם פריך. בדרך כלל משמש כתחתית לעוגה, פאי, קיש וכן לעוגיות.
כל המאכלים האלה נשמעים נורא משמינים... האם זה אומר שכל הבצקים משמינים?
ממש לא! מה שהופך מוצר בצק כלשהו ל"משמין" זה בדרך כלל תוספות של שומן וסוכר, ולא עצם זה שהוא עצמו בצק. דוגמאות למוצרי בצק שאינם משמינים:
- לחם קל/חיטה מלאה: סה"כ 70 קלוריות לפרוסת לחם מלא או שתי פרוסות של לחם קל (הבעיה שיכולה להופיע כאן היא בתוספות על גבי הלחם - אם אוכלים את הלחם עם קופסת קוטג' או אבוקדו שלם כבר מקבלים ארוחה גדולה יותר משמעותית).
- פסטה: אם בוחרים פסטה ברוטב עגבניות ולא שמנת, ניתן בקלות ליהנות ממנת פסטה שלא עולה יותר מדי. ספל פסטה עולה כ- 200 קלוריות, ערך קלורי שווה ערך לכ- 3 פרוסות לחם, והוא מהווה ארוחה בפני עצמה בתוספת סלט ירקות עשיר.
- מאפי פילו ביתיים: ניתן להכין בורקס פילו ועוגות עם בצק פילו עם כמות מועטה של שומן וסוכר, ולקבל מאפים מצוינים דלי שומן וקלוריות.
טיפ בצק
- העדיפו בצקים עם נפח שיקנו יותר שובע, למשל לחם על פני פיתה.
- העדיפו מוצרים המבוססים על קמחים מלאים כמו קמח חיטה מלא או קמח שיפון מלא.
- העדיפו בצקים שאינם מבוססים על שומנים מוקשים (כמו בצק עלים ובצק פריך).
ומה לגבי סופגנייה? מה משמין בסופגנייה?
ערכה הקלורי של סופגנייה יכול לנוע בין 300-500 קלוריות, בתלות בגודל ובסוג המילוי. מה משמין בסופגנייה? ובכן - מה לא? מדובר בכדור שמורכב מקמח וסוכר, מטוגן בשמן עמוק אותו הוא סופח באהבה רבה, ממולא במילוי כלשהו בדרך כלל מילוי עתיר סוכר (כמו ריבה), ולעיתים גם שומן (כמו שוקולד), ולא נשכח מעל גם שכבה נדיבה של אבקת סוכר (למהדרין) או שוקולד. בקיצור - פצצת אנרגיה ללא ספק.
לאכול? לא לאכול?
עניין של בחירה אישית - אפשר שכן ואפשר שלא. אם בוחרים לאכול כדאי לאכול בצורה מתונה - במקום להתפתות לקופסת סופגניות במחיר זול שתהיה לכם בבית ותוביל לזלילה לא מבוקרת עדיף לבחור סופגנייה מסוג אהוב, לקנות את הכמות שרוצים ולאכול בהנאה. באכילה בצורה מתונה אפשר ליהנות מאכילה של סופגנייה ו/או לביבות, מבלי לעלות במשקל במהלך החנוכה. המפתח הוא במידתיות.
הכותבת היא נטלי שמש, דיאטנית קלינית M.Sc, RD (הרזיה, צמחונות, טבעונות, גסטרו וספורט). כנסו אל דף הפייסבוק של נטלי.
|