גופן וקישורים
צבעים
סמן העכבר
בית | » | ערוצי תוכן | » | בית ומשפחה | » | צרכנות | » | אוכל זול עולה לנו ביוקר |
אוכל זול הנמצא בפיקוח עול לנו ביוקר - לא במחיר הזול, אלא בתוצאות ארוכות הטווח שלו. חוק הפיקוח על מצרכים ושירותים נועד (בין השאר) להבטיח את הנגישות של הציבור הרחב אל מוצרים בסיסיים במחירים סבירים. התמיכה הממשלתית - סבסוד (בדרך של תשלום ליצרן) גורמת בסופו של דבר להפחתה של המחיר לצרכן, מה שאמור להגביר את האטרקטיביות שלו בעיקר אצל מי שידו אינה משגת. בדרך זו של סבסוד מחירי מזון, מבטיחה הממשלה שכלל האזרחים יוכלו ליהנות ממזון במחיר סביר.
מערכת foodsdictionary, 12.01.2014
המחיר הזול עולה לנו במחיר של בריאות טובה יותר
שמנת מתוקה בזול?השבוע התבשרנו כי לרשימה (המצטמצמת והולכת) של מוצרים שהם בפיקוח, נכנסו שמנת מתוקה (38% שומן) ושמנת רגילה. כמעט כמו מרי אנטואנט ששלחה את העם לאכול עוגות, שולח אותנו שר האוצר לאכול שמנת. יכול להיות שיש הסבר כלכלי מאחורי ההוזלה, אבל יש לה ללא ספק מחיר בריאותי כבד, שאת תוצאותיו (השמנה, כולסטרול, סוכרת) יממן משרד הבריאות בעוד עשרות שנים. כשבודקים את הרשימה כולה, קשה להבין מי החליט עליה, ובעיקר - למה. למה בעצם נשארים ברשימת המוצרים שבפיקוח מוצרים לא בריאים, כשלכל מוצר בסיסי יש תחליף בריא וזמין, שעבור הצרכנים הוא יקר הרבה יותר. חובת המדינה לעודד את הציבור לצרוך מוצרים בריאים, ולא להערים קשיים (בעיקר כספיים) על מי שרוצה להבטיח לעצמו ולמשפחתו תזונה בריאה. אם כבר יש התערבות ממשלתית בסל הקניות שלנו, עדיף שההתערבות תהיה בריאותית ומזינה. בסעיף 25 בהכרזת זכויות האדם של האו"ם (10/12/48) נאמר "כל אדם זכאי לרמת חיים נאותה... לבריאותם ולרווחתם שלו ושל בני ביתו, לרבות מזון...", ומאחר וחלפו כבר למעלה מ- 60 שנה מההכרזה - זכותו של כל אחד מאיתנו היא למזון בריא. מוצרי היסוד שנמצאים היום בפיקוח הם: לחם (לבן, שחור, חלה, לחם פרוס). למה אין ברשימה גם לחם קל ולחם מחיטה מלאה? מלח נמצא ברשימה (למה צריך נתרן?) ובמוצרי החלב מלבד השמנת (למה לא שמן זית? שמן קנולה? טחינה? יוגורט?) ברשימת המוצרים - יש גם גבינה צהובה (28% שומן). נכון שבגבינה יש סידן אבל אפשר לקבל אותו גם עם הרבה פחות אחוזי שומן. לקריאה נוספת: למה המוצרים שבפיקוח אינם בריאותיים?את אף אחד מהמוצרים שבפיקוח לא תקבל מדיאטנית שתרכיב לך תפריט דיאטה. תפריט שכולל לחם וגבינה רזה (או תחליפי סידן אחרים כמו טחינה למשל) הנחשבים בריאים, עולים יותר. אז איפה עדיף לחסוך - בקלוריות או בכסף? למה המדינה מעודדת את אזרחיה לאכול אוכל לא בריא? למה שלא יפוקחו מחירי ירקות, פירות וקטניות? אותו היגיון כלכלי של הוזלה שתמשוך את היצרנים והמשווקים להוריד את מחירם של מוצרי מזון דומים, אמורה לפעול גם כאן. עוד נקודה חשובה - מחקרים הראו כי ארוחות משפחתיות הורידו ב- 20% את הבחירה במזונות לא בריאים והעלו ב- 24% את הבחירה במזונות בריאים. הארוחות הקנו לילדים הרגלי אכילה בריאים, נטולי שתייה מתוקה ומזון מהיר, ואכלו בהן הרבה פחות מזונות מטוגנים, אוכל מעובד ומאכלים מתוקים וממתקים. בארוחות המשפחתיות ההורים הינם מודל ודוגמה לבחירות המזון, לכמויות הנאכלות ולהתנהגויות אכילה. איך בכל זאת לחסוך קלוריות וכסף במוצרים בפיקוח?
אז כמה זה עולה לנו? כריך מסובסד מול כריך לא מסובסד...
על מנת שלא נמשיך במגמה בה כל ילד שלישי או רביעי במדינת ישראל הוא ילד בעל עודף משקל (שסיכוייו להיות מבוגר עם עודף משקל עומדים על 40%), יש מלבד לחנך לבריאות, להפוך את המזון הבריא לזול ובדרך זו לזמין. הכותבת היא איילת נדיב, מנהלת מחלקת דיאטה סטודיו C. |