גופן וקישורים
צבעים
סמן העכבר
בית | » | ערוצי תוכן | » | מחלות ובעיות | » | סוכרת | » | איך ניתן להוריד סוכר בדם ללא דיאטה? |
כשאנשים מגלים שיש להם סוכר גבוה בדם הם נוטים להוריד לחלוטין את צריכת הסוכר מהתפריט היומי, ולעיתים גם את הפחמימות. זה אמנם מסייע בהורדת הסוכר, אך קשה מאוד לשמירה בטווח הארוך. במאמר הבא אציג בחלק הראשון איך להאט את ספיגת הסוכר לדם ובחלק השני אציג בפניכם דרכים נוספות שתאפשרנה לכם מצד אחד להמשיך ולאכול את מה שאתם אוהבים, ומצד שני להוריד את רמת הסוכר בדם לאיזון הרצוי. יש לציין שלכל אדם רגישות שונה לסוכר ויש לערוך בדיקות דם מדי 3 חודשים עד להשגת איזון.
אורנית יונה, תזונאית קלינית, B.Sc, 19.03.2014
מומלץ לאזן את רמות הסוכר בדם כדי למנוע סיבוכים בהמשך
מה שמסכן אתכם זה מהירות עליית הסוכר בדםכאשר אנו אוכלים, הסוכר מהאוכל נספג ומתחיל לעלות בדם. ככל שהוא עולה מהר יותר בדם לאחר הארוחה, כך נסבול מיותר סיבוכים. כדי לשמור על רמות סוכר יציבות בדם, אנו צריכים להאט את קצב ספיגת הסוכר לדם - כך נקבל טפטופים של סוכר ונשתמש בו לאנרגיה לטווח ארוך מבלי שהוא יעלה גבוה בדם. איך מאטים את ספיגתו?
כיצד ניתן לשלב מתוקים בתהליך?על פי מחקרים שונים אשר נערכו בתחום איזון הסוכר, אין כל הוכחה לכך שצריכת סוכר פוגעת או משבשת את איזון הסוכר בדם, וזאת במידה וצריכת הסוכרים מתבצעת כחלק מצריכת הפחמימות עליה דיברתי קודם, כך שאתם יכולים להחליף מנת פחמימות יומית במנת שוקולד לצורך העניין. בנוסף, אפשר לצרוך ממתקים מותאמים לסוכרתיים, על בסיס ממתיקים מלאכותיים (סוכרזית). יש שפע של מוצרים טעימים יותר וטעימים פחות - לא תדעו אם לא תנסו. בנוסף, אכלו מתוקים רק לאחר הארוחה ורק בישיבה - כך יש לכם כבר את החלבונים והסיבים מהארוחה עצמה שיעכבו את ספיגת הסוכר מהשוקולד, והסוכר יעלה לאט יותר בדם. גם ירידה של 10% בלבד במשקל מסייעת משמעותית לאיזון סוכרמה זה 10%? נניח שאדם שוקל 120 ק"ג. ירידה של 12 ק"ג תפחית משמעותית את הסוכר בדם. על פי מחקרים שונים בתחום הסוכרת עולה כי קרוב ל- 90% מחולי הסוכרת סובלים גם מעודף משקל. איזון רמת הסוכר בדם בקרב חולי סוכרת, או בקרב אלו הנמצאים בקבוצת הסיכון, מתאפשר בעיקר באמצעות שמירה על משקל גוף תקין. הירידה במשקל תקטין באופן משמעותי את סיבוכי הסוכרת, וכפועל יוצא מכך "תעלים" את תסמיני המחלה הכוללים בין היתר עייפות, עלייה בתיאבון, ערפול הראייה, עור מגורה ויבש, תחושת צמא ועוד. כדי לרדת במשקל אין צורך בדיאטה! אם אתם קוראים את הטור לראשונה עברו למאמר על כללי הברזל להרזיה ללא דיאטה. יש צורך לאכול לפי מה שהגוף צריך. כלומר, הרשו לעצמכם לאכול כשאתם רעבים ועצרו כשאתם שבעים - זה מסובך כי לא לכך הורגלנו, אך עם תרגול פשוט ניתן לחדד את התחושות הללו ולאכול בצורה חופשית. לקריאה נוספת: פעילות גופניתבזמן פעילות גופנית, השרירים שלנו וגם שריר הלב צורכים סוכר מהדם מבלי להשתמש באינסולין. לכן, גם אם הגוף שלנו כבר פיתח תנגודת לאינסולין (מצב שבו הוא מתעלם מהורמון זה ולכן הסוכר נשאר גבוה בדם), בזמן פעילות גופנית הסוכר ילך ויירד בדם, ככל שנפעיל יותר את השרירים. אני ממליצה על פעמיים בשבוע של פעילות גופנית אשר משלב גם פעילות אירובית של לפחות 20 דקות נמרצות, וגם פעילות של בנייה וחיזוק שרירים לפחות 20 דקות. דאגו לעשות גם מתיחות. הפחיתו מתח ולחץ בכל מחיר!הדבר המסוכן ביותר לעליית הסוכר בדם ולסיבוכי המחלה הוא מתח נפשי. מאחר שכולנו כל הזמן נמצאים במתח בעבודה, במשפחה, בפקקים וכל דבר מכניס אותנו ללחץ וחרדה, הגוף שלנו נכנס למצב פעולה של סטרס גם אם אנחנו לא מרגישים אותו. בזמן סטרס יותרת הכליה מפרישה הורמוני סטרס שמטרתם להעלות את רמת הסוכר בדם, כך שנוכל לרוץ למרחקים ארוכים ולברוח מסכנה! אך בפועל - מי רץ? אנחנו במתח, הגוף מתכונן לפעולה, מוציא סוכר לדם, אך אנחנו נשארים לשבת והסוכר הולך ועולה בדם. מה אפשר לעשות?
סיבוכי המחלהככל שמזהים מוקדם יותר ומאזנים את הסוכר בדם מהר יותר, כך מונעים את סיבוכי המחלה בהמשך. הסוכרת פוגעת בכלי הדם הגדולים המזינים את הלב והמוח ובכך מסכנת בשבץ או התקף לב, אך גם בכלי הדם הקטנים המזינים את שאר האיברים - העיניים, הכליות, מערכת העיכול והעור. כשעבדתי בתל השומר במחלקת הדיאליזה, 50% מהחולים הגיעו למצב זה כתוצאה מסוכרת. בגלל שקיימת חסימה של כלי דם קטנים, גם מערכת החיסון לא מגיעה לאזורים מסוימים, ולכן לא מטפלת בפצעים. כך נוצרים כיבים מוגלתיים וזיהומים קשים שמתפתחים ומסכנים אותנו בכריתה של הגפיים במיוחד. סוכרת היא מחלה קשה ויש להתייחס אליה במלוא הרצינות ולפעול לאיזון הסוכר בדם, גם אם במחיר של צריכת כדורים שרבים מתנגדים להם (כמובן יש להיוועץ ברופא או מומחה לפני). תוספי תזונה וצמחי מרפא לאיזון סוכר ומחקרים בנושא
הכותבת היא אורנית יונה, דיאטנית קלינית. |