גופן וקישורים
צבעים
סמן העכבר
בית | » | ערוצי תוכן | » | בריאות | » | גוף ונפש | » | אכילה רגשית: אהבה תגרום לכם לאכול פחות |
לאורך השנים התבססה העובדה כי לרגשות ישנה השפעה גדולה על בחירות המזון שלנו, וכן על אופן האכילה שלנו. כמו כן, נמצא כי השפעה זו משמעותית ועמוקה במיוחד בהקשר של צריכת מזונות "מנחמים" לצורך שמירה על יציבות רגשית ונפשית. הקשר בין מזון לנחמה נעשה כבר כשאנחנו קטנים, כשאנו מוחזקים ומואכלים בזרועות הורינו, ומונצח הלאה על ידי הרופא אשר מגיש לילד סוכרייה לאחר ביקור או מתן ממתק לילד בוכה על מנת להרגיעו.
שמרית הלר, דיאטנית קלינית (Msc, Rd), 13.02.2014
כשאת מתאהבת - פתאום התיאבון יירד!
רגשות מסוימים כגון כעס, פחד, עצבות ושמחה, נמצאו כבעלי השפעה הן על אופן האכילה והן על תהליך העיכול, המוטיבציה לאכול, התגובה לאוכל, בחירות המזון, לעיסה ומהירות אכילה, כמויות המזון שמתעכלות, וכן על מטבוליזם ועיכול המזון עצמו. מתי תתרחש אכילה רגשית?נמצא כי המוטיבציה לאכול, תדירות האכילה, בחירות המזון והכמות הנאכלת, מושפעים מגורמים שונים שאינם בהכרח קשורים לצרכים פיזיולוגיים או לערך התזונתי של המזון עצמו, אלא מסיגנלים שונים הנובעים מהמזונות עצמם, מהגוף שלנו, וכן מהסביבה הפיזית והחברתית. נמצא כי דווקא בזמן רגשות עזים ואינטנסיביים מאוד תתרחש ירידה ברצון לאכול, אך בזמן רגשות בעלי אופי מתון תתגבר צריכת המזון. כמו כן, אכילה רגשית לרוב תתרחש בין הארוחות ולא בזמן הארוחות הגדולות. מדוע מתרחשת אכילה רגשית?אכילה של מזונות מנחמים או אכילה רגשית משמשת כאסטרטגיה לחלק מהאנשים על מנת להקל על תחושות ורגשות שליליים שונים כגון לחץ, מתח, חרדה, עצבות וכעס - הן כאלו הקשורים לטרדות היומיום, והן כאלו הקשורים ל"איום" על הביטחון העצמי /ואו המקצועי. יש לציין כי אכילה רגשית מועצמת כאשר קיימת הגבלת קלוריות ארוכת טווח (הווה אומר, דיאטה). האם קיים הבדל בין סוגי הרגשות והשפעתם על אכילה רגשית?גם לרגשות ותחושות חיוביות יש השפעה על האכילה ואופן האכילה, אך לרוב רגשות שליליים מעודדים יותר לאכילה מאשר רגשות חיוביים. מחקרים אף מראים כי קיימים הבדלים בסוג המזון הנבחר בין סוגי התחושות. בזמן של תחושות חיוביות ומצב רוח טוב יש נטייה לבחור מזונות מתובלים כגון פיצה, סטייק ותבשילים, ואילו בזמן רגשות שליליים ייבחרו יותר מזונות מתוקים כגון גלידה ועוגיות. מחקר אשר נעשה לאחרונה הראה כי רגשות שליליים כגון עצבות מובילים לאכילת מזונות עשירים בשומן וסוכר, ואילו בזמן רגשות חיוביים כגון שמחה, הייתה יותר נטייה לאכול פירות ופירות יבשים. נמצא כי אכילה רגשית לרוב תוביל לאכילת יתר, אכילה מוגברת ומוגזמת, לעיתים בחוסר שליטה, של מזונות עתירי שומן ודחוסים קלורית. אכלנים רגשיים פעמים רבות אינם יכולים/מסוגלים/רוצים להבחין בין רעב פיזי לבין גירוי רגשי. אחת התיאוריות הקשורות לאכילה רגשית גורסת כי קיימים שני דפוסים של אכילה: אכילה הולמת רגשות היא כזו בה רגשות חיוביים מעלים את המוטיבציה וההנאה מהאוכל, ואילו רגשות שליליים מורידים את המוטיבציה וההנאה, ולפיכך גורמים לכך שאוכלים פחות. לעומת זאת, אכילה מווסתת רגשות (או אכילה רגשית) הינה אכילה הנשלטת על ידי מצב הרוח, כך שאדם אוכל כדי להנמיך/להשקיט תחושות לא נעימות. מדוע מזונות מסוימים גורמים לנו לחוש טוב יותר?נמצא כי מזונות עשירים בקלוריות, שומן וסוכר (כגון גלידה, עוגיות ושוקולד) נקשרו לייצור של מתווכים עצביים במוח (סרוטונין ואופיאטים אנדוגניים) הפועלים על אופן חוויית רגשות שליליים ובאופן עקיף על רגשות חיוביים. אכילת מזונות שונים מגרה לשפעול (אקטיביזציה) של מערכות הולכה שונות וחומרים כימיים במוח כגון דופמין ו- GABA (חומצה גמא אמינו בוטירית) באופן הדומה לסמים, אך במידה שונה של השפעה. דופמין מעורב במוטיבציה שלנו לאכול (wanting), ואילו GABA קשורה להערכה של האוכל וגירוי ממנו (liking). כנסו בנוסף גם ל: האם קיים הבדל בין גברים לנשים בזמן אכילה רגשית?אכן קיים אף הבדל בין גברים לנשים באופן שבו הם חווים, מבטאים ומווסתים את רגשותיהם. נמצא כי נשים נוטות להתרכז יותר באספקט השלילי של חוויותיהן, ונשענות יותר על רגשות שליליים בזמן קבלת החלטות וביצוע התנהגות בפועל, בעוד שלגברים יש נטייה "להרחיק" עצמם מחוויית רגשות שליליים, תוך התרכזות ברגשות חיוביים על מנת להגביר את המורל ומצב הרוח. יוצא מכך כי גברים אוכלים יותר מזונות מנחמים כדי להגביר את הרגשות החיוביים, ואילו נשים אוכלות יותר מזונות מנחמים כדי להקל/לשכך רגשות שליליים. רגשות שונים ואכילהמעניין לציין כי לא רק שרגשות שליליים כגון כעס, עצב, פחד ולחץ גורמים ליותר אכילה אימפולסיבית שמטרתה לווסת את המצב הרגשי (כשאכילה כזו כוללת בעיקר ג'אנק פוד), אלא שבמצבים אלו נמצא כי גם הטעימות של המזון יורדת! זאת לעומת אכילה בזמן רגשות חיוביים אשר בה לרוב יש בחירה במזונות בריאים יותר, ולרוב מגבירה את טעימות המזון וההנאה ממנו.
הכותבת היא שמרית הלר, דיאטנית קלינית. אל האתר של שמרית: |