גופן וקישורים
צבעים
סמן העכבר
בית | » | ערוצי תוכן | » | בריאות | » | על מזונות ומשקאות | » | מלפפון: יתרונות, סוגים וערך תזונתי |
מלפפון (Cucumis sativus), למי שלא ידע, הוא צמח טרופי השייך למשפחת הדלועיים ונקרא גם "קישוא הגינה". צמח המלפפון הינו צמח מטפס הגדל בחודשי הקיץ. למרות שפריו עסיסי ועשיר מאוד במים, הוא לא צורך הרבה מים לגדילתו. מוצאו מהודו והוא מגודל תרבותית על ידי האדם מעל 3,000 שנים. במקור הוא מגודל בשדות פתוחים בקיץ, והחל מהמאה ה- 17 מגדלים אותו גם בחממות בחודשי החורף. לכן, אנו אוכלים אותו במהלך כל חודשי השנה.
דנה שפילמן, דיאטנית קלינית Bsc.nutr, 22.04.2014
מלפפון מכיל ברובו מים אך גם ויטמינים ומינרלים חשובים
עוד קצת מידע כלליצורת המלפפון גלילית ומוארכת. לרוב נראה עם ציפה חלקה, אך ישנם זני מלפפונים עם בליטות. אמנם אנו מחשיבים אותו כירק ואוכלים אותו בסלט, אך יש לציין שהוא נחשב פרי מבחינה בוטנית מכיוון שמכיל זרעים המוקפים בציפה בשרנית. צורות אכילת המלפפון - טרי, כבוש. סוגי מלפפונים
ערכים תזונתיים של מלפפוןלפני הכל, אתם מוזמנים להבחין בערך תזונתי של מלפפון עם קליפה וערך תזונתי של מלפפון ללא קליפה. למרות שהשימוש במלפפון הוא רחב ומאוד נפוץ במטבח הישראלי, נפוצה הסברה שהינו ירק שאין לו כמעט ערך תזונתי מכיוון שכמעט ולא מכיל קלוריות (ב- 100 גרם מלפפון יש כ- 12 קלוריות בלבד). יש לציין כי למלפפון אמנם יש אחוז גבוה של מים (כ- 95%), אך הוא מקור עשיר לויטמינים ומינרלים שונים: בחלקו הפנימי של המלפפון יש ויטמין C ובטא קרוטן (נוגדי חמצון חזקים) וכן חומצה פולית (ויטמין B9). כמו בהרבה פירות וירקות, רוב הערכים התזונתיים של המלפפון מרוכזים בקליפה - הקליפה עשירה בסיבים תזונתיים ומכילה מגוון מינרלים חשובים, ביניהם האשלגן והמגנזיום (חשובים ללב) והמנגן (בניית עצם). כמו כן, יש במלפפון ויטמין K המשתתף בתהליך הקרישה בגוף (ולכן מתנגש עם תרופה מדללת דם בשם קומדין - על כך יש להיוועץ עם רופא/דיאטנית). המלפפון מכיל בין השאר גם מינרל סיליקה אשר חיוני לבניית רקמת חיבור ובלעדיו היא לא תיווצר (סוגים של רקמות חיבור - סחוס, עצם, שרירים, גידים). בכל צמח מצויים אלפי סוגים של פיטוכימיקלים (חומרים כימיקלים צמחיים) והם מסייעים לצמח במצבים שונים. במלפפון מצויים פיטוכימיקלים מסוג ליגנאנים אשר נמצאו כמפחיתים הסיכון למחלות לב, כלי דם וסרטן (שחלות, רחם, שד, ערמונית). פיטוכימיקלים נוספים הם הפלבנואידים המתפקדים כנוגדי חמצון, נוגדי דלקת ונוגדי סרטן. לקריאה נוספת: שימוש המלפפון: לא רק למאכל
ריסוס המלפפוןרמת הריסוס במלפפון הינה בינונית, לא הגרועה ביותר (אפרסק) ולא הטובה ביותר (בצל). אמנם בקליפת המלפפון נמצאים מירב הסיבים, הויטמינים והמינרלים, אך שם גם נמצאים מירב חומרי ההדברה. לאחרונה בדקו ומצאו במלפפונים כמויות חריגות של כימוקסניל (קוטל פטריות) ושל מטומיל ספירומסיפן (קוטלי חרקים). למרות זאת, לא כדאי לוותר על הקליפות האכילות שלהם. איך "לנקות" את המלפפון בצורה הכי נכונה?כדי להפחית את רמת הזיהום שטפו את המלפפונים (לפני האחסון) בקערה עם מים ומעט סבון למשך דקותיים, ומיד לאחר מכן שפשפו את הפרי בידיים כדי להוריד לכלוכים ולהפחית חיידקים. ולבסוף ייבשו היטב למניעת לחות אשר מעודדת התפתחות חיידקים שנשארו על גבי המלפפון (שיטה זו טובה גם לשאר הירקות והפירות). מה לגבי מלפפונים אורגניים?יש לציין כי מלפפונים אורגניים נמצאו עומדים בתקן! אם ניתן - עדיף לקנות מלפפונים אורגניים אשר מכילים חומרי הדברה טבעיים ובמינונים הנדרשים ולא מעבר לכך. בכל מקרה, מומלץ לשטוף לפני האכילה. קצת על מלפפון חמוץמלפפון חמוץ הוא מלפפון שעבר החמצה במי מלח או בחומץ, ונהוג להשתמש בו בסוגי מטבחים רבים ברחבי העולם. הסברה היא כי החלו להחמיץ מלפפונים כבר ב- 2,400 לפנה"ס במסופוטמיה.
לסיכוםהמלפפון הינו אחד הירקות הנפוצים ביותר במטבח הישראלי. חשוב לדעת שיש לו הרבה יתרונות תזונתיים ובריאותיים וגם שימושים רפואיים וקוסמטיים שונים שניתן לנצלו מעבר להנאה באכילתו. נא לא לשכוח לשטוף לפי ההנחיות, להפחתת הסיכון לחשיפה למזיקים וחומרי הדברה מסוכנים. בתיאבון, מלפפון! הכותבת היא דנה שפילמן, דיאטנית קלינית בירושלים. הנייד של דנה ליצירת קשר: 050-3777133. |